Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στην Ελλάδα, η ΕΑΣ Ηρακλείου την 1η Δεκεμβρίου ανακοίνωσε τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών, 3,00 ευρώ ανά κιλό με πληρωμή των παραγωγών τοις μετρητοίς. Η διακύμανση των τιμών παραγωγού στην Κρήτη ξεκινάει από τα 2,80 ευρώ και φθάνει έως τα 3,20 ευρώ ανά κιλό.
Στην Καλαμάτα, οι τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κυμαίνονται από τα 3,10 έως τα 3,20 ευρώ ανά κιλό.
Ακόμη πιο ψηλά διαμορφώνονται οι τιμές παραγωγού στη Σπάρτη, όπου φθάνουν έως τα 3,90 ευρώ ανά κιλό, λόγω των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών που έχουν. Στη Μυτιλήνη, η ΕΑΣ Λέσβου συνεχίζει να δίνει τιμή παραγωγού στα 2,85 ευρώ ανά κιλό για το έξτρα παρθένο. Χθες, ο διευθυντής τής ΕΑΣ Λέσβου, Στρατής Χατζηδημητρίου, ανέφερε στο «Ε» πως η τιμολογιακή πολιτική της οργάνωσης πιθανόν να επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.
Στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, οι τιμές του ελαιολάδου του έξτρα παρθένου, του παρθένου και του βιομηχανικού ελαιολάδου διαμορφώνονται με βάση τις τάσεις της αγοράς. Δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.
Έτσι είναι πολύ πιθανό την ώρα που η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανεβαίνει, η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου να υποχωρεί. Η τακτική αυτή πιέζει τους παραγωγούς να παράγουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Στη Λέσβο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις άλλες περιοχές, οι τιμές στις τρεις προαναφερόμενες ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδου είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από την υπόλοιπη χώρα.
Πρόκειται για μια τακτική που ακολουθείται επί δεκαετίες από την ΕΑΣ Λέσβου και την οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό ακολουθούν και οι ιδιώτες έμποροι και ελαιομεσίτες.
Επίσης στην τελευταία ανακοίνωση τιμών που έδωσε στη δημοσιότητυα η ΕΑΣ Λέσβου, αναφέρεται πως αγοράζει στην ίδια τιμή φρέσκα ελαιόλαδα εσοδείας 2014 - 2015 και ελαιόλαδα εσοδείας 2013 - 2014.
Αυτό είναι εξωφρενικό αν αναλογιστούμε πως ένα λάδι του Ιανουαρίου τού 2014 θα πουληθεί στην ίδια τιμή με ένα λάδι του Δεκεμβρίου τού 2014, διότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ενός ελαιολάδου είναι αδύνατο να είναι τα ίδια με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του άλλου.
Στο παρελθόν είχαμε δει τιμοκαταλόγους τής ΕΑΣ Λέσβου που διαχώριζαν τις τιμές των φρέσκων ελαιολάδων από τις τιμές των ελαιολάδων παλαιότερης εσοδείας, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις δε γίνεται ο διαχωρισμός.