«Σε περιόδους μεγάλης κρίσης είναι προτιμότερο το σίγουρο ενοίκιο από το υψηλό.» Αυτή είναι πλέον η άποψη που επικρατεί σε εμπόρους και ιδιόκτητες,
«Σε περιόδους μεγάλης κρίσης είναι προτιμότερο το σίγουρο ενοίκιο από το υψηλό.» Αυτή είναι πλέον η άποψη που επικρατεί σε εμπόρους και ιδιόκτητες, με τους μεν πρώτους να ζητούν μετ’ επιτάσεως μειώσεις ενοικίων και εξάλειψη του «αέρα» στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες και τους δε δεύτερους να δηλώνουν ότι συζητούν τις μειώσεις, αλλά ζητούν παράλληλα από το κυβερνητικό επιτελείο να υπάρξει δραστική μείωση των «συντελεστών εμπορικότητας», με το σκεπτικό ότι η φορολογία που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Aπό την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση της υπουργού κ. Λούκας Κατσέλη με τον κ. Στράτο Παραδιά, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ανακοίνωσε χθες ελαστικότερες συνθήκες για το καθεστώς της επαγγελματικής στέγης, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται να ανταποκριθεί η Πολιτεία στα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου για τη μείωση των υποχρεώσεών του σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία.
Έτσι, για τον επαγγελματία που σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία θα θελήσει να επαναδιαπραγματευτεί ή και να τερματίσει την υπάρχουσα μίσθωση ξεκινώντας μία νέα, κατατίθεται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης εταιρειών, που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, τροπολογία με την οποία αναμορφώνεται το Προεδρικό Διάταγμα 43 του 1995. Με βάση τις αλλαγές που προωθούνται, η καταγγελία μίας μίσθωσης εκ μέρους του μισθωτή θα μπορεί να γίνει μετά τη συμπλήρωση ενός έτους και όχι δύο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, προβλέπεται δραστική μείωση του χρόνου καταγγελίας σε τρεις μήνες από έξι, που ισχύει τώρα και περιορίζεται η καταβαλλόμενη αποζημίωση εκ μέρους του μισθωτή από το μίσθωμα τεσσάρων μηνών σε έναν μήνα.
Από τα αιτήματα
Το θέμα των υψηλών αποζημιώσεων και της απλοποίησης των καταγγελιών των επαγγελματικών μισθώσεων ήταν και ένα από τα πάγια αιτήματα των εμπόρων - μάλιστα σχετική αναφορά έγινε και χθες από τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κ. Βασίλη Κορκίδη. Σημειώνεται εδώ ότι το 70% της επαγγελματικής στέγης στη χώρα μας είναι ενοικιαζόμενη, σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπόρων. Ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε και στο θέμα του «αέρα», επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν σε περιόδους κρίσης, αυτού του μεγέθους, να ζητείται από τους ιδιοκτήτες, ενώ έθεσε για μία ακόμη φορά το θέμα της μείωσης των ενοικίων. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, το Δημόσιο έχει μειώσει τα ενοίκιά του κατά 8% - 15%, ενώ κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει ακόμη και στις περιπτώσεις που δημόσιοι φορείς, ιδρύματα κ.τ.λ., μισθώνουν ακίνητα στους ιδιώτες.
Η μείωση των ενοικίων είναι το βασικότερο θέμα που «καίει» τους εμπόρους, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα - χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο που απέστειλαν προς την κ. Λούκα Κατσέλη οι έμποροι της Πάτρας, οι οποίοι ζητούν ρύθμιση για τη μείωση των ενοικίων καταστημάτων κατά 20%. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «μέσα στη δίνη των προβλημάτων παρακαλούμε όπως περισώσετε ό,τι απομένει στο εμπόριο με μια νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου τα ενοίκια των καταστημάτων να μειωθούν κατά 20%. Έτσι στην κρίση όλοι να έχουμε μερίδιο.»
Τι λένε οι ιδιοκτήτες
Τι γίνεται στο «μέτωπο» των ιδιοκτητών; Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς, από την πλευρά του, εξέθεσε χθες στην κ. Κατσέλη τα «πρωτοφανή προβλήματα και τα οικονομικά αδιέξοδα που δημιουργεί στους ιδιοκτήτες κάθε είδους ακινήτων ο νέος φορολογικός νόμος και ιδιαίτερα ο ετήσιος φόρος ακίνητης περιουσίας, που επιβαρύνει όχι μόνον τα προσοδοφόρα αλλά και τα απρόσοδα ακίνητα και ιδιαίτερα τα ανοίκιαστα, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται δραματικά σε όλη τη χώρα». Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ διευκρίνισε ότι η χώρα μας σήμερα διαθέτει μια υπερπροσφορά δομημένου κτηριακού όγκου, τόσο επαγγελματικής όσο και στέγης κατοικίας, η οποία από ετών λειτουργεί υπέρ των ενοικιαστών. Συνεπώς, η αγορά των ενοικίων είναι σταθεροποιημένη από μακρού και συγκεκριμένα ήταν το πρώτο θύμα της ύφεσης στη χώρα μας. «Όμως, είναι καθήκον μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις της χώρας μας, και στο κέντρο που χειμάζεται ιδιαίτερα, αλλά και στις τοπικές αγορές. Γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έκαναν και θα κάνουν, οικειοθελώς και ο καθένας κατά την κρίση του, κάθε αναγκαία κατά περίπτωση συμφωνία και προσαρμογή των καταβαλλόμενων ενοικίων, με στόχο, μέσα στη σημερινή κρίση, να μη χαθεί ούτε ένας από τους υπάρχοντες ενοικιαστές! Ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της σημερινής συγκυρίας και η οικονομία μας θα ξαναβρεί γρήγορα το δρόμο της ανάπτυξης.»
Δεδομένου ότι, όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες, η φορολογία είναι κεντρικός παράγοντας διαμόρφωσης του ύψους των μισθωμάτων και το Δημόσιο είναι όχι μόνον ουσιαστικός δικαιούχος του μεγαλύτερου μέρους των εισπραττόμενων μισθωμάτων αλλά μέσω του νέου ΦΑΠ διεκδικεί και μέρος της ίδιας της περιουσίας τους, αυτονόητη προϋπόθεση για τη μακρόχρονη διατήρηση των ενοικίων σε χαμηλά επίπεδα είναι να μην αυξηθούν εν τω μεταξύ οι «αντικειμενικές» αξίες των ακινήτων, ή έστω αυτές με τις οποίες θα υπολογίζεται η ετήσια φορολογία κατοχής ακινήτων (ΦΑΠ - ΤΑΠ). Δηλαδή οποιαδήποτε τυχόν αύξηση των αξιών αυτών να αφορά αποκλειστικά τη μεταβίβαση και όχι την κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας. Επί της ουσίας, όχι μόνον δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για αύξησή τους, αλλά αντίθετα, ιδιαίτερα εξ αιτίας και των μέτρων που λαμβάνονται, είναι επείγουσα η ανάγκη δραστικής μείωσης των «αντικειμενικών» αξιών των επαγγελματικών και βιοτεχνικών ακινήτων, και ιδιαίτερα των «συντελεστών εμπορικότητας», όπως έχει ζητηθεί.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
*ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ