Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Όλες οι πληροφορίες που έρχονται από τα χωριά της Λέσβου, δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα μπορούσε να αναμένει κανείς πριν από ένα μήνα, διότι η νόσος είναι η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.
Το μέλος τού Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Πέτρας Λευτέρης Μανδάνης, αναφερόμενος στην εξέλιξη της ζωονόσου που πλήττει τα κοπάδια του νησιού, μας είπε πως «αυτήν τη στιγμή στη βόρεια Λέσβο η νόσος έχει πλήξει την πλειοψηφία των κοπαδιών». Πιστεύει ότι ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα και θεωρεί βέβαιο ότι τη φετινή χρονιά θα χαθούν πολλές χιλιάδες πρόβατα από το ζωικό κεφάλαιο του νησιού.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μανδάνης αναφέρει: «Φέτος θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τους κτηνοτρόφους όλης της Λέσβου, οι επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού θα είναι πολύμορφες. Θα χαθεί ένα μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου της Λέσβου, θα μειωθεί κατά πολύ η παραγωγή γάλακτος και πολλοί κτηνοτρόφοι θα ξετσομπανέψουν, μη αντέχοντας τις ζημίες που θα τους προκαλέσει η νόσος».
Πέρα από τους κτηνοτρόφους, η εξάπλωση της νόσου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται μαζί τους. Οι συνεταιρισμοί και οι επιχειρήσεις που πουλάνε ζωοτροφές, θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται και να αυξάνονται οι κτηνοτρόφοι που δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η μείωση της παραγωγής γάλακτος, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε πανελλαδικό, θα αυξήσει την πίεση για άνοδο των τιμών παραγωγού, με συνέπεια να πιεστούν πάρα πολύ οι μικρές τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο ΕΛΟΓΑΚ να δώσει στοιχεία για το τι συνέπειες υπάρχουν στη γαλακτοπαραγωγή σε διάφορες εκτροφές, που στατιστικά έχουν επιλεγεί και έχουν παρθεί δείγματα.
Μειωμένη θα είναι και η παραγωγή αρνιών, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο τζίρος και των χονδρεμπόρων κρέατος της Λέσβου.
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, Γιάννης Τσακίρης, αναφέρει πως τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Κουκουλόπουλος ότι έχουν δεσμευτεί για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, έχουν ήδη εξαντληθεί και απαιτούνται νέοι πόροι για να συνεχιστούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της νόσου.
Επίσης τα κτηνιατρικά εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύντομα θα μπορούν να ανακοινώσουν εάν και κατά πόσον έχει αναπτυχθεί φυσική ανοσία στα ίδια τα πρόβατα, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλου.
Επιπλέον ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι τις επόμενες μέρες το Υπουργείο ξεκινάει προσπάθεια, με συγκεκριμένα βήματα, για να διαμορφωθεί άμεσα μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτήν που επικρατεί στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, κεντρικές και αποκεντρωμένες. Στα νέα μέτρα που συζητά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, περιλαμβάνεται και η καθιέρωση του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής.