Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στις 12 λίρες (περίπου πέντε δολλάρια) το κιλό πωλείται πλέον απ’ τους παραγωγούς το ελαιόλαδο στην Τουρκία.
Οι παραγωγοί, αναμένοντας περαιτέρω αύξηση της τιμής, είναι απρόθυμοι να πουλήσουν το λάδι στους εμπόρους, οι οποίοι στρέφονται στις εισαγωγές ώστε να καλύψουν την εσωτερική ζήτηση, αλλά και τις υποχρεώσεις τους για εξαγωγές τυποποιημένου λαδιού.
Ήδη η μεγάλη ελαιουργική μονάδα Komili που εδρεύει στο Αϊβαλί, προχώρησε σε εισαγωγές λαδιού απ’ την Τυνησία. Ο Cahit Çetin, επικεφαλής της συνεταιριστικής οργάνωσης «Taris», με περισσότερους από 28.000 ελαιοπαραγωγούς, επισημαίνει σχετικά: «Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κρατικές πολιτικές για τη ρύθμιση της αγοράς, η Τουρκία αντιμετωπίζει απότομες διακυμάνσεις των τιμών όταν συμβαίνει κάτι απρόσμενο στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου ή αντίξοων κακών καιρικών συνθηκών, όπως φέτος με την ξηρασία σε Ιταλία και Ισπανία.
Η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά από καλές στρατηγικές μάρκετινγκ για την εισαγωγή ελαιολάδου και προϊόντων πετρελαίου, με παράλληλη υποστήριξη των παραγωγών, προκειμένου να διατηρηθεί ο κλάδος μας».
Εκτός από τις κακές καιρικές συνθήκες, η τεράστια μείωση της παραγωγής και διάθεσης ελαιολάδου από τη Συρία, λόγω της εμφύλιας σύγκρουσης, είναι ένας άλλος παράγοντας που ωθεί στα ύψη τις τιμές.