Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πλαίσιο εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τη χώρα μας. Θα περίμενε κανείς η ανακοίνωση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα από το Γιώργο Καρασμάνη, να ξεδιαλύνει τα πράγματα, να δώσει μια σαφή εικόνα στους παραγωγούς για το ύψος των επιδοτήσεων που θα λαμβάνουν από το 2015 έως το 2020. Όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο.
Έτσι, σήμερα κανένας παραγωγός δε γνωρίζει πόσα χρήματα θα λαμβάνει από το 2015 και μετά. Αιτία είναι η απίστευτη ελληνική πραγματικότητα που έχει ως αποτέλεσμα τρεισήμισι δεκαετίες μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην είναι τίποτα ξεκάθαρο. Η αγροτική γη της χώρας δεν είναι σαφώς προσδιορισμένη, τα βοσκοτόπια θεωρούνται δασικές εκτάσεις κι οι επιλέξιμες προς επιδότηση εκτάσεις διαφοροποιούνται από μέρα σε μέρα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ποσοστά επιλεξιμότητας.
Πώς διαμορφώνονται
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η επιδότηση ανά στρέμμα στις δενδρώδεις καλλιέργειες (αμπέλια, ελιές κ.λπ.) διαμορφώνεται στα 51 ευρώ το στρέμμα. Το ποσό αυτό θα διαμορφωθεί το 2019 και μέχρι τότε οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την επιδότηση που λάμβαναν ως το 2013, σταδιακά μειούμενη. Το 2013 ήδη έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση έτος βάσης για την κατανομή των επιδοτήσεων. Το 2014 είναι μεταβατικό έτος από την παλαιά, στη νέα ΚΑΠ, και έχει αποφασιστεί οριζόντια μείωση των επιδοτήσεων κατά 8,5% για λόγους δημοσιονομικούς - δηλαδή λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αντίστοιχης μείωσης των πόρων τής ΚΑΠ. Κατά συνέπεια, αν ένας παραγωγός λάμβανε το 2013 100 ευρώ επιδότηση, φέτος θα λάβει 91,5 ευρώ.
Το 2015 κατά την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, θα γίνουν πρόσθετες μειώσεις στο ποσό των 91,5 ευρώ κατά 16% για τους ελαιοπαραγωγούς και γενικότερα όσους λαμβάνουν επιδοτήσεις για δενδρώδεις καλλιέργειες. Έτσι, τα δικαιώματα επιδότησης του εν λόγω παραγωγού διαμορφώνονται στα 76,86 ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που θα λάβει το 2015 και από αυτό θα υποστεί σταδιακή ισόποση μείωση κάθε χρόνο, για να φτάσει στα 51 ευρώ ανά στρέμμα το 2019. Το παραπάνω ποσό δεν είναι το τελικό ύψος της ετήσιας επιδότησης που θα λαμβάνει ο παραγωγός τους παραδείγματός μας. Ο παραγωγός που στην προηγούμενη περίοδο λάμβανε πολύ υψηλές ανά στρέμμα επιδοτήσεις, θα υποστεί μεγάλη μείωση. Ωστόσο το τελικό ποσό που θα λαμβάνει, δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 60% του ποσού που θα λάβει το 2015.
Ο παραγωγός μας μπορεί να λάβει πρόσθετη επιδότηση από το παρακράτημα 5%, αν το χωράφι του είναι σε περιοχή με φυσικό μειονέκτημα (ορεινή ή μειονεκτική). Το Υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι οι περιοχές που θα συμπεριληφθούν στον ορισμό αυτό. Το βέβαιο είναι πως θα είναι λιγότερες από αυτές που έως τώρα ορίζονταν ορεινές και μειονεκτικές. Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται και πως δε θα ενταχθούν στον ορισμό αυτό όλες οι εκτάσεις των νησιών. Κατά συνέπεια το 5% θα μοιράζεται σε μικρό αριθμό παραγωγών και η μέση ανά στρέμμα επιδότηση θα είναι υψηλή. Το ακριβές ποσό αναμένεται να το μάθουμε πριν το τέλος του χρόνου.
Νέοι αγρότες
Αν ο παραγωγός του παραδείγματός μας είναι νέος αγρότης, δηλαδή κάτω των 40 ετών και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, δικαιούται να λάβει πρόσθετη επιδότηση από το παρακράτημα 2% και σε αυτή την περίπτωση το τελικό ύψος της επιδότησης θα προσδιοριστεί πριν το τέλος του χρόνου. Από τώρα γνωρίζουμε πως η επιδότηση αυτή θα είναι πρόσθετη στις προηγούμενες.
Οι ελαιοπαραγωγοί δε θα έχουν πρόσβαση στις συνδεδεμένες επιδοτήσεις, που αντιστοιχούν στο 9% των συνολικών επιδοτήσεων. Επίσης δε θα έχουν πρόσβαση στο 30% για την εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων, διότι έχουν εξαιρεθεί από την υποχρέωση τήρησής τους.
Αν ο παραγωγός του παραδείγματός μας είναι κτηνοτρόφος που εκτρέφει αιγοπρόβατα ή βοοειδή, θα έχει πρόσβαση και στο 9% των συνδεδεμένων ενισχύσεων για την παραγωγή ποιοτικού αιγοπρόβειου γάλακτος και ποιοτικού βόειου κρέατος.
Τα παραπάνω ποσά επιδότησης ισχύουν μόνο για τις επιλέξιμες προς επιδότηση εκτάσεις. Σε ό,τι αφορά στα βοσκοτόπια, επιλέξιμες εκτάσεις είναι αυτές που η χώρα δήλωσε τον Ιούνιο του 2013. Το ίδιο θέμα θα τεθεί και για τους ελαιώνες τα επόμενα χρόνια. Ρέματα, παραποτάμιες εκτάσεις, κοίτες των ποταμών,