Μεγάλο στοίχημα η ικανοποίηση των επισκεπτών και η αποφυγή υπερχρεώσεων

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την τρέχουσα τουριστική σεζόν

02/07/2024 - 09:00 Ενημερώθηκε 02/07/2024 - 17:49

Μεγάλο στοίχημα για την τουριστική περίοδο που διανύουμε η ικανοποίηση των επισκεπτών που επέλεξαν την Λέσβο για τις διακοπές τους, ενώ η δημιουργία και βελτίωση υποδομών, το έλλειμμα στο προσωπικό και το ενδεχόμενο «χαράτσι» στους Τούρκους τουρίστες είναι ζητήματα που απασχολούν του επαγγελματίες του τουρισμού.

Τα θετικά μηνύματα είναι ότι ο αριθμός των charter στην παρούσα χρονική περίοδο έχει διαμορφωθεί στα 26 με νέες ευρωπαϊκές αγορές να προσεγγίζουν το νησί, ο αριθμός των Τούρκων αναμένεται να τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι Έλληνες έχουν ξεκινήσει να φτάνουν στο νησί μετά το κλείσιμο των σχολείων.

Βασίλης Βογιατζής, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου

Οι μήνες Απρίλης, Μάης και Ιούνιος κινήθηκαν ικανοποιητικά θυμίζοντας δεδομένα του 1999 όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Βασίλης Βογιατζής, εκφράζοντας την πεποίθηση - αξιολογώντας τα μέχρι τούδε δεδομένα- ότι εξίσου θετικό θα είναι το πρόσημο έως το τέλος της σεζόν, εκτιμώντας ότι η αύξηση μπορεί να φτάσει το 20% σε σχέση με πέρυσι και τις 360.000 αφίξεις. Ωστόσο τόνισε ότι ξεκάθαρη εικόνα θα έχει διαμορφωθεί τον Ιούλιο και βασικός συντελεστής ως προς την αύξηση των αφίξεων είναι οι Τούρκοι τουρίστες.

«Έχουμε μια πολύ καλή χρονιά μπροστά μας και πρέπει να το δούμε σοβαρά γιατί ανοίγει ο τουρισμός. Σίγουρα χρειάζονται επενδύσεις είτε αυτό λέγεται ξενοδοχείο, αναβάθμιση λιμανιού κά.» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος επισημαίνοντας ότι όλοι οι αρμόδιοι πρέπει να κάνουν τον προγραμματισμό τους σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα προκειμένου να μην διαλυθεί το οικοδόμημα που δημιουργείται.

O Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Λέσβος ακούγεται πλέον στον τουριστικό χάρτη ως ένας αυθεντικός και ποιοτικός προορισμός. «Δεν είμαστε Ρόδος, αλλά ο κόσμος αναζητεί το ποιοτικό και το αυθεντικό. Είναι σχετικά φθηνός προορισμός σε σχέση με άλλα νησιά» και σε αυτό το σημείο επισήμανε την προσοχή στις χρεώσεις που κάνουν οι πάντες, ζητώντας από τους επαγγελματίες να αποφύγουν τις υπερχρεώσεις οι οποίες μπορεί να σημάνουν αρνητικά επακόλουθα. Εξηγεί ότι οι υπερχρεώσεις που παρατηρήθηκαν σε άλλα νησιά της χώρας ήταν η αιτία που οι επισκέπτες τους αυτή τη φορά αναζήτησαν άλλους προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος.

Οι νέες εθνικότητες

Στις νέες εθνικότητες που εντοπίζονται φέτος στον κατάλογο των επισκεπτών είναι οι Ρουμάνοι, Σλοβένοι, Σλοβάκοι και Πολωνοί, και έρχονται να προστεθούν στους Ολλανδούς, Βέλγους, Σκανδιναβούς (Σουηδοί, Δανοί, Νορβηγοί, Φιλανδοί) και οι Βρετανοί (που έχουν αυξήσει φέτος τις αφίξεις τους κατά 2-3 charter την εβδομάδα) με τον συνολικό αριθμό των αεροσκαφών να ανέρχεται σε 26/ εβδομάδα. .

Οι Τούρκοι τουρίστες

12000 περίπου ήταν οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες την Λέσβο στο πλαίσιο του Μπαϊραμιού. Μάλιστα ο κ. Χατζηκυριάκος επισημαίνει ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήρθαν στο νησί και Έλληνες τουρίστες, γεγονός εξίσου ενθαρρυντικό.

«Είμαστε σε ικανοποιητικά επίπεδα, σύμφωνα με την μέχρι τώρα κίνηση, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» μνημονεύοντας τις κρατήσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που «μαρτυρούν» την κίνηση που αναμένεται μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου.

Άρης Λαζαρής, τουριστικός πράκτορας

«Η εικόνα που έχουμε τώρα είναι αρκετά ενθαρρυντική, αναμένεται τριπλασιασμός των ατόμων που είχαμε πέρυσι, αλλά ταυτόχρονα είναι και αποθαρρυντική ξέροντας ότι κάποια στιγμή θα βγει ο κεφαλικός φόρος που δε ξέρουμε πόσο θα είναι για τους ανθρώπους που έρχονται», είπε ο τουριστικός πράκτορας Άρης Λαζαρής και εξήγησε ότι ο κεφαλικός φόρος είναι ένας φόρος ο οποίος πληρώνεται από κάθε Τούρκο πολίτη κατά την έξοδό του από την χώρα. «Δεν ξέρουμε πόσος θα είναι και αν θα είναι αποθαρρυντικός ή θα είναι σε άτομα που δεν θα δώσουν σημασία για 40-50 ευρώ (..) Δεν ξέρουμε τι συνέπειες θα έχουμε αν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος» είπε ο κ. Λαζαρής προσθέτοντας πως αν κινηθούμε με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός Τούρκων που μπορούν να αγγίξουν τις 150.000.

«Πάντως είναι απίστευτο ότι φέτος έχουμε καθημερινά καράβια από Τουρκία με διπλά και τριπλά δρομολόγια. Είναι απίστευτα τα νούμερα, ούτε ο πιο αισιόδοξος θα μπορούσε να τα φανταστεί». Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Λαζαρής τόνισε ότι αυτή τη αύξηση του τουριστικού ρεύματος δεν οφείλεται μόνο στους τουριστικούς πράκτορες. «Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην διεύθυνση διαβατηρίων, είναι εκείνοι στους οποίους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η εξυπηρέτηση η οποία δέχονται οι Τούρκοι τουρίστες οι οποίοι μεταδίδουν το μήνυμα αυτό στους ομοεθνείς τους, με αποτέλεσμα να έρχονται ακόμη περισσότεροι». Παράλληλα πρόσθεσε ότι σε κίνηση η Λέσβος έχει ξεπεράσει την Χίο, παρόλο που η δεύτερη βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Σμύρνης.

Την πληθυσμιακή διαφορά κάνουν οι Τούρκοι τουρίστες. «Μπορεί να μιλάμε για 12.000 αφίξεις την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η πλειοψηφία των 12000 αφίξεων μεταφράζονται σε 2-3 διανυκτερεύσεις την εβδομάδα (..) Δεν έχουν την μέση διαμονή που έχουν οι ευρωπαίοι και οι Έλληνες που είναι 7-9 διανυκτερεύσεις (..) Οι Τούρκοι αποτελούν μια προσοδοφόρα κίνηση αλλά εμείς αυτό που περιμένουμε από την συγκεκριμένη αγορά είναι να αυξηθεί ο μέσος χρόνος διαμονής, δηλ. να φτάσει τις 5 νύχτες» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Βογιατζής.

Κοινωνικός τουρισμός

Ο κ. Βογιατζής πρόσθεσε ότι και η ελληνική αγορά παρουσιάζει αύξηση και σε αυτό έχει λειτουργήσει θετικά ο κοινωνικός τουρισμός. «Όσον αφορά τον κοινωνικό τουρισμό που είναι 10 διανυκτερεύσεις για την τοπική αγορά παραμένει ένας πόλος έλξης για τους Έλληνες που έρχονται στο νησί, πλέον των άλλων Ελλήνων που κι αυτοί επισκέπτονται τη Λέσβο με μεγάλη ευχαρίστηση».

Ζητούμενο οι υποδομές

Ο κ. Χατζηκυριάκος ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να πιεστεί συγκοινωνιακά το λιμάνι και το κέντρο της πόλης λόγω αφίξεων και αναχωρήσεων όλων αυτών των ανθρώπων από και προς λιμάνι και αεροδρόμιο

Ενώ ο κ. Βογιατζής τόνισε την ανάγκη δημιουργίας νέων τουριστικών μονάδων με στόχο την αύξηση των υπαρχουσών κλινών που διαθέτει η Λέσβος προκειμένου η τελευταία να μπορέσει να υποστηρίξει την αύξηση του τουριστικού ρεύματος τα επόμενα χρόνια που σηματοδοτούν τα σημερινά δεδομένα. Επίσης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ενδέχεται ανάπλαση, βελτίωση και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μονάδων δεδομένου του κεφαλαίου που αναμένεται σε αυτά κατά την λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου. «Δεν μπορούμε να πάμε με τις υπάρχουσες κλίνες την επόμενη σεζόν (..) Η δυναμική του νησιού δείχνει ότι έχει πάρει «μπροστά» και δεν νομίζω ότι κάποιος εξωγενής παράγοντας θα μπορούσε να ανακόψει αυτή την δυναμική».

Και ο κ. Λαζαρής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν η Λέσβος μπορεί να υποστηρίξει σε επίπεδο υποδομών ένα τέτοιο τουριστικό ρεύμα. «Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μέσα σε Ιούλιο - Αύγουστο όλο αυτό το ρεύμα που θα έρθει από Τουρκία» αναφερόμενος σε όλο το φάσμα του τουρισμού είναι αυτό αφορά κλίνες, εστιατόρια, λεωφορεία, ταξί, ενοικιαζόμενα κά.».

Η δυναμική

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ «Ελληνικός Τουρισμός 2023 Ι Σχέδια Δράσης» όπου περιλαμβάνει την δυναμική της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σημειώνει: «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελεί έναν μη τουριστικά ανεπτυγμένο προορισμό, με ζητήματα προσβασιμότητας και συνδεσιμότητας αλλά με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης με εστίαση στα προϊόντα Sun & Beach, το yachting, τον Πολιτιστικό & Θρησκευτικό τουρισμό και τα εναλλακτικά θεματικά προϊόντα μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης και τον εμπλουτισμό του παρεχόμενου προϊόντος, της αποτελεσματικότερης προβολής και προώθησης του και της βελτίωσης της συνδεσιμότητας και της προσβασιμότητας του».

Σύμφωνα με τα στοιχεία 2022 του ΙΝΣΕΤΕ η Περιφέρεια κατατάσσει στην 9η θέση από τις 13 Περιφέρειες της Χώρας, με 381 μονάδες, 12.153 δωμάτια και 23.427 κλίνες. Ακολούθως σημειώνεται ότι η Σάμος αντιπροσωπεύει το 42% των δωματίων της Περιφέρειας με 157 μονάδες, 5.165 δωμάτια και 10.036 κλίνες, η Λέσβος διαθέτει το 30% του δυναμικού της Περιφέρειας με 106 μονάδες, 3.650 δωμάτια και 7.147 κλίνες, η Χίος το 14% του δυναμικού της Περιφέρειας με 62 μονάδες, 1.700 δωμάτια και 3.017 κλίνες, η Λήμνος το 9% του δυναμικού με 33 μονάδες, 1.089 δωμάτια και 2.163 κλίνες και η Ικαρία το 5% του δυναμικού της Περιφέρειας με 23 μονάδες, 549 δωμάτια και 1.064 κλίνες.



 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey