«Καμπανάκι» για πιθανή ακύρωση των προσεγγίσεων των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Μύρινας κρούει η εταιρεία Louis Cruises Lines και ζητά να αποκατασταθούν άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Μύρινας και που αφορούν κυρίως στην ασφαλή πρόσδεση των πλοίων.
«Καμπανάκι» για πιθανή ακύρωση των προσεγγίσεων των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Μύρινας κρούει η εταιρεία Louis Cruises Lines και ζητά να αποκατασταθούν άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Μύρινας και που αφορούν κυρίως στην ασφαλή πρόσδεση των πλοίων. Λίγες μόλις μέρες μετά τα ατυχήματα των πλοίων «Θεόφιλος» και «Ταξιάρχης», η συγκεκριμένη εταιρεία που με τα κρουαζιερόπλοιά της πραγματοποιεί τις προσεγγίσεις στο λιμάνι της Μύρινας, ζητά να καθαριστεί ο βυθός του λιμανιού, καθώς έχει μειωθεί κατά πολύ το… βύθισμα!
Μετά και τη δεύτερη προσέγγιση, ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου «Καλυψώ» ειδοποίησε το πρακτορείο της Λήμνου ότι αν δεν γίνει η αποκατάσταση στο λιμάνι της Μύρινας, θα διακόψει τις προσεγγίσεις για όλο το καλοκαίρι.
Αν πάντως συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό στο νησί, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα.
Από τα έργα
«Το πρόβλημα - σύμφωνα με τον καπετάνιο του πλοίου «Αιολίς», Λευτέρη Καραϊσκάκη - υπάρχει εδώ και αρκετά χρονιά, καθώς δεν υπάρχουν προστατευτικά στο λιμάνι», ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την απόρριψη χαλικιών από τις φορτοεκφορτώσεις των μότορσιπ από τα έργα στον προσήνεμο, με αποτέλεσμα τα βυθίσματα να αλλάξουν και από 9,5 μέτρα να φτάσουν στα 5,5 μέτρα! Επακόλουθο, στη μία προβλήτα να μην μπορούν να προσδεθούν τα κρουαζιερόπλοια τα οποία έχουν βύθισμα έξι μέτρων.
Όπως δήλωσε στο «Ε» ο Λευτέρης Καραϊσκάκης: «Ιδιωτικά προχωρήσαμε σε βυθομέτρηση και βρήκαμε μεγάλη μείωση του βυθίσματος δίπλα στο ανατολικό κρηπίδωμα του λιμανιού της Μύρινας. Όταν επικρατούν ισχυροί δυτικοί άνεμοι δεν υπάρχει ασφάλεια στο λιμάνι, παρά την κατασκευή του προσήνεμου μόλου. Δεν υπάρχουν προσκρουστήρες και στο πρώτο δρομολόγιο του κρουαζιερόπλοιου εμείς βάλαμε τρία λάστιχα για να δέσει το καράβι. Με αυτή την κατάσταση, το λιμάνι της Μύρινας δεν εγγυάται ασφάλεια και οι καπετάνιοι διστάζουν και οι περισσότεροι αρνούνται να δέσουν. Είχαμε προχθές τα δύο ατυχήματα με το “Θεόφιλος” και το “Ταξιάρχης”. Από νοτιοδυτικούς μέχρι βορειοδυτικούς ανέμους το λιμάνι είναι έρμαιο του καιρού.»
Στο Λιμενικό Ταμείο!
Σύμφωνα με την πράκτορα της Λήμνου Χρύσα Καραϊσκάκη, η οποία συνεργάζεται με τη Louis Cruises Lines, υπήρξε προφορική ενημέρωση, ενώ η ίδια άμεσα ενημέρωσε το Λιμενικό Ταμείο για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
«Στείλαμε από την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή στο Λιμενικό Ταμείο», είπε η κ. Καραϊσκάκη, «και ζητάμε άμεση λύση του προβλήματος. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, γιατί αλλιώς θα σταματήσουν οι προσεγγίσεις. Δεν μπορεί η Λήμνος να ζητάει πλοία, αφού δεν έχει ασφαλές λιμάνι και δε θα αλλάξει εικόνα το νησί αν δε φροντίσουν να φτιάξουν το λιμάνι. Ποιος εφοπλιστής θα στείλει τα καράβια του εδώ με τέτοιες συνθήκες; Όλα αυτά είναι σε βάρος της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, αλλά και των κατοίκων. Απαιτούμε ασφάλεια στο λιμάνι μας. Προσπαθώ να επικοινωνήσω με το δήμο Μύρινας, αλλά μέχρι στιγμής έχει σταθεί αδύνατο και γι’ αυτό απέστειλα και σχετική επιστολή στο Λιμενικό Ταμείο.»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μύρινας και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λήμνου, Νάσος Σκαμάγκης, μιλώντας στο «Ε» είπε: «Μέσα στις επόμενες ημέρες ένα από τα μότορσιπ θα καθαρίσει τον πυθμένα του λιμανιού για να επανέλθει στο κανονικό του βύθισμα, που είναι στα εννέα μέτρα. Ελπίζουμε ότι θα λυθεί το θέμα μέσα σε λίγες ημέρες.»
Για το θέμα της ασφαλούς πρόσδεσης των κρουαζιερόπλοιων μίλησε στο «Ε» και ο γραμματέας του Λιμενικού Ταμείου Λήμνου, Νίκος Μαρινάκης. «Δε ρισκάραμε», είπε, «να βάλουμε το κρουαζιερόπλοιο στο σημείο που υπάρχει πρόβλημα. Το κρουαζιερόπλοιο και τις δύο φορές ελλιμενίστηκε σε ασφαλές κρηπίδωμα και εξυπηρετήθηκε σύμφωνα με τις υπάρχουσες δυνατότητες του λιμανιού.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Louis Cruises Lines πραγματοποίησε πέρσι 22 προσεγγίσεις στη Λήμνο, ενώ φέτος και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έχει περιοριστεί στις 10. Σε κάθε προσέγγιση, περίπου 500, κυρίως Άγγλοι, τουρίστες επισκέπτονται το νησί.