Οι περιβαλλοντολόγοι για το τυρόγαλο

01/07/2012 - 05:56
Θέση για τη ρύπανση που προκαλείται από το τυρόγαλο, αλλά και για την πιλοτική μονάδας επεξεργασίας τυρόγαλου που έχει εγκαταστήσει η Biotev στην περιοχή της Βατούσας, πήρε το Περιφερειακό Παράρτημα του Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας.
Θέση για τη ρύπανση που προκαλείται από το τυρόγαλο, αλλά και για την πιλοτική μονάδας επεξεργασίας τυρόγαλου που έχει εγκαταστήσει η Biotev στην περιοχή της Βατούσας, πήρε το Περιφερειακό Παράρτημα του Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της ανακοίνωσης είναι αυτό που αναφέρεται στη λειτουργία της μονάδας Biotev.
Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι, έστω και αν λειτουργεί πιλοτικά, θα έπρεπε να διαθέτει άδεια λειτουργίας και να πληροί εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, διαφορετικά δεν είναι δυνατόν:
- να αξιολογηθεί η απόδοσή της αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκύψουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας της και
- να βελτιστοποιείται μέσω της συνεχούς παρακολούθησής της.
Παράλληλα, καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν άμεσα όσα αναφέρονται στην κείμενη νομοθεσία για όσες εγκαταστάσεις λειτουργούν χωρίς τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων στον νομό Λέσβου και ιδιαίτερα όταν αυτές προκαλούν επαναλαμβανόμενα επεισόδια ρύπανσης στο περιβάλλον του νησιού, καθώς η απόρριψη του τυρόγαλου στους ποταμούς, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Σκαλοχωρίου, είναι αντίθετη με το νόμο.

Για τη διαχείριση
Τα κρίσιμα σημεία για τη διαχείριση κατά την επιστημονική άποψη της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας είναι τα εξής:
- Η διαχείριση του τυρόγαλου, όταν αυτό δε χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυριών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων και απορρίπτεται ως απόβλητο, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Το τυρόγαλο ως απόβλητο φέρει υψηλό ρυπαντικό φορτίο και προκαλεί σημαντικά προβλήματα ρύπανσης εάν απορριφθεί στο περιβάλλον χωρίς την απαραίτητη πρότερη επεξεργασία του. Γι’ αυτό απαγορεύεται η απόρριψή του, χωρίς καμμίας μορφής πρότερη επεξεργασία, σε ποτάμια, λίμνες και άλλους φυσικούς αποδέκτες και φυσικά προβλέπονται διοικητικές και ποινικές ευθύνες για τους υπαιτίους της ρύπανσης.
- Οποιαδήποτε προτεινόμενη καινούργια ή βελτιωμένη μέθοδος διαχείρισης αποβλήτων θα πρέπει να δημοσιοποιείται στην επιστημονική κοινότητα και να δίνονται απαραιτήτως στοιχεία τόσο για την ίδια τη μέθοδο όσο και τα εκτιμώμενα αποτελέσματα που αυτή μπορεί να επιτύχει. Ο έλεγχος μίας νέας ή βελτιωμένης μεθόδου διαχείρισης οποιασδήποτε μορφής αποβλήτων θα πρέπει να ελέγχεται κατ’ αρχάς σε εργαστηριακή κλίμακα, έπειτα σε πιλοτικό επίπεδο και να δέχεται την κριτική και τον έλεγχο της επιστημονικής κοινότητας, πριν να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και σε πραγματικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρείται η κείμενη νομοθεσία. Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω αναφέρονται στην πιλοτική μονάδα της Biotev.
- Εάν αποδειχτεί ότι μία νέα ή βελτιωμένη μέθοδος αποτελεί βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία για τη διαχείριση των συγκεκριμένων κατά περίπτωση αποβλήτων, τότε συνήθως ενσωματώνεται στην κείμενη νομοθεσία ως μία εκ των εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των συγκεκριμένων αποβλήτων και προτείνεται έναντι άλλων όταν αυτή λαμβάνει μέτρα μείωσης παραγωγής των αποβλήτων, επανάχρησης-ανακύκλωσης και ολοκληρωμένης διαχείρισης.


Οι Σκαλοχωρίτες για τον ποταμό της Κάτω Πέτρας
«Η ρύπανση συνεχίζεται»


Ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου «Δρυς», Δημήτρης Κόνσουλας, δήλωσε στο «Ε» ότι η ρύπανση του ποταμού της Κάτω Πέτρας συνεχιζόταν όλες τις προηγούμενες ημέρες, παρά τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών, παρά τις μηνύσεις, παρά την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Διαφορετική, ωστόσο, ήταν η εικόνα που είχε η νομαρχία. Ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης μάς είπε ότι, σύμφωνα με τη δική του πληροφόρηση, η ρύπανση έχει σταματήσει, καθώς όλα τα τυροκομεία μεταφέρουν το τυρόγαλο στη μονάδα της Biotev.
Όμως συμπλήρωσε ότι θα δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα να κάνουν νέους ελέγχους.


Την Παρασκευή έληξε η πενθήμερη προθεσμία, που είχε δοθεί στις επιχειρήσεις Biotev και Βενετσάνου να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη ρύπανση που είχε προκληθεί στον ποταμό της Κάτω Πέτρας τις προηγούμενες ημέρες. Χθες δε, αναμενόταν οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους για το ζήτημα στον αντινομάρχη, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο για το αν θα κλείσουν οι επιχειρήσεις ή αν θα τους επιβληθεί πρόστιμο.
Επίσης, σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, τη Δευτέρα πρέπει να κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Biotev στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία νομιμοποίησης και αδειοδότησης της μονάδας.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Δρυς», κ. Κόνσουλας, την Παρασκευή, σε δηλώσεις του στο «Ε» υποστήριξε ότι η ρύπανση συνεχίζεται στον ποταμό της Κάτω Πέτρας. Έκανε σαφές ότι είναι απόφαση του Συλλόγου να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες για να αντιμετωπισθεί τόσο το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και όλα τα άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή τους.
Επίσης είπε ότι πλέον ο Σύλλογος δε θα καταθέτει μόνο στις τοπικές αρχές τα στοιχεία που έχει για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, μια και έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με τους ελεγκτές περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος. Έτσι το θέμα πλέον φεύγει από τα τοπικά πλαίσια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey