Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η καμπάνια που έχει ξεκινήσει στη Λέσβο από ιδιωτικό νοσοκομείο της Τουρκίας, αφού η γειτονική χώρα έχει ξεκινήσει απ’ το 2012 και υποστηρίζει «επιθετικό» πρόγραμμα προβολής για την προσέλκυση ασθενών από ξένες χώρες. Διεκδικώντας μέρος της παγκόσμιας πίτας του ιατρικού τουρισμού, η Τουρκία ενισχύει με γενναία ποσά τη διαφήμιση των μονάδων υγείας που διαθέτει, σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Κι όχι μόνο αυτό. Στο ίδιο πλαίσιο καλύπτει μέρος ακόμη και της ιατρικής δαπάνης ανά ασθενή, προσδοκώντας προφανώς να αποσβέσει την επιδότηση που μειώνει το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, απ’ το συνάλλαγμα που θα εισρεύσει στη χώρα.
Πρώτος και άμεσα κερδισμένος απ’ την πολιτική της Τουρκίας για τον ιατρικό τουρισμό είναι οι εταιρείες που αναλαμβάνουν να προωθήσουν το προς προβολή προϊόν (νοσοκομεία, κλινικές, ιατρικά κέντρα) στο εξωτερικό, μεταφέροντας, ως αποτέλεσμα της διαφήμισης, δυνητικούς πελάτες στην Τουρκία. Μια «ξενάγηση» στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που μάλιστα μνημονεύεται και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας, είναι άκρως αποκαλυπτική των ενισχύσεων που παρέχονται και ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες έως και εκατοντάδες δολλάρια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Στον ίδιο δικτυακό τόπο του τουρκικού Υπουργείου, σε απόδειξη και γιατί επενδύει η Τουρκία στον ιατρικό τουρισμό, αναφέρεται ότι οι υπηρεσίες υγείας είναι απ’ τις πλέον αναπτυσσόμενες βιομηχανίες παγκοσμίως και μόνο για το 2008 δαπανήθηκαν σε όλο τον κόσμο πάνω από 4,5 τρισ. δολλάρια για αυτές.
Για την προβολή
Ο στόχος για την προσέλκυση ιατρικού τουρισμού αφορά συγκεκριμένες χώρες, οι οποίες περιλαμβάνονται σε ειδική λίστα-πρωτόκολλο χωρών, που φιλοξενεί μεταξύ άλλων την Ελλάδα, πολλά κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και χώρες του υπόλοιπου κόσμου. Επιλέξιμη κατ’ αρχάς δραστηριότητα για τα κράτη αυτά είναι η προβολή συγκεκριμένων μονάδων της Τουρκίας, οι οποίες και εντάσσονται με ανάλογη διαδικασία στο όλο επιδοτούμενο πρόγραμμα.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για δαπάνες προβολής μέσω εκθέσεων και ταξιδιών καλύπτεται, για ποσά έως 100.000 δολλάρια ΗΠΑ, ποσοστό 70%. Για ετήσιες δαπάνες προβολής με διάφορες δράσεις καλύπτεται απ’ το πρόγραμμα ποσοστό 80% για ποσά έως 300.000 δολλάρια.
Στις ίδιες δράσεις προβολής προβλέπεται κάλυψη έως 100% για δαπάνες που αφορούν στη διοργάνωση συνεδρίων, τη χρησιμοποίηση διερμηνέων, την πληρωμή ενοικίων/κέτερινγκ/αγοράς εξοπλισμού. Ομοίως στον τομέα της προβολής προβλέπεται και η χρηματοδότηση ιστοσελίδων, ραδιοφώνων, τηλεοράσεων, εφημερίδων, με κονδύλι της τάξης των 5.000 δολλαρίων ανά δραστηριότητα.
Η εγκύκλιος βάσει του Νόμου 4 τού 2012, σύμφωνα με τον οποίο το τουρκικό κράτος χρηματοδοτεί τα πρόσφατα ταξίδια γνωριμίας με ιατρικό κέντρο στις απέναντι ακτές
Και για θεραπεία
Στις δράσεις προβολής στο εξωτερικό της Τουρκίας περιλαμβάνονται ακόμη χορηγίες, διαφήμιση, κατάλογοι, φυλλάδια, καταχωρήσεις σε όλα τα Μέσα, έκδοση διαφημιστικού υλικού, κάθε είδους διοργανώσεις που θα προωθήσουν το προβαλλόμενο προϊόν.
Εξίσου, όμως, θεαματικά είναι και τα ποσά της επιχορήγησης για τους ασθενείς που θα μετακινηθούν απ’ το κράτος τους στην Τουρκία για ιατρικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, καλύπτεται το κόστος μετακίνησης κατά 50% του ναύλου, είτε πρόκειται για αεροπορικό είτε για ακτοπλοϊκό εισιτήριο, ενώ επιδοτείται κατά 20% και έως του ποσού των 1.000 δολλαρίων το συνολικό κόστος των ιατρικών πράξεων ανά ασθενή.
Είναι, ακόμη, αξιοσημείωτο απ’ τον εντυπωσιακά μεγάλο κατάλογο των επιδοτήσεων που καλύπτονται απ’ το τουρκικό κράτος, το γεγονός ότι νοσηλευτικά ιδρύματα και διαγνωστικά κέντρα μπορούν να τύχουν στήριξης για τα γραφεία που άνοιξαν στο εξωτερικό.
Όλα αυτά αποδεικνύουν πως η Λέσβος μάλλον είναι η αρχή μιας συντονισμένης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει και στηρίζει ένθερμα η Τουρκία, προκειμένου να διεκδικήσει όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες ασθενείς για τις μονάδες της.