Πιέσεις στις τράπεζες για να ανοίξουν οι χρηματοδοτήσεις

01/07/2012 - 05:56
Κοινή πεποίθηση όλων των επιμελητηρίων της χώρας είναι ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τις τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες της χρηματοδότησης για να κινηθεί η αγορά.
Κοινή πεποίθηση όλων των επιμελητηρίων της χώρας είναι ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τις τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες της χρηματοδότησης για να κινηθεί η αγορά. Σε αυτήν τη διαπίστωση συμφώνησαν και οι 34 που τοποθετήθηκαν στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιάννης Αθηναίος. Ο κ. Αθηναίος μαζί με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Γιώργο Ορφανό, εκπροσώπησαν το Επιμελητήριο Λέσβου στη συνέλευση.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις που έγιναν από τον κ. Αθηναίο, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αθηναίος υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση στα κριτήρια που δίνονται οι χρηματοδοτήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ, ώστε να μη δίνονται δάνεια σε αυτούς που δεν τα χρειάζονται, αλλά στις επιχειρήσεις που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Επίσης ζήτησε να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα στις χρηματοδοτήσεις του ΤΕΜΠΜΕ.
Στη συνέλευση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα 15 νέα προγράμματα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις.

Και νέες δράσεις
Ο υφυπουργός στην ομιλία του ανέφερε ότι, εκτός του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ, προωθούνται σημαντικές νέες δράσεις με στόχο την κάλυψη ποσού 1,3 δισ. ευρώ της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος εντός του έτους.
Προκηρύχθηκαν ήδη τα νέα προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τους δήμους βαθμού και τα κουπόνια καινοτομίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανακοινώθηκαν ήδη δράσεις προώθησης της «πράσινης ενέργειας», όπως το πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας ιδιόκτητων κτηρίων και το πρόγραμμα απόσυρσης ενεργοβόρων συσκευών, ενώ έπονται στο προσεχές διάστημα άλλα 15 νέα προγράμματα.
Αναφερόμενος στο θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ο υφυπουργός υπογράμμισε: «Ζητούμενο δεν μπορεί να είναι μόνο η δανειακή υποστήριξη των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό προσανατολιζόμαστε και σχεδιάζουμε και νέους τρόπους χρηματοδοτικής ενίσχυσης, με σκοπό ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα των επιχειρήσεων, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές στη νέα εποχή που έρχεται μετά την κρίση.»
Επίσης ο κ. Μπούγας τόνισε πως βασική παράμετρος της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης για να ξεπεραστεί το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, αποτελεί η εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η συνεχής αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση - σημείωσε -, και προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες του Δημοσίου, εντείνονται οι προσπάθειες για δραστικό εξορθολογισμό της λειτουργίας του, με δραστικές καταργήσεις ή συγχωνεύσεις ώστε το κράτος να έχει παρουσία, μόνο όπου αυτό είναι πραγματικά αναγκαίο.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey