ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ εξατμίζει τον κατσίγαρο

01/07/2012 - 05:56
Ένα νέο εξελιγμένο σύστημα εξάτμισης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου παρουσίασε χθες η εταιρεία «Τεχναγρομηχανική Ltd», στις εγκαταστάσεις της στην περιοχή Λαρισαίες Πέτρες της Λέσβου, δίνοντας λύση στα περιβαλλοντικά προβλήματα των ελαιοτριβείων.
Ένα νέο εξελιγμένο σύστημα εξάτμισης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου παρουσίασε χθες η εταιρεία «Τεχναγρομηχανική Ltd», στις εγκαταστάσεις της στην περιοχή Λαρισαίες Πέτρες της Λέσβου.
Το καύσιμο που χρησιμοποιείται είναι πυρηνόξυλο, κάτι που επιτρέπει στα ελαιοτριβεία να μηδενίσουν το κόστος του απαιτούμενου καυσίμου. Παράλληλα, η χρήση του πυρηνόξυλου καθιστά το σύστημα φιλικό στο περιβάλλον.


Το σύστημα της «Τεχναγρομηχανική Ltd» αποτελείται από έναν αυτοτροφοδοτούμενο με πυρηνόξυλο καυστήρα, ο οποίος βρίσκεται μέσα στη δεξαμενή αποθήκευσης του υγρού αποβλήτου προς εξάτμιση. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται η άμεση εναλλαγή των τοιχωμάτων του καυστήρα και του αποβλήτου. Τα καυσαέρια στην πορεία προς την έξοδό τους στην ατμόσφαιρα διοχετεύουν μεγάλο μέρος της θερμότητάς τους σε ένα σύμπλεγμα σωληνώσεων, μέσα στο οποίο ρέει το υγρό απόβλητο προς εξάτμιση. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται η θερμότητα των καυσαερίων και μειώνεται η αναγκαία καύσιμη ύλη.
Η άμεση εναλλαγή της θερμότητας με τη φλόγα του καυστήρα μέσω των τοιχωμάτων του, αλλά και την εναλλαγή της θερμότητας των καυσαερίων με το εξατμιζόμενο απόβλητο, επιτυγχάνει το μέγιστο αποτέλεσμα εκμετάλλευσης της θερμιδικής αξίας του πυρηνόξυλου.


Ο κ. Γόμος αναλύει τη λειτουργία του συστήματος της «Τεχναγρομηχανική Ltd»

Αποτέλεσμα έρευνας
Η επινόηση του συστήματος εξάτμισης είναι το αποτέλεσμα έρευνας και πειραμάτων που έγιναν για λογαριασμό της εταιρείας. Η «Τεχναγρομηχανική Ltd» έχει κατοχυρώσει το μηχάνημα, που παρουσίασε στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Πριν τα υγρά απόβλητα οδηγηθούν στον καυστήρα για να εξατμιστούν, περνούν από μια δεξαμενή στην οποία υπάρχει ένα ειδικό, ελαιόφιλο, προσροφητικό υλικό, το οποίο εγκλωβίζει οποιαδήποτε υπολείμματα ελαιοπεριεκτικότητας υπάρχουν σε αυτό, έτσι ώστε στον καυστήρα να πηγαίνει για εξάτμιση μόνο νερό.
Η λειτουργία του όλου συστήματος ελέγχεται από ηλεκτρονικά συστήματα επιτηρητών στάθμης, πίεσης και θερμοκρασίας του υγρού μέσα στη δεξαμενή εξάτμισης, όπως επίσης και θερμοκρασίας θαλάμου καύσης.
Η τροφοδοσία του πυρηνόξυλου ρυθμίζεται στο επίπεδο εκείνο με την αποδοτικότερη θερμοκρασία θαλάμου σε σχέση με τη θερμοκρασία εξατμιζόμενου υγρού και της στάθμης (όγκου) ανά πάσα στιγμή.
Έτσι επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση, η οικονομία καυσίμου και η απόδοση «καθαρότερων» καυσαερίων στο περιβάλλον.
Το σύστημα εξάτμισης δίνει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της θερμογόνου ενέργειας του ατμού. Μέσω ειδικού διανομέα, ο ατμός μπορεί να οδηγηθεί σε κλίνη ξήρανσης για την περισυλλογή και εκμετάλλευση των αιωρούμενων σωματιδίων του κατσίγαρου.
Το σύστημα εξάτμισης δίνει τη δυνατότητα να σταματήσει η λειτουργία του λέβητα του ελαιοτριβείου, αφού με τον ατμό που παράγεται υπερκαλύπτονται όλες οι ανάγκες ζεστών νερών που χρειάζεται το ελαιοτριβείο (μαλακτήρες, decanter, διαχωριστήρες).


Ελαιοτριβείς και πολύς κόσμος παρακολουθεί την παρουσίαση του συστήματος εξάτμισης

Παροχές
Η «Τεχναγρομηχανική Ltd», μαζί με τη διάθεση του συστήματος, παρέχει:
- Τη δυνατότητα δωρεάν εγκατάστασης και ρύθμισης των ηλεκτρονικών παραμέτρων του συστήματος σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ελαιοτριβείου.
- Εγγύηση καλής λειτουργίας και service.
- Χημική ανάλυση του εξατμιζόμενου αποβλήτου.
- Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η ισχύς του συστήματος είναι 9KW, η κατανάλωση πυρήνα ανέρχεται στα 140 έως 200 κιλά την ώρα και στο διάστημα αυτό μπορεί να εξατμίσει 2.400 λίτρα υγρών αποβλήτων.


Επίδειξη της λειτουργίας του υλικού που απορροφά τα λιπαρά στοιχεία του κατσίγαρου

Οι πρώτες παραγγελίες
Ο Στρατής Γόμος, κατά την παρουσίαση του συστήματος, εξήγησε ότι όλος ο σχεδιασμός και η επιλογή των υλικών έγινε στη Μυτιλήνη. Στις ερευνητικές προσπάθειες που έκανε η «Τεχναγρομηχανική Ltd» πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η κατασκευή του συστήματος έγινε στο μηχανουργείο του Ζελάλ Καχίουγλου στην Τουρκία. Το σύστημα αυτό το επόμενο διάστημα πρόκειται να εγκατασταθεί σε ελαιοτριβείο της Σάμου, το οποίο αναμένει αυτή την περίοδο την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων, ενώ έχει παραγγελθεί και πρόκειται να εγκατασταθεί και από δύο ελαιοτριβεία της Λέσβου.
Στην παρουσίαση του συστήματος παρευρέθηκε μεγάλος αριθμός ελαιοτριβέων, ελαιομεσίτες, συνεταιριστές, δημοτικοί άρχοντες και στελέχη της νομαρχιακής αρχής, μεταξύ αυτών οι αντινομάρχες Σταύρος Ψαρρόπουλος και Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο έπαρχος Λήμνου Δημήτρης Σάραγκας, ο δήμαρχος Γέρας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Σωτήρης Ζαμτράκης, ο δήμαρχος Μήθυμνας Στέλιος Καραντώνης, ο δήμαρχος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου Στέλιος Αλμπάνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Ηλίας Πολυχνιάτης, ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Λουτρών Βασίλης Μαμώλης και άλλοι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey