Από τα περσινά επίπεδα ξεκινά το πρόβειο γάλα

Ελπίζουν σε αυξήσεις οι κτηνοτρόφοι

02/10/2014 - 15:02

Η φυσιολογική πτώση της παραγωγής πρόβειου γάλακτος που θα επιφέρει η επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού, έχει κινητοποιήσει τις μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις της χώρας από τον περασμένο Αύγουστο.

Η φυσιολογική πτώση της παραγωγής πρόβειου γάλακτος που θα επιφέρει η επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού, έχει κινητοποιήσει τις μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις της χώρας από τον περασμένο Αύγουστο.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως από τότε προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται.

Οι πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι τιμές θα ξεκινήσουν από τα περσινά επίπεδα. Θυμίζουμε πως πέρυσι οι τιμές παραγωγού οριστικοποιήθηκαν στα μέσα του Δεκεμβρίου και κινήθηκαν πολύ κοντά στο 1,00 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα, ενώ η τιμή βιολογικού πρόβειου γάλακτος είχε διαμορφωθεί στο 1,15 ευρώ το κιλό.

Η Λέσβος όπως ήταν φυσικό μπήκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς παράγει μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Ενδεικτικά, ο Νομός Λέσβου ήταν τρίτος στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος της πενταετίας 2008 - 2012. Το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στο Νομό Λέσβου ανήλθε στους 30.000 τόνους, ενώ η παραγωγή κατσικίσιου ήταν 2,5 χιλ. τόνοι.

Κτηνοτρόφοι της Λέσβου στα τέλη του περασμένου Αυγούστου μάς δήλωσαν πως η τυροκομική επιχείρηση «Κολιός» έκανε κρούσεις διερευνητικού χαρακτήρα σε συνεταιρισμούς. Στόχος ήταν να αυξήσει τις ποσότητες γάλακτος που προμηθεύεται από το νησί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δε, η εταιρεία έδειχνε πρόθυμη να δώσει μια μικρή αύξηση στις τιμές παραγωγού, της τάξης των πέντε λεπτών τού ευρώ.

Τις πληροφορίες αυτές δεν τις επιβεβαιώνουν οι συνεταιριστές των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Λέσβου, που θεωρούν πως κατά πάσα πιθανότητα οι τιμές παραγωγού για το πρόβειο γάλα θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα, που κατά την εκτίμησή τους ήταν ικανοποιητικά.

Προσφορά και ζήτηση
Δεν είναι μόνο η αναμενόμενη κάμψη στην παραγωγή γάλακτος λόγω του καταρροϊκού πυρετού που αναγκάζει τις τυροκομικές επιχειρήσεις να αλλάξουν τακτική.

Οι περισσότερες από αυτές έχουν συμβόλαια με αλυσίδες σούπερ μάρκετ που αφορούν στην παράδοση συγκεκριμένων ποσοτήτων φέτας και άλλων ελληνικών τυριών.

Γι’ αυτό και προσπαθούν να εξασφαλίσουν εγκαίρως το γάλα που χρειάζονται. Άλλωστε το 2014 αποδείχθηκε μια καλή χρονιά για τις ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις, καθώς υπήρξε σταθερή και καλή ροή των προϊόντων στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, φαίνεται πως οι τυροκομικές επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί ότι η πιέσεις που ασκούσαν τα προηγούμενα χρόνια στους Έλληνες παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος, είχαν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής κι έτσι, πλέον, επιλέγουν να δώσουν λίγο καλύτερες τιμές, που θα επιτρέπουν στους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν να εκτρέφουν τα κοπάδια τους.

Αν μάλιστα καταστεί εφικτό να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι συνεταιριστικές τους οργανώσεις, ίσως να δούμε μια ουσιαστική αύξηση της παραγωγής πρόβειου γάλακτος, τόσο στα νησιά του Νομού Λέσβου όσο και πανελλαδικώς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey