Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου της ΝΕΛ την προηγούμενη εβδομάδα, αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την εταιρεία.
Στον Ιωάννη Αβραντίνη, ο έλεγχος της εταιρείας
Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου της ΝΕΛ την προηγούμενη εβδομάδα, αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την εταιρεία. Όχι τόσο για τα κεφάλαια που θα μπουν στα ταμεία της εταιρείας όσο γιατί πλέον οι Μυτιληνιοί μέτοχοι της, θα είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία. Από τούδε και στο εξής, ο ισχυρός άνδρας της ΝΕΛ, είναι ο Ιωάννης Αβραντίνης, ο οποίος θα ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Οι άλλοι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, είναι οι Αναστάσιος Σ. Οικονόμου και Γεώργιος Χ. Ζέρδιλας. O πρόεδρος της ΝΕΛ, Μιλτιάδης-Μιχαήλ Βάγγερ, παραμένει μέτοχος με πολύ μικρό ποσοστό.
Πίσω από το σχήμα αυτό, σχεδόν όλοι, πιστεύουν ότι βρίσκεται η Millennium Bank η οποία είναι ο μεγάλος δανειστής της ΝΕΛ. Πιθανότατα την έγκριση τους έχουν δώσει και οι άλλες πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας. Όσα λέγονται και γράφονται για τις παρεμβάσεις των τραπεζών στην αύξηση κεφαλαίου της ΝΕΛ είναι εκτιμήσεις οι οποίες μείνει να αποδειχθούν αν είναι βάσιμες ή όχι.
Συμφωνίες
Την 1η Δεκεμβρίου είχε ανακοινωθεί ότι οι εταιρίες «Altana Navigation Limited», συμφερόντων Ευαγγελίας Μαρτίνου, συζύγου Ιωάννη Αβραντίνη, «ISFI Square Fund Limited», συμφερόντων Αναστάσιου Σ. Οικονόμου, «Ercolana Holdings Limited», συμφερόντων Γεώργιου Χ. Ζέρδιλα και «Antelope Shipping Inc», συμφερόντων Μιλτιάδη-Mιχαήλ Βάγγερ, κατάρτισαν ιδιωτικό συμφωνητικό, βάσει του οποίου κάλυπταν πλήρως την αύξηση κεφαλαίου. Επίσης η συμφωνία προβλέπει ότι θα ασκούν συντονισμένα τα δικαιώματα ψήφου στη γενική συνέλευση της ΝΕΛ ως προς την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου, έτσι ώστε η πλειοψηφία του να επιλέγεται από την «Altana Navigation Limited» και ο Ιωάννης Αβραντίνης να ασκεί καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου. Η διάρκεια της συμφωνίας, είναι δεκαετής με δυνατότητα παράτασης.
Η αύξηση κεφαλαίου
Από την αύξηση κεφαλαίου, η ΝΕΛ απεκόμισε 97,926 εκατομμύρια ευρώ. Οι παλαιοί μέτοχοι της εταιρείας, κάλυψαν τα 5,763 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 5,89% της αύξησης κεφαλαίου.
Οι αδιάθετες μετοχές με βάση τις προεγγραφές, διατέθηκαν ως εξής:
- «Altana Navigation Limited», 125.308.666 μετοχές, που αντιστοιχούν σε 37,592 εκατομμύρια ευρώ.
- «Ercolana Holdings Limited», 82.695.083 μετοχές, που αντιστοιχούν σε 24,808 εκατομμύρια ευρώ.
- «ISFI Square Fund Limited», 99.204.606 μετοχές, που αντιστοιχούν σε 29,761 εκατομμύρια ευρώ.
Θυμίζουμε ότι από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, το μετοχικό κεφάλαιο της ΝΕΛ, ανέρχονταν στα 4,257 εκατομμύρια ευρώ διαιρούμενο σε 14.192.200 μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ. Κατά συνέπεια μετά την αύξηση του κεφαλαίου, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της ΝΕΛ, ανέρχεται στα 102,183 εκατομμύρια ευρώ χωρισμένο σε 340.612.800 μετοχές.
Το 70% των κεφαλαίων που αντλήθηκαν, θα δαπανηθούν για την αποπληρωμή δανείων. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαια κίνησης και για την απόκτηση νέων πλοίων από την εταιρεία. Δηλαδή επί της ουσίας, οι πιστώτριες τράπεζες της ΝΕΛ, μετέτρεψαν τις οφειλές της σε μετοχές, εφόσον ευσταθούν οι εκτιμήσεις που αναφέραμε πιο πάνω.
Για την ιστορία
Η ΝΕΛ ξεκίνησε την πορεία της το 1972 ως εταιρεία λαϊκής βάσης με στόχο να αντιμετωπίζει τα οξυμμένα προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λέσβου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την Αθήνα και στη συνέχεια με τη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο πλοίο που απέκτησε, ήταν το «Σαπφώ», ένα πλοίο που έγραψε ιστορία στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Το 1995, η ΝΕΛ μπαίνει στο χρηματιστήριο. Η μετοχή της, ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις 28 Αυγούστου του 1995. Με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, η ΝΕΛ μετατρέπεται από εταιρεία λαϊκής βάσης σε πολυμετοχική.
Το 1998 γίνεται η παραγγελία των ταχύπλοων πλοίων της σειράς «Αίολος», που αποδείχθηκε καταστροφική για την πορεία της εταιρείας. Το 1999 μπαίνει στη ΝΕΛ ως στρατηγικός επενδυτής, η ΑΝΕΚ δίνοντας 17 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα, για να φύγει η ΝΕΛ από τα χέρια των Μυτιληνιών. Το 2005, η ΑΝΕΚ πουλάει το ποσοστό που κατείχε στη ΝΕΛ, στον Απόστολο Βεντούρη κι ενώ η εταιρεία βρισκόταν σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση. Ο κ. Βεντούρης έκανε ένα σημαντικό αριθμό κινήσεων, για να εισπράξει η ΝΕΛ αποζημιώσεις από την εταιρεία που είχε κατασκευάσει τις μηχανές του «Αίολος Κεντέρης», ενώ προχώρησε σε μια αύξηση κεφαλαίου, που είχε μερική επιτυχία. Ωστόσο ποτέ δεν προχώρησε σε αναδιάρθρωση του στόλου της ΝΕΛ. Επιπλέον, πούλησε στη ΝΕΛ, τη δική του ζημιογόνο εταιρεία, «C Link Ferries». Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2009, ο κ. Βεντούρης πουλάει το πακέτο μετοχών που κατείχε στον κ. Μιλτιάδη-Μιχαήλ Βάγγερ. Το πακέτο αυτό αντιστοιχούσε στο 19,98% των μετοχών της ΝΕΛ.
Μετά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, ο κ. Βάγγερ μετατράπηκε σε μικρομέτοχο της εταιρείας. Εκτιμούμε ότι το ποσοστό του, έχει περιοριστεί κάτω του 5%. Τις επόμενες ημέρες θα μάθουμε το ακριβές ποσοστό κάθε μετόχου.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.