Στα ύψη το κόστος αδειοδότησης των στάβλων

01/07/2012 - 05:56
Σχεδόν 50% ανέβηκε το κόστος της άδειας κατασκευής ενός στάβλου τα τελευταία δύο χρόνια, εξ αιτίας της αύξησης των αμοιβών των μηχανικών. Η έκδοση άδειας κατασκευής ενός στάβλου πριν δύο χρόνια κόστιζε 12.500 ευρώ.
Σχεδόν 50% ανέβηκε το κόστος της άδειας κατασκευής ενός στάβλου τα τελευταία δύο χρόνια, εξ αιτίας της αύξησης των αμοιβών των μηχανικών. Η έκδοση άδειας κατασκευής ενός στάβλου πριν δύο χρόνια κόστιζε 12.500 ευρώ. Στο κόστος αυτό περιλαμβάνονταν οι αμοιβές, φόροι, παράβολα, αμοιβές μηχανικών και το κόστος της επίβλεψης. Αυτό το κόστος, οι κτηνοτρόφοι που έκαναν σχέδια βελτίωσης στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το είχαν περιλάβει στους προϋπολογισμούς των επενδύσεων που πρόκειται να πραγματοποιήσουν.

Πολλές από τις επενδύσεις αυτές πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο είτε γιατί καθυστέρησε η έκδοση της οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία, είτε γιατί καθυστέρησε πολύ η έγκριση των επενδυτικών σχεδίων των κτηνοτρόφων. Στο μεσοδιάστημα αναπροσαρμόστηκαν προς τα πάνω οι αμοιβές των μηχανικών, έτσι σήμερα η έκδοση οικοδομικής άδειας μαζί με το κόστος της επίβλεψης ανέρχεται στις 17.500 ευρώ. Μόνο το κόστος της άδειας, χωρίς την επίβλεψη, ανέρχεται στις 11.500 ευρώ, πάντα για το στάβλο των 700 τ.μ..
Μέχρι πριν δύο χρόνια, οι κτηνοτρόφοι που δήλωναν ότι δεν πρόκειται να ηλεκτροδοτήσουν τις μονάδες τους, δεν υποχρεώνονταν να πληρώσουν το κόστος επίβλεψης από μηχανικό. Τώρα όμως κι αυτό το «ευεργέτημα» χάθηκε. Διότι η Επιτροπή Σταβλισμού για να δώσει άδεια λειτουργίας σε μια εγκατάσταση ζητάει να έχει γίνει πρώτα έλεγχος από το Τμήμα Αυθαιρέτων της Πολεοδομίας. Το οποίο με τη σειρά του, για να δεχθεί ότι νόμιμα κατασκευάστηκε ο στάβλος, ζητάει να έχει πληρωθεί το κόστος της επίβλεψης από τους κτηνοτρόφους. Έτσι, ακόμη και οι κτηνοτρόφοι που θα πληρώσουν το κόστος απόκτησης ηλεκτρογεννήτριας και θα επιβαρύνονται καθημερινά με το κόστος αγοράς του πετρελαίου, πληρώνουν το αυξημένο κόστος αδειοδότησης των στάβλων.

Τα προβλήματα

Τι θα μπορούσε να γίνει; Πρώτα από όλα οι στάβλοι που δεν πρόκειται να ηλεκτροδοτηθούν, θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του κόστους επίβλεψης. Δηλαδή να επανέλθουν τα πράγματα στο προηγούμενο καθεστώς. Έτσι, παρά την αύξηση του κόστους των οικοδομικών αδειών, δε θα βγουν εκτός προϋπολογισμού τα σχέδια βελτίωσης.
Το ζήτημα της αύξησης του κόστους των οικοδομικών αδειών θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ληφθεί υπόψη το συνολικό κόστος κατασκευής ενός στάβλου, που σε καμμία περίπτωση δεν είναι αντίστοιχο του κόστους κατασκευής ενός αστικού ακινήτου.
Κτηνοτρόφοι της Λέσβου που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να επισκεφθούν τη νομαρχία και να θέσουν το ζήτημα αυτό στο νομάρχη. Παράλληλα, θα ζητήσουν να γίνουν εκείνες οι διευθετήσεις για να αποφευχθεί η πρόσθετη επιβάρυνση σε όσες περιπτώσεις αυτό είναι δυνατό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey