ΑΠΑΤΗ-ΜΑΜΟΥΘ <br>πρόστιμο 5,3 εκατ. ευρώ!

01/07/2012 - 05:56
Μια τεράστια απάτη σε βάρος του Δημοσίου αποκάλυψε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου της Υπηρεσίας.
Μια τεράστια απάτη σε βάρος του Δημοσίου αποκάλυψε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου της Υπηρεσίας. Μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι μια εταιρεία στην Αθήνα είχε εκδώσει την περίοδο 2004 - 2005 σε επιχείρηση της Μυτιλήνης 72 εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας 2,1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας, η επιχείρηση αυτή «δραστηριοποιούνταν στην εμπορία μετάλλων». Η χρήση του αορίστου από την ΥπΕΕ δείχνει ότι μάλλον η επιχείρηση αυτή δε λειτουργεί σήμερα. Δεν αποκλείεται όμως να έχει υπάρξει διάδοχος εταιρεία, η οποία συνεχίζει την ίδια ή παρεμφερή δραστηριότητα. Πιθανότατα αυτή θα επιβαρυνθεί και με τα πρόστιμα και τις ποινικές κυρώσεις, αρκεί βέβαια να αποδειχθεί ότι όντως πρόκειται για διάδοχη κατάσταση.
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η έδρα της επιχείρησης είναι εντός του δήμου Μυτιλήνης και ειδικότερα στο βόρειο τμήμα του.

Τι πρόστιμα επιβάλλονται
Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην περίπτωση αυτή ανέρχονται στα 5,3 εκατ. ευρώ και αφορούν σε 4,2 εκατ. ευρώ για τα εικονικά τιμολόγια που έχουν εκδοθεί και άλλο 1,1 εκατ. ευρώ για το μη αποδοθέντα Φ.Π.Α.. Στην περίπτωση δε που οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης προσπαθήσουν να ανατρέψουν δικαστικά τα επιβληθέντα πρόστιμα, υποχρεούνται προκειμένου να υποβάλουν ένσταση να καταβάλουν το 25% της αξίας του προστίμου, δηλαδή περίπου 1,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΥπΕΕ, οι εμπλεκόμενες εταιρείες εντάχθηκαν στον πίνακα εταιρειών παραβατών σε υποθέσεις εικονικών τιμολογίων που τηρεί η Υπηρεσία.
Να σημειώσουμε εδώ ότι είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται στη Λέσβο τόσο μεγάλης έκτασης απάτη σε βάρος του Δημοσίου. Το μέγεθος εντυπωσιάζει διότι τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων της Λέσβου δεν είναι τόσο υψηλά που να μπορούν να εμπλακούν σε τόσο μεγάλου μεγέθους απάτες. Κι αυτό γιατί, για να καλυφθούν εικονικά τιμολόγια τόσο μεγάλης αξίας, θα πρέπει οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία να έχουν υπερπολλαπλάσιο τζίρο.
Υψηλόβαθμα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, πάντως, σχολιάζοντας τα παραπάνω, έλεγαν χθες πως η υπόθεση αυτή δείχνει ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή και γενικότερα, αλλά και ειδικά στη Λέσβο. Επίσης δείχνει ότι υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή, εφόσον υπάρξει και η πολιτική βούληση.
Τέλος, να αναφέρουμε πως η υπόθεση φαίνεται ότι λίγο ή πολύ ήταν γνωστή στους οικονομικούς παράγοντες της Λέσβου. Αρκετοί ήταν εκείνοι που γνώριζαν την υπόθεση ή την υποπτεύονταν, ωστόσο, όταν τους ζητήσαμε να τη σχολιάσουν, το απέφυγαν.

Βιομηχανία οικονομικών τιμολογίων
Το τελευταίο διάστημα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έχει ξεκινήσει σειρά διασταυρωτικών ελέγχων, που αποκαλύπτουν μεγάλες απάτες σε βάρος του Δημοσίου. Έτσι, τη Δευτέρα η υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι αποκάλυψε άλλη μια περίπτωση όπου μια τεχνική επιχείρηση στην Αθήνα την περίοδο 2005 - 2006 είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια συνολικού ύψους 27,5 εκατ. ευρώ. Στις 7 Ιουλίου είχε ανακοινωθεί ότι βρέθηκε ατομική επιχείρηση που είχε στηθεί στην Καβάλα, μόνο και μόνο για να εκδίδει εικονικά τιμολόγια. Τυπικά το αντικείμενο της επιχείρησης ήταν η εμπορία αυτοκινήτων, τα εικονικά τιμολόγια που εξέδωσε όμως ήταν 1.544. Στις 11 Ιουνίου είχε πιαστεί μια επιχείρηση της Θεσσαλονίκης που εξέδιδε πλαστά και εικονικά τιμολόγια, των οποίων η αξία ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι στην υπόθεση εμπλέκονται μια τεχνική κατασκευαστική εταιρεία, καθώς και μια επιχείρηση εμπορίας σκραπ μετάλλων (δηλαδή μέταλλα που προέρχονται από ανακύκλωση αυτοκινήτων και άλλων παλαιών μεταλλικών αντικειμένων).

Είναι πολλά τα λεφτά

Οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους γίνεται η έκδοση και η λήψη εικονικών τιμολογίων είναι η επιστροφή του Φ.Π.Α. και η αποφυγή της φορολογίας.
Συνήθως τα εικονικά τιμολόγια εκδίδονται από εταιρείες-«μαϊμού». Δηλαδή από εταιρείες, οι οποίες δημιουργούνται με πλαστά στοιχεία, με ανύπαρκτη έδρα ή στο όνομα κάποιου ανθρώπου που έχει πεθάνει. Τα πλαστά τιμολόγια λαμβάνονται και καταχωρούνται στα βιβλία των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. Έτσι εμφανίζονται να έχουν κάνει μεγαλύτερες δαπάνες από ό,τι εισπράξεις. Αυτό σημαίνει ότι φαίνεται να έχουν καταβάλει περισσότερο Φ.Π.Α. από όσο έχουν εισπράξει. Στη συνέχεια, οι επιχειρήσεις με αιτήσεις που καταθέτουν στην αρμόδια ΔΟΥ ζητούν να τους επιστραφεί ο επιπλέον Φ.Π.Α. που κατέβαλαν. Επίσης, δηλώνοντας μεγαλύτερα έξοδα από έσοδα, εμφανίζεται η επιχείρηση να καταγράφει ζημίες αντί κερδών. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να αποφύγει τη φορολογία.
Αυτοί που εκδίδουν τα πλαστά τιμολόγια φυσικά δε βγαίνουν χαμένοι, διότι ό,τι κάνουν το κάνουν έναντι μεγάλης αμοιβής.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey