Στην κρίσιμη συνεδρίαση της διοίκησης της Συνεταιριστικής παρά τις συστάσεις της Τ.τ.Ε.

Στήριξαν κατά πλειοψηφία το διευθυντή

17/11/2015 - 15:14

Κύρια απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν η απομάκρυνση του διευθυντή Μιχάλη Παπουτσάκη, τον οποίο δεν εμπιστευόταν.

Κύρια απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν η απομάκρυνση του διευθυντή Μιχάλη Παπουτσάκη, τον οποίο δεν εμπιστευόταν.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τι σήμαινε η απαίτηση της ΤτΕ. Επίσης ενδεικτικό της άγνοιας κινδύνου που είχαν εκείνη την περίοδο οι διοικούντες την Συνεταιριστική, ήταν ότι σκέφτονταν στα σοβαρά να ζητήσουν εξηγήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος για το πού βρήκε τις επιστολές των στελεχών που απευθύνονταν στη διοίκηση της Συνεταιριστικής.

Θεωρούσαν δε ότι το περιεχόμενο των επιστολών αυτών αποκάλυψε στους ελεγκτές τι είχε συμβεί κι όχι αυτοί καθ’ αυτοί οι έλεγχοι.

Αυτό εξηγεί τον τρόπο που αντιμετωπίζονταν εκείνη την εποχή οι κ. Αβαγιανός και Βουργουτζής. Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι ο κ. Αλμπάνης δεχόταν ομαδικά πυρά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά και η στήριξη που παρεχόταν στον διευθυντή κ. Παπουτσάκη.

Οι τοποθετήσεις
Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες αναφορές:
Φρυδάκης: «Ο Διευθυντής ανέβηκε σε ένα αυτοκίνητο, που έτρεχε με 400, ενώ έπρεπε να πηγαίνει με 80. Δηλώνω ότι θα του συμπαρασταθώ πλήρως, διότι όπως είπα και προηγουμένως, έκανε καλό στην Τράπεζα.

Δεν θα τον κρεμάσουμε για ένα λάθος».
Ο πρόεδρος Θράσος Καλογρίδης: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα τον Διευθυντή. Ξέρεις κ. Αλμπάνη τι απάντησα στον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, όταν με ρώτησε αν εγγυώμαι γι’ αυτόν; Εγγυώμαι πλήρως. Με ειρωνεύτηκε κιόλας ρωτώντας με: “Ως τριτεγγυητής”; “Βεβαίως”, του λέω.

“Ανέλαβα πρόεδρος της Τράπεζας. Δεν έχω μάθει να κρύβομαι. Και στο κάτω - κάτω δεν έγινε τίποτα, τουλάχιστον ως τώρα. Πώς βγάζετε ζημιές, όταν όλα δουλεύουν κανονικά; Πολλοί άλλοι και με μικρότερα ποσά δεν πληρώνουν καθόλου. Κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Δεν λέμε όμως τίποτα γι’ αυτούς”».

Στα παραπάνω, ο κ. Αλμπάνης απάντησε: «Εγώ δεν αναλαμβάνω καμμίαν υποστήριξη, ούτε υποχρέωση. Ακόμη δεν έχω καταλάβει του Βουργουτζή τί του καταλογίζουμε».

Η απομάκρυνση του, θα βλάψει
Η συζήτηση συνεχίστηκε με επίδικο ζήτημα ποιός έδωσε τις επιστολές στους ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος. Κι ο ένας μετά τον άλλο, τα μέλη του Δ.Σ. αρχίζουν να δείχνουν προς την πλευρά του κ. Αλμπάνη, ενώ δεν είναι λίγοι που ευθέως λένε ότι υποπτεύονται και τον κ. Πίτσιο.

Στους υποστηρικτές του κ. Παπουτσάκη προστέθηκε και ο κ. Κουφέλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε: «Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τον Διευθυντή για την ενέργεια αυτή (σ.σ. εννοεί την πληρωμή ακάλυπτων επιταγών από τα κεφάλαια της Τράπεζας), η προσπάθεια του όμως να δώσει στην Τράπεζα ώθηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, τον οδήγησε σε αυτήν την υπέρβαση.

Προχθές μπροστά μου, ο κ. Κατσαρός, όταν ο Παπουτσάκης του ζήτησε να αγοράσει 5 μετοχές, του είπε: “Για σένα, επειδή σε εκτιμώ, θα πάρω 15”. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που έρχονται στην Τράπεζα χάριν του Παπουτσάκη. Αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε».

Η συζήτηση συνεχίστηκε για την τύχη του κ. Παπουτσάκη, με αρκετούς συμβούλους να υπογραμμίζουν ότι αν απομακρυνθεί από το Δ.Σ., υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ανησυχία μεταξύ των μελών της τράπεζας κι αυτή η ανησυχία να βλάψει τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας. Άλλος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος αντικαταστάτης του κ. Παπουτσάκη, ενώ άλλος πιστεύει ότι μπορεί να μεταπεισθεί η Τράπεζα της Ελλάδος και να δεχθεί την παραμονή του κ. Παπουτσάκη.

Όλοι στο Δ.Σ. στις τοποθετήσεις τους, κάνουν σαφές ότι οποιαδήποτε διαρροή στον Τύπο ή την κοινωνία, των όσων συμβαίνουν, θα προκαλούσαν πανικό και πιθανολογούσαν κατάρρευση της τράπεζας.

Καλογρίδης κατά ελεγκτών
Ο κ. Καλογρίδης επιμένει στη διατήρηση του κ. Παπουτσάκη και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όταν βρισκόμασταν στο τραπέζι συζήτησης με τον υποδιοικητή (σ.σ. εννοεί της ΤτΕ) και τους άλλους, είχα μια τρομερή αψιμαχία με τον κ. Μάλαμα στο θέμα ότι, πως, ενώ ήρθαν εδώ να ελέγξουν δύο - τρεις περιπτώσεις για υπέρβαση του 15%, είχε άποψη και για αρκετούς άλλους πελάτες μας.

Του είπε τίποτα κανένας; Μου απάντησε ότι από φήμες και μέσα από την Τράπεζα. Πάνω σ’ αυτό ρωτάω: “Μέσα σε δύο μέρες βγάλατε συμπεράσματα, βγάλατε τις επιχειρήσεις άχρηστες και όλα είναι ζημιές; Με συγχωρείτε, αλλά δεν είστε σοβαρός”. Όλα αυτά μπροστά τους άλλους και αυτός φώναζε συνέχεια: “Προστατέψτε με από τον Πρόεδρο”.
Εν πάση περιπτώσει βγήκε το συμπέρασμα ότι αυτός μετέφερε μια κινδυνολογία και ήταν λογικό να μας συστήσουν να συνεχιστεί ο έλεγχος, επειδή και αυτοί έχουν κάποια ευθύνη. Είπαν λοιπόν να στείλουν ένα συνεργείο να ερευνήσει και άλλες περιπτώσεις. Ρώτησαν τον Ορκωτό αν έχει την δυνατότητα να καταγράψει κάποιες περιπτώσεις. Η απάντηση του Ορκωτού ήταν: “Εγώ ούτως ή άλλως τα καταγράφω, πράγμα που έκανα και πέρυσι και πρόπερσι, αλλά τα θεωρώ μη ουσιώδη”.

Ο Ορκωτός θα έλθει ούτως ή άλλως να κάνει τον έλεγχο, για να μας δώσει το πιστοποιητικό.
Ζήτησα, αν είναι δυνατόν, αυτός ο έλεγχος να γίνει μετά τις εκλογές λόγω του περιορισμένου χρόνου.

Είπαν ότι θα το σκεφτούν. Παράλληλα εγώ ζήτησα μια συμπαράσταση από την Πανελλήνια Τράπεζα και βοήθεια για την μείωση της υπέρβασης του 15%, χορηγώντας αυτοί δάνειο στους δυο αυτούς ομίλους για το υπεράνω του 15% ποσόν χορηγήσεων. Το θέμα το είδαν θετικά. Το ίδιο θετικά το είδε και η Τράπεζα της Ελλάδος».

Δεν υπήρχε ομοψυχία
Λίγο αργότερα, ο κ. Καλογρίδης συνεχίζει την ενημέρωση για τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση με τους ελεγκτές και αναφέρει: «Μέσα στην συζήτηση άρχισαν και οι απειλές. Ενώ εγώ τους είπα ότι προσωπικά δεν φοβάμαι τίποτα και όσο και αν μου φωνάζετε, εγώ δεν καταλαβαίνω τίποτα, ο διευθυντής δεν κράτησε την ίδια στάση, όπως είχαμε συνεννοηθεί.

Η Τράπεζα (σ.σ. εννοεί την ΤτΕ) από την άλλη μεριά, έβλεπε ότι δεν υπήρχε ομοψυχία. Αυτό είναι δεδομένο, είτε τον ενοχλεί τον Στέλιο (σ.σ. εννοεί τον κ. Αλμπάνη) αυτή η διαπίστωση, είτε όχι. Από την στιγμή, που είπε ο Στέλιος “εγώ δεν ξέρω τίποτα, δεν παίρνω καμία ευθύνη και το έκανα εξ ανάγκης”, με άλλα λόγια έδειξε φόβο, η υπόθεση χάθηκε. Είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει αλλά επ’ αυτού έχω εγώ την δική μου άποψη. Έπρεπε να φανούμε μια αρραγής ομάδα, που δεν φοβάται τίποτα, γιατί είναι καθαρή».

Η συνεδρίαση διακόπηκε χωρίς να ληφθεί απόφαση. Συνεχίστηκε μερικές μέρες μετά, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου. Η τελική απόφαση ήταν να παραμείνει ο κ. Παπουτσάκης στη θέση του διευθυντή. Ο οποίος έμεινε στη θέση αυτή αρκετό καιρό μετά την είσοδο στην τράπεζα, του επιτρόπου παρά το ότι ο κ. Βασιλαδιώτης έδειξε αμέσως ότι ήθελε να απομακρυνθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey