Το άκρως φιλόδοξο σχέδιο της δημιουργίας του πρώτου ελληνοαμερικανικού χωριού - του «Ολυμπιακού Παραθεριστικού Κέντρου» όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται - στην Ελλάδα ανήκει σε Ελληνοαμερικανούς δεύτερης και τρίτης γενιάς που επιθυμούν να κάνουν τις θερινές τους διακοπές στην Ελλάδα με τις οικογένειες και τους φίλους τους.
Το άκρως φιλόδοξο σχέδιο της δημιουργίας του πρώτου ελληνοαμερικανικού χωριού - του «Ολυμπιακού Παραθεριστικού Κέντρου» όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται - στην Ελλάδα ανήκει σε Ελληνοαμερικανούς δεύτερης και τρίτης γενιάς που επιθυμούν να κάνουν τις θερινές τους διακοπές στην Ελλάδα με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Το σχέδιο του Παναμερικανικού Οργανισμού «Τrip to Homeland» (αν φυσικά υλοποιηθεί σύμφωνα με το σχεδιασμό, αφού είναι γνωστό το ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν όλες οι οργανωμένες αναπτύξεις στην Ελλάδα), θα είναι καινοτόμο, αφού ουσιαστικά θα πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο παραθεριστικό κέντρο με τις ανέσεις ενός πολυτελούς resort.
«Πρόθεσή μας ήταν να έχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερα κόστη λειτουργίας και συντήρησης, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την ποιότητα των υπηρεσιών και των παροχών», αναφέρει ο κ. Πέτρος Κουγιεντάκης, πρόεδρος του Οργανισμού «Trip to Homeland», ο οποίος διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα. «Το χωριό θα έχει 216 οικίες παρέχοντας όλες τις ανέσεις ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, δηλαδή πισίνα, εστιατόριο, lobby, café, παιδότοπο, καταστήματα αλλά και business center. Στόχος είναι κάθε επενδυτής να έχει ένα εισόδημα της τάξεως των 5.000 ευρώ ανά μονάδα, με όλα τα κόστη να ανέρχονται στα 2.500 ευρώ. Το κόστος για την ενοικίαση ανά ημέρα θα είναι περίπου 200 ευρώ, με διάφορα εκπτωτικά πακέτα προσφορών για τους Ελληνοαμερικανούς. Το τελευταίο διάστημα λιγοστεύουν οι Ελληνοαμερικανοί που έρχονται στην Ελλάδα. Ο οργανισμός μας, που μετρά ήδη 10 χρόνια λειτουργίας, έκανε αρχικά εκδρομές στην Ελλάδα και λίγο αργότερα αγόρασε ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των Ελληνοαμερικανών επισκεπτών. Τώρα πλέον έχει πουληθεί το ξενοδοχείο και με τα κεφάλαια που εξασφαλίσθηκαν, αγοράστηκε η έκταση στην Κάρυστο.»
Η επένδυση
Αναλυτικότερα, η επένδυση στην περιοχή της Καρύστου Ευβοίας (δύο ώρες περίπου από την Αθήνα και το αεροδρόμιο των Σπάτων) θα γίνει σε εννέα παραθαλάσσια οικόπεδα των δύο στρεμμάτων έκαστο και θα υλοποιηθεί σταδιακά. Κάθε κτήριο θα έχει σπίτια στον πρώτο και το δεύτερο όροφο. Όλες οι κατοικίες θα είναι ομοιόμορφες και θα παρέχουν όλες τις ανέσεις μίας πολυτελούς κατοικίας και ενός πολυτελούς ξενοδοχείου.
Εκτιμάται ότι το κόστος για κάθε επενδυτή δε θα ξεπερνά τις 75 χιλ. ευρώ, ποσό το οποίο περιλαμβάνει και το ποσό των 15 χιλ. ευρώ που αναλογεί από την αγορά της έκτασης. Η επένδυση χρηματοδοτείται κατά 42% από τον Αναπτυξιακό Νόμο 3229/2004, ενώ και ο φόρος 19% επί της κατασκευής επιστρέφεται.
Στην παρούσα φάση, από τα 48 σπίτια της πρώτης φάσης, τα 34 έχουν ήδη προπωληθεί και τα υπόλοιπα 14 είναι ακόμη διαθέσιμα, με στόχο η κατασκευή τους να ξεκινήσει εντός του 2010. Οι επενδυτές μέσου όρου 35 - 45 ετών ανέλαβαν την υποχρέωση να προσκαλούν συγγενείς, φίλους ή συνεργάτες τους στο «Karystos Resort», αφενός για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του έργου και αφετέρου για να προσελκύσουν και νέους επενδυτές.
Έρευνα
Πώς όμως ξεκίνησε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία;
Η ανάγκη δημιουργίας παραθεριστικών κέντρων για τους ομογενείς και η βιωσιμότητά τους προκύπτουν από την εκτενή έρευνα που έχουν διεξαγάγει τα μέλη του οργανισμού. Ο οργανισμός έχει οργανώσει ομογενειακές διακοπές στην Ελλάδα και τακτικές συναντήσεις και εκδηλώσεις ομογενών με θέμα τις ομογενειακές διακοπές και την ανάγκη δημιουργίας ομογενειακών παραθεριστικών κέντρων.
Από την έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Κατά το παρελθόν ένα από τα κύρια μελήματα των μεταναστών στην Αμερική ήταν να βελτιώσουν το πατρικό τους σπίτι στην Ελλάδα και να κτίσουν νέο για τις θερινές τους διακοπές. Τα ταξίδια τους στην Ελλάδα ήταν περισσότερο «νοσταλγικά» ή «συναισθηματικά». Οι ομογενείς ταξίδευαν για να δουν τους συγγενείς και φίλους τους, ενώ στα ταξίδια αυτά συχνά συμπαρέσυραν και άλλους φίλους τους από την Αμερική.
Οι νεώτερες γενιές Ελληνοαμερικανών ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικούς όρους: Ταξιδεύουν κυρίως για να ανακαλύψουν την Ελλάδα και να τη γνωρίσουν στα παιδιά τους. Οι νεώτεροι Ελληνοαμερικανοί που αποτελούν ένα από τα δυναμικότερα κομμάτια της αμερικανικής κοινωνίας, απαιτούν και δαπανούν πολλά για ποιοτικό οικογενειακό τουρισμό. Δε θέλουν να μένουν εγκλωβισμένοι στην ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών τους και συνήθως νοικιάζουν τα πατρικά τους ακίνητα. Δεν κτίζουν νέα, διότι δεν επιθυμούν την ευθύνη της συντήρησής τους, δεν τα βγάζουν πέρα με τη γραφειοκρατία και γενικότερα δεν κατανοούν εύκολα την ελληνική νοοτροπία.
Υπάρχουν περίπου 300.000 οικογένειες (αρκετές μικτών γάμων, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο άτομα) που ανήκουν στο τμήμα αυτό του Ελληνισμού στις ΗΠΑ, με ηλικίες από 35 έως 45 ετών.
Ενώ υπάρχει ζήτηση για οργανωμένες διακοπές ομογενών στην Ελλάδα, δεν υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά στην αγορά. Δηλαδή δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι προορισμοί στην Ελλάδα που να λειτουργούν ως «βάση» για τις διακοπές τους και ταυτόχρονα να υπάρχει η σχετική υποδομή και οργάνωση που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
Τι ζητούν οι ομογενείς στην Ελλάδα;
Κατ’ αρχάς οι ομογενείς θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες και κατά συνέπεια δεν επιθυμούν να αντιμετωπίζονται ως «ξένοι» και ως «τουρίστες» στη χώρα τους. Η νοοτροπία τους, ωστόσο, είναι διαφορετική από τους Ευρωπαίους τουρίστες. Επιθυμούν οικογενειακό περιβάλλον και αναζητούν μία «βάση» για να τη χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο για τις εξορμήσεις τους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, επιθυμούν να βρίσκονται με ομάδες ομογενών ώστε τα παιδιά τους να γνωρίζονται και να συναναστρέφονται μεταξύ τους. Επιπλέον, επιθυμούν οι διακοπές τους να λαμβάνουν επιμορφωτικό χαρακτήρα για τα παιδιά τους σε σχέση με την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.
Κάπως έτσι δικαιολογείται και το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε ομογενειακά παραθεριστικά κέντρα (resorts). Η πλειοψηφία των ομογενών της δεύτερης και τρίτης γενιάς είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων, επιτυχημένοι επαγγελματικά και ευκατάστατοι οικονομικά. Συνεπώς είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στη δημιουργία ομογενειακών παραθεριστικών κέντρων, ως την ιδανική λύση για τις διακοπές τους. Στην έρευνα που πραγματοποίησε ο οργανισμός, πρότειναν τα ομογενειακά παραθεριστικά κέντρα να δημιουργηθούν σε περιοχές προσβάσιμες σε συγκοινωνιακά κέντρα, ώστε να πραγματοποιούν εκδρομές και σε άλλες περιοχές, να βρίσκονται σε «παρθένες» παράκτιες περιοχές, απαλλαγμένες από το μαζικό τουρισμό, ενώ η κατασκευή των συγκεκριμένων χωριών να ευνοεί την ανάπτυξη κοινωνικότητας ανάμεσα στους παραθεριστές.