Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Εκπληκτική σταθερότητα παρουσιάζουν οι τιμές αγοράς του ελαιολάδου που δίνει η ΕΑΣ Λέσβου, η μόνη επιχείρηση του νησιού που εκδίδει τιμοκατάλογο, άλλοτε αναλυτικό κι άλλοτε συνοπτικό. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των δύο τελευταίων ετών.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι η μη ανανέωση των τιμοκαταλόγων της Ένωσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως μας είχε συνηθίσει σε προηγούμενα χρόνια.
Εκτός όλων των άλλων, η τακτική αυτή οφείλεται και στη μεγάλη μείωση των ποσοτήτων ελαιολάδου που η ΕΑΣ Λέσβου εμπορεύεται (χονδρικά) και τυποποιεί.
Η αύξηση των τιμών παραγωγού που έδωσε η ΕΑΣ Λέσβου στα τέλη τού 2014, είναι εξαιρετικά μικρή σε σχέση με τη μεγάλη αύξηση που καταγράφηκε στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου.
Τα στοιχεία δείχνουν πως η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών στις 5 Μαρτίου τού 2013 είχε διαμορφωθεί στα 2,55 ευρώ το κιλό. Ένα χρόνο αργότερα, στις 26 Μαρτίου 2014, η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 2,65 ευρώ το κιλό, δηλαδή αυξήθηκε μόλις κατά 10 λεπτά τού ευρώ.
Από τα τέλη του Νοεμβρίου τού 2014 η τιμή παραγωγού ανέβηκε μόλις κατά 20 λεπτά τού ευρώ, ανερχόμενη στα 2,85 ευρώ το κιλό.
Η τιμή παραγωγού για τον άσσο είχε διαμορφωθεί στα 2,30 ευρώ το κιλό. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ανέβηκε στα 2,60 ευρώ το κιλό και παραμένει σταθερή έως σήμερα.
Για τα λάδια οξύτητας 1,5 βαθμού, η τιμή παραγωγού ξεκίνησε στα 2,20 ευρώ στις 5 Μαρτίου τού 2013 και στις 27 Νοεμβρίου τού 2014 αυξήθηκε κατά 30 λεπτά, φτάνοντας στα 2,50 ευρώ ανά κιλό.
Το βιομηχανικό πεντάρι στις 5 Μαρτίου τού 2013 είχε τιμή 2,00 ευρώ ανά κιλό. Το Δεκέμβριο του 2013, η τιμή του υποχώρησε στο 1,78 ευρώ το κιλό. Επανήλθε στα 2,00 ευρώ στις 27 Νοεμβρίου, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου η τιμή παραγωγού για το πεντάρι διαμορφώθηκε στα 2,05 ευρώ το κιλό.
Οι εξέλιξη των τιμών σε Ισπανία και Ιταλία
Ίσως για το 2013 η σταθερότητα των τιμών να μπορούσε να δικαιολογηθεί, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για το 2014, όταν από τον περασμένο Ιούλιο, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία, καταγράφηκε σταθερή ανοδική πορεία των τιμών έως τα τέλη του Νοεμβρίου.
Στη συνέχεια, οι τιμές έδειξαν τάση σταθεροποίησης. Ειδικά στην Ιταλία, η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ξεπεράσει τα 4,00 ευρώ το κιλό και το Νοέμβριο ξεπέρασε τα 5,00 ευρώ, ενώ για ένα μικρό χρονικό διάστημα ξεπέρασε και τα 6,00 ευρώ το κιλό.
Από την τρίτη εβδομάδα του περασμένου Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος τού 2014, η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία βρισκόταν πάνω από τα 5,50 ευρώ το κιλό.
Στην Ισπανία, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου η μέση χονδρική του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 3,43 ευρώ το κιλό.
Η μέση χονδρική τιμή του παρθένου έχει διαμορφωθεί στα 2,64 ευρώ το κιλό και του βιομηχανικού, στα 2,52 ευρώ το κιλό.
Οι τιμές στην Ελλάδα
Στην Κρήτη, οι τιμές παραγωγού, την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου, ξεκινούν από τα 2,80 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 3,20 ευρώ ανά κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών.Η επικρατούσα τιμή είναι τα 2,90 ευρώ ανά κιλό με πληρωμή τοις μετρητοίς, ενώ πολλές είναι και οι επιχειρήσεις για τις οποίες η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 2,95 ευρώ ανά κιλό (πάντα με πληρωμή τοις μετρητοίς).
Στην Πελοπόννησο, η τιμή παραγωγού, την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου, διαμορφώθηκε στα 3,00 ευρώ ανά κιλό για λάδια οξύτητας 0,3 βαθμών.
Οι χονδρικές τιμές (βυτίο) όπως τις καταγράφει στο Olivenews.gr ο Βασίλης Ζαμπούνης, έχουν διαμορφωθεί στα 3,30 ευρώ στη Λακωνία, στα 3,00 με 3,15 ευρώ στη Μεσσηνία και στα ίδια επίπεδα στην Κρήτη.
Η ζήτηση από τις τυποποιητικές επιχειρήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας έχει μειωθεί μετά την αύξηση των ποσοτήτων ελαιολάδου που υπάρχει η δυνατότητα να εισαχθούν αδασμολόγητες, από 2.000 τόνους, σε 16.000 τόνους.
Δύσκολα μπορούμε να πούμε πού θα πάνε οι τιμές από εδώ και πέρα. Σίγουρα όμως τα σημερινά επίπεδα των τιμών αποτελούν την αφετηρία για τις παραπέρα εξελίξεις.
Το δεύτερο στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει η φετινή κακοκαιρία στην παραγωγή ελαιολάδου της χώρας μας.
Η αρχική εικόνα που υπάρχει, κάνει λόγο για μεγάλες ζημιές, ωστόσο είναι πρόωρο να πει κανείς αυτήν τη στιγμή πόση είναι η έκταση της ζημιάς που έχει προκληθεί. Πιθανότατα στα τέλη του μήνα θα υπάρχει σαφής εικόνα.
Αν οι ζημιές της κακοκαιρίας πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω, η μείωση της κατανάλωσης που έφερε η αύξηση των τιμών, πιέζει τις τιμές προς τα κάτω.
Με δυο λόγια, δεν μπορούμε να περιμένουμε υπερβολικές αυξήσεις των τιμών το επόμενο διάστημα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουν εξανεμιστεί οι πιθανότητες νέου ανοδικού κύματος.
Σε ό,τι αφορά στη Λέσβο, δεδομένου ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες από την υπόλοιπη Ελλάδα, τα περιθώρια ανόδου είναι μεγαλύτερα.
Το πρόβλημα είναι πως στην τοπική χονδρική αγορά ελαιολάδου είναι ανύπαρκτος ο ανταγωνισμός κι η ΕΑΣ Λέσβου ουσιαστικά αδυνατεί να παίξει τον παρεμβατικό της ρόλο, διότι είναι δέσμια των δανείων προς την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.