Το θέμα της αναστολής της διαδικασίας ίδρυσης Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη έθεσε στη Βουλή ο Σπύρος Γαληνός, ο οποίος με ερώτησή του , θέτει τρία συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με το πότε θα γίνει το Εφετείο και το αν θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες της Δικαιοσύνης στη Λέσβο.
Το θέμα της αναστολής της διαδικασίας ίδρυσης Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη έθεσε στη Βουλή ο Σπύρος Γαληνός, ο οποίος με ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, θέτει τρία συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με το πότε θα γίνει το Εφετείο και το αν θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες της Δικαιοσύνης στη Λέσβο.
Με μεγάλη απογοήτευση, όπως τονίζει ο βουλευτής της Ν.Δ. στην ερώτησή του, οι πολίτες της Λέσβου πληροφορήθηκαν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με την οποία κρίθηκε μη νόμιμο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου.
Η απαιτούμενη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έχει ήδη ληφθεί από τις 19 Μαρτίου του 2008 και ήταν ομόφωνα θετική για τη δημιουργία του Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Παραμένει όμως αδιευκρίνιστο, όπως επισημαίνει ο κ. Γαληνός, το γιατί το ΣτΕ καθυστέρησε να αποφασίσει επί του θέματος, με αποτέλεσμα να παρέλθει το διάστημα των δύο ετών, το οποίο είναι το κρίσιμο μεταξύ της γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και της απόφασης του αρμόδιου τμήματος του ΣτΕ.
«Η καθυστέρηση αυτή», συνεχίζει ο βουλευτής, «έχει ως αποτέλεσμα το ΣτΕ να ζητά επικαιροποίηση της γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Τίθεται βέβαια το ερώτημα πόσο “παλαιά” μπορεί να θεωρηθεί μια γνωμοδότηση όταν έχουν περάσει 26 μήνες αντί 24, ώστε το ΣτΕ να ζητά επικαιροποίηση. Δηλαδή εξ αιτίας της καθυστέρησης του ΣτΕ για τη λήψη απόφασης, εξέλιπαν οι λόγοι ίδρυσης του Εφετείου Βορείου Αιγαίου, όπως αυτοί αναφέρονται στη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου;»
Πολιτική απόφαση…
Η αίσθηση που υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία της Λέσβου, και μεταφέρει ο βουλευτής, είναι ότι «η απροθυμία στη λήψη της πολιτικής απόφασης για την ίδρυση του Εφετείου στη Μυτιλήνη καλύπτεται πίσω από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες». Δε λαμβάνει υπόψη της την κοινή γνώμη, την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να διασχίσουν τη μισή επικράτεια προκειμένου να παραστούν στην εκδίκαση των υποθέσεών τους στην έδρα του Εφετείου Αιγαίου στη Σύρο.
Ο κ. Γαληνός, καταλήγοντας, ζητά να μάθει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο, ώστε να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα η διαδικασία που απαιτείται για την εκ νέου γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, τι προτίθεται να πράξει ώστε, μέχρι την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, να ενεργοποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης πενταμελούς μεταβατικής έδρας στη Μυτιλήνη και, τέλος, εάν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να στελεχώσει τις δικαστικές υπηρεσίες της Μυτιλήνης για την εύρυθμη λειτουργία τους.