Μπροστά στις εκλογές του Επιμελητηρίου <br>Παναγιώτης Παπαδόπουλος: «Θέλουμε διαπαραταξιακή διοίκηση στο Επιμελητήριο»

01/07/2012 - 05:56
Ο επικεφαλής του επιμελητηριακού συνδυασμού «Ενωτική Πρωτοβουλία», Παναγιώτης Παπαδόπουλος, μιλάει σήμερα στο «Ε» και μας αποκαλύπτει ότι οι επιχειρηματίες της Λήμνου θέλουν να έχουν λόγο στα διοικητικά πράγματα του Επιμελητηρίου.
Ο επικεφαλής του επιμελητηριακού συνδυασμού «Ενωτική Πρωτοβουλία», Παναγιώτης Παπαδόπουλος, μιλάει σήμερα στο «Ε». Ο κ. Παπαδόπουλος είναι ένας νέος άνθρωπος, που επέλεξε να ζήσει και να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση στη Λήμνο. Συμμετέχει στο απερχόμενο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και κατά την πρώτη διετία συμμετείχε και στη Διοικούσα Επιτροπή.
Σήμερα μας αποκαλύπτει ότι οι επιχειρηματίες της Λήμνου θέλουν να έχουν λόγο στα διοικητικά πράγματα του Επιμελητηρίου, γι’ αυτό πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση είναι η συγκρότηση διαπαραταξιακής διοικούσας επιτροπής.



Είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου που κατεβαίνει για δεύτερη φορά στις εκλογές του Επιμελητηρίου. Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Τι προσδοκάτε από τις εκλογές;

«Πράγματι, μετά από σοβαρές σκέψεις και συζητήσεις, αποφασίσαμε να επαναλάβουμε την προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει το 2006, έχοντας πλέον περισσότερη πείρα και γνώση των συνθηκών και της λειτουργίας του ανώτερου οργάνου του Επιμελητηρίου. Να υπενθυμίσουμε ότι μετά από σχεδόν έναν αιώνα από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Λέσβου, για πρώτη φορά μετείχαν στη Διοικητική Επιτροπή μέλη της Λήμνου. Οι στόχοι μας παραμένουν ίδιοι γιατί δεν καταφέραμε να τους υλοποιήσουμε, αφού η συνεργασία που ξεκινήσαμε διακόπηκε στη μέση κάτω από άσχημες συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά, εμείς δεν μπήκαμε στη λογική της στείρας αντιπολίτευσης και της διάλυσης του οργάνου, αλλά βοηθήσαμε στη λειτουργία του.
Επιθυμούμε ένα συμβούλιο διαπαραταξιακό, που θα μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών και της διοίκησης, η οποία έχει κλονιστεί σοβαρά. Η αδράνεια, ο κομματισμός, η οικογενειοκρατία, οι προσωπικές φιλοδοξίες και τακτικές είναι φαινόμενα που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία και που μέσα από την τεράστια οικονομική κρίση που ξέσπασε, βγήκαν στην επιφάνεια και πρέπει να αλλάξουν προς όφελος όλων μας.»

Αν ο συνδυασμός έχει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, αντίστοιχο με αυτό που είχατε στις προηγούμενες εκλογές, θα διεκδικήσετε τη θέση του προέδρου; Θα συνεργαστείτε με τις παρατάξεις των κ.κ. Καλογρίδη και Μυρσινιά αν απαιτηθεί για το σχηματισμό διοίκησης;

«Πιστεύουμε ότι η συμπαράσταση των φίλων μελών του συνδυασμού θα μας δώσει και πάλι ένα καλό αποτέλεσμα. Είχαμε δείξει, άλλωστε, τα προηγούμενα χρόνια ότι είμαστε δίπλα τους στα προβλήματα που τους απασχολούν και προσπαθούμε σταθερά να στηρίζουμε και τα κλαδικά αιτήματα, αλλά και τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας, με σταθερότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα. Όπως προαναφέραμε, τα προβλήματα του χώρου, που κυριολεκτικά μαστίζεται από την κρίση, δεν μπορούν να λυθούν παρά μόνο μέσα από την ενότητα και τη συνεργασία. Θα προσπαθήσουμε όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας για μια διαπαραταξιακή Διοικητική Επιτροπή, αρκεί φυσικά να υπάρχει και από τις άλλες παρατάξεις αντίστοιχη πρόθεση, διότι όπως γνωρίζετε την προηγούμενη φορά το πείραμα απέτυχε.»

Αναγκαιότητα…

Γιατί είναι αναγκαίο ένα ψηφοδέλτιο που θα εκφράζει τους επιχειρηματίες της Λήμνου στο Επιμελητήριο Λέσβου;

«Από τις προηγούμενες απαντήσεις διαφαίνεται ποιες ανάγκες καλύπτει το ψηφοδέλτιό μας, το οποίο δεν εκφράζει τη διάσπαση αλλά αντίθετα την ενότητα. Εάν κατέβαινε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στη Λέσβο, θα ήμασταν κι εμείς μέσα σ’ αυτό. Μετά την πολυδιάσπαση που παρουσιάστηκε στη Λέσβο, δεν είχαμε άλλη επιλογή, διότι και λόγω του εκλογικού νόμου δε θα είχαμε καμμία τύχη. Συγχρόνως υπάρχουν και τοπικά αιτήματα που πρέπει να επιλυθούν. Το Παράρτημα υπολειτουργεί με μία υπάλληλο του Εμπορικού Συλλόγου σε τετράωρη απασχόληση, που εισπράττει συνδρομές και εκδίδει βεβαιώσεις. Χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο και πιο λειτουργικό γραφείο, όπως επίσης ένα μόνιμο υπάλληλο του Επιμελητηρίου, αποκλειστικής απασχόλησης, που θα εξυπηρετεί το σύνολο των αναγκών των μελών μας.»

Ποιο κατά την εκτίμησή σας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Λήμνου; Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί;
«Η Λήμνος είναι μια μικρή, κλειστή κοινωνία. Η έλλειψη συγκοινωνιών και οι δραματικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση. Αναφέρουμε ενδεικτικά το κλείσιμο δύο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τη σημαντική μείωση του Στρατού, το άνοιγμα πολυκαταστημάτων και άλλα, τα οποία δεν αντισταθμίστηκαν με νέες αναπτυξιακές δράσεις. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία της πανεπιστημιακής Σχολής, την οποία χαιρετίσαμε, στηρίζουμε και συνεργαζόμαστε μαζί της. Διότι η οικονομική τόνωση του τόπου προϋποθέτει πνευματική και επιστημονική στήριξη. Νέες ιδέες χρειάζεται να εμβολιαστούν με την τοπική εμπειρία και παράδοση. Επισημαίνουμε, τέλος, ότι σε όλο το Βόρειο Αιγαίο οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και απαιτούνται συνολικές λύσεις μετά από σοβαρή επεξεργασία, η οποία θα λάβει υπόψη της όλες τις τοπικές ιδιαιτερότητες.»

Ζητούμενο, η νησιωτικότητα

Αυτές οι εκλογές πιθανότατα είναι οι τελευταίες που πραγματοποιούνται στο Επιμελητήριο Λέσβου. Φαίνεται ότι σύντομα θα γίνουν συνενώσεις επιμελητηρίων και έτσι θα δημιουργηθεί ένα επιμελητήριο για το Βόρειο Αιγαίου. Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την προοπτική; Πιστεύετε ότι ένα μεγάλο επιμελητήριο θα βοηθήσει καλύτερα τις τοπικές επιχειρήσεις ή φοβάστε ότι θα απομακρυνθεί πολύ από τις μικρές;

«Είμαστε επιφυλακτικοί μ’ αυτές τις αλλαγές. Η νησιωτικότητα είναι από μόνη της ένα εμπόδιο, που φαίνεται αξεπέραστο, παρ’ ότι σε κάποιες περιπτώσεις βοήθησε σημαντικά η τεχνολογία (τηλεδιασκέψεις, διαδίκτυο). Εμείς οι νησιώτες δεν μπορούμε να πάρουμε το αυτοκίνητό μας, να πάμε στη συνεδρίαση και μετά να επιστρέψουμε σπίτι μας. Είναι πολύ δύσκολο, κι εμείς το γνωρίζουμε καλά, να απομακρύνεσαι από την επιχείρησή σου για δύο και για τρεις μέρες κάποιες φορές, για να παραστείς σ’ ένα συμβούλιο.
Εφαρμόζουμε, δυστυχώς, νόμους αντιγράφοντας από άλλες χώρες, οι οποίες έχουν τελείως διαφορετική γεωγραφική φυσιογνωμία. Πρόβλημα επίσης θα είναι και η αντιπροσωπευτικότητα, γιατί όσο μικρότερο είναι το νησί, τόσο μικρότερη δυνατότητα παρέμβασης θα έχει. Πράγματι φοβόμαστε ότι το περιφερειακό επιμελητήριο θα απομακρυνθεί από τις μικρές επιχειρήσεις μας. Ο κομματισμός που ταλαιπωρεί όλα τα όργανά μας (ομοσπονδίες, επιμελητήρια) και έχει δείξει τα αρνητικά του αποτελέσματα, όχι μόνο θα διατηρηθεί, αλλά θα ενισχυθεί. Θα είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν και να επιβιώσουν ανεξάρτητοι συνδυασμοί όπως ο δικός μας. Όλα αυτά ήδη τα ζούμε στην τοπική αυτοδιοίκηση, γι’ αυτό όπως είπαμε είμαστε πολύ επιφυλακτικοί.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey