Φεύγει για τις Κυκλάδες το «Νήσος Σάμος», εκτός κι αν πάει... Σμύρνη

Κοντά στην απόκτηση της «HSW» ο «Grimaldi»

04/01/2017 - 14:22

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο EmmanueleGrimaldio ισχυρός άνδρας του ναυτιλιακού ομίλου «Grimaldi», είχε παραχωρήσει συνέντευξη κατά τη διάρκεια του Euro-MedConvention «FromlandtoSea». Πρόκειται για το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει ο όμιλος κάθε χρόνο. Το 2016 πραγματοποιήθηκε στη Βενετία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο EmmanueleGrimaldi, o ισχυρός άνδρας του ναυτιλιακού ομίλου «Grimaldi», είχε παραχωρήσει συνέντευξη κατά τη διάρκεια του Euro-MedConvention «FromlandtoSea». Πρόκειται για το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει ο όμιλος κάθε χρόνο. Το 2016 πραγματοποιήθηκε στη Βενετία.

Ο κ. Grimaldi, που συνηθίζει να είναι πολύ διακριτικός στις δηλώσεις του, αυτήν τη φορά ήταν πολύ σαφής και ξεκάθαρος, μίλησε για αθέμιτα εμπόδια που επιδιώκουν να σταματήσουν την εξαγορά της «HellenicSeaways» από τη θυγατρική εταιρεία του ομίλου «Μινωικές Γραμμές». Επίσης, έκανε σαφές ότι η διαμάχη για τον έλεγχο της εταιρείας θα φθάσει στα ελληνικά δικαστήρια, καθώς ήδη έχει κατατεθεί σχετική αγωγή.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν καμία νέα είδηση για τις εξελίξεις στον κλάδο ούτε τώρα ούτε τότε που έγιναν οι δηλώσεις. Ωστόσο, δείχνουν την αποφασιστικότητα τού κ. Grimaldi η συγκεκριμένη επένδυση να ολοκληρωθεί έτσι όπως είχε σχεδιαστεί από τον ίδιο. Δηλαδή με το πέρασμα του 51% των μετοχών της «Hellenic Seaways» στις «Μινωικές Γραμμές». Αυτός ήταν κι ο πραγματικός στόχος των δηλώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο οι «Μινωικές Γραμμές» κατείχαν το 48% της «HSW», ενώ στο τέλος του 2016 το ποσοστό τους είχε ανεβεί στο 48,4%. Τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του 15% των μετοχών ανήλθαν στα 30 εκατ. ευρώ.

 

Επιμένει στο σχεδιασμό του

Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για τις εξελίξεις στον κλάδο είναι ο τρόπος που βλέπει ο κ. Grimaldi τη σημερινή διοίκηση της «HSW» αλλά και την Τράπεζα Πειραιώς. Η τελευταία είναι γνωστό ότι προτίθεται να πουλήσει τη συμμετοχή της στην «HSW», ωστόσο ο ιταλικός συμφερόντων ναυτιλιακός όμιλος δεν πρόκειται να χαρίσει στους ανταγωνιστές του μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Θα κάνει το αυτονόητο. Θα αγοράσει έστω και πολύ ακριβά το ποσοστό των μετοχών που τον χωρίζει από το 50% +1 και στη συνέχεια θα πάρει στα χέρια του τον έλεγχο της εταιρείας και ενδεχομένως θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε να εδραιώσει τη θέση του στην εταιρεία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο γενικότερος σχεδιασμός του ομίλου για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Μεσόγειο και για τις εξαγορές πλοίων. Γι’ αυτό και μοιάζει παράδοξο να προχωρήσει ο όμιλος «Grimaldi» στην εξαγορά του «Blue Star 1» από την «Attica Group» (συμφερόντων του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς). Η σχετική πληροφορία δημοσιεύτηκε από ιταλικό διαδικτυακό περιοδικό χωρίς να υπάρξει επιβεβαίωση ή διάψευσή της. Κατά την εκτίμησή μας, το πλοίο πολύ δύσκολα θα φύγει από τη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη.

 

Το «Νήσος Σάμος»

Το πλοίο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φύγει από την κύρια γραμμή του βορείου Αιγαίου τους επόμενους μήνες είναι το «Νήσος Σάμος». Σύμφωνα με τα όσα έγραψε το περιοδικό «Εφοπλιστής», η εταιρεία σκέφτεται να δρομολογήσει το πλοίο στη γραμμή Πάρο - Νάξο - Σαντορίνη. Η έναρξη των δρομολογίων προσδιορίζεται για τις 31 Μαρτίου και θα διαρκέσουν ως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Το ανακοινωμένο πρόγραμμα δρομολογίων του πλοίου στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη λήγει στις 13 Φεβρουαρίου.

Ένα άλλο σενάριο θέλει το πλοίο να πηγαίνει στη γραμμή Σμύρνη - Μυτιλήνη - Θεσσαλονίκη. Όποιο από τα δύο σενάρια υλοποιηθεί θα οδηγήσει στην επαναδρομολόγηση του «Αριάδνη» στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Στο δρομολόγιο Πειραιάς - Μεστά Χίου- Μυτιλήνη - Μύρινα - Θεσσαλονίκη δεν αναμένεται να μπει πλοίο το τρέχον έτος. Άλλωστε, αν υπάρξει σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη, παύει να υπάρχει η ανάγκη του συγκεκριμένου δρομολογίου.

 

Και μια πώληση

Σημαντικό στοιχείο για τις εξελίξεις στην «Hellenic Seaways» είναι η πώληση του «Highspeed 6». Το τίμημα της αγοραπωλησίας άγγιξε τα 20 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey