Με κοινοτικό κανονισμό επιβάλλεται η διάθεση τυποποιημένου ελαιολάδου αντί του χύμα «λαδόξυδου»

To τυποποιημένο λάδι πάει… ταβέρνα

09/05/2013 - 15:11

Ελπίδες για την προώθηση του επώνυμου τυποποιημένου ελαιολάδου δημιουργεί ο νέος κανονισμός που επιβάλει στα εστιατόρια, τις ταβέρνες και σε όλα τα καταστήματα εστίασης, να διαθέτουν στους καταναλωτές τυποποιημένο ελαιόλαδο κι όχι χύμα όπως σήμερα.

Ελπίδες για την προώθηση του επώνυμου τυποποιημένου ελαιολάδου δημιουργεί ο νέος κανονισμός που επιβάλει στα εστιατόρια, τις ταβέρνες και σε όλα τα καταστήματα εστίασης, να διαθέτουν στους καταναλωτές τυποποιημένο ελαιόλαδο κι όχι χύμα όπως σήμερα.

Στην ουσία ο κανονισμός είναι μια προσπάθεια να επιστρέψει το ελαιόλαδο στο χώρο της μαζικής εστίασης.

Διότι το παραδοσιακό λαδόξυδο δεν παρέχει καμία ασφάλεια για το περιεχόμενο και την ποιότητα του.

Τη θέσπιση του συγκεκριμένου κανονισμού αποκάλυψε το olivenews.gr στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Την 1η Μάη -σύμφωνα με την ιστοσελίδα- ο συγκεκριμένος κανονισμός πέρασε και από το Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αυτό σημαίνει πως κρίθηκε ότι δεν δημιουργεί εμπόδια στον ανταγωνισμό.

Ουσιαστικά ο κανονισμός αφορά τις ελαιοπαραγωγές χώρες, αφού σε αυτές συνηθίζεται να σερβίρεται ή να χορηγείται ελαιόλαδο στους καταναλωτές των καταστημάτων μαζικής εστίασης.

Είναι πολύ σπάνιο ως απίθανο να βρει κανείς σε γερμανικό εστιατόριο λάδι σε οποιαδήποτε μορφή. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του νέου κανονισμού θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης τυποποιημένου επώνυμου ελαιολάδου τόσο στις ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου όσο και διεθνώς.

Με κοινοτικό κανονισμό!
Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι το μέτρο αυτό θεσπίζεται με κοινοτικό κανονισμό. Ο οποίος εντάσσεται σε ένα πλαίσιο που στόχο έχει να αυξηθεί η κατανάλωση ελαιολάδου στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πρόσφατο παρελθόν τόσο στη Λέσβο όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, έγιναν προσπάθειες να καθιερωθεί η αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου στα καταστήματα μαζικής εστίασης. Στην Κρήτη, η προσπάθεια κατέγραψε μια αξιόλογη επιτυχία. Σε τοπικό επίπεδο, την πρωτοβουλία προώθησης της αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου, είχε αναλάβει η πάλαι ποτέ Νομαρχία Λέσβου. Δυστυχώς, όμως, στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία. Οι επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ήταν ελάχιστες παρά την προβολή που θα είχαν.

Προσπάθειες να πουλήσουν τυποποιημένο ελαιόλαδο σε μικρές συσκευασίες των 50 ml και 70 ml στο παρελθόν, έχουν κάνει η ΕΑΣ Λέσβου και ο Συνεταιρισμός Στύψης.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά καθώς αντιμετώπισαν την άρνηση των τοπικών επιχειρήσεων εστίασης και των ξενοδοχείων να βάλουν στα τραπέζια τους αυτές τις συσκευασίες. Φαίνεται όμως πως η εποχή που συνέβαιναν όλα τα παραπάνω, σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν.

Αρκεί να υπάρχει διάθεση για να εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey