Χωρίς τέλος ο «οικονομικός Γολγοθάς» των Μυτιληνιών, ακόμα και στις γιορτές

Η κρίση… Πάσχα δεν κοιτά

12/04/2013 - 16:02

Ανακοινώθηκε το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων της Μυτιλήνης. Ωστόσο αυτό δε φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τους καταναλωτές, αφού δε διαθέτουν χρήματα για να κάνουν αγορές.

Ανακοινώθηκε το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων της Μυτιλήνης. Ωστόσο αυτό δε φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τους καταναλωτές, αφού δε διαθέτουν χρήματα για να κάνουν αγορές.

Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η ανεργία αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους κάποιοι - αν όχι οι περισσότεροι - φέτος θα αρκεστούν μόνο στις αγορές για το εορταστικό τραπέζι. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση το εύρος και η ποσότητα των αγαθών που θα βρίσκονται επάνω στο πασχαλινό τραπέζι, θα περιοριστούν.

«Δράμα η κατάσταση, δράμα», είπε ο κ. Γιώργος Βαλτζής, συνταξιούχος τού ΙΚΑ, περιγράφοντας με αυτόν το χαρακτηριστικό τρόπο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικογένεια. Οι δουλειές σπανίζουν, με αποτέλεσμα λεφτά να μην υπάρχουν. Μάλιστα δεν παρέλειψε να θέσει και το ακόλουθο ρητορικό ερώτημα: «Εδώ ο κόσμος δεν έχει χρήματα για τα προς το ζην, θα έχει για να κάνει παραπανήσια έξοδα το Πάσχα;»

Σα στην Κατοχή…
Με περίοδο Κατοχής παρομοίασε την υπάρχουσα κατάσταση ο κ. Στράτος Γρηγορίου, ο οποίος προβλέπει τα πράγματα «μαύρα και άραχλα», όχι μόνο για τη Λαμπρή, αλλά και για τη μετέπειτα περίοδο. Σχολιάζοντας δε την οικονομική κατάσταση, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αγορές ενδυμάτων και υποδημάτων οι περισσότεροι καταναλωτές, τονίζοντας ότι μάλλον θα αρκεστούν να βάλουν στο τραπέζι ό,τι θυμίζει και μυρίζει Πάσχα.

Ο κ. Πλάτων και η κ. Άννα Αδαλή

«Αντί να πάρουμε πέντε κιλά κρέας, θα πάρουμε ένα», είπε με μία φωνή το ζεύγος Αδαλή, που είχε βγει χτες βόλτα στην Ερμού. Ο κ. Πλάτων και η κ. Άννα εξήγησαν ότι λόγω κρίσης θα περιορίσουν τα έξοδά τους. Παράλληλα, εκφράζοντας την προσωπική τους άποψη, υποστήριξαν ότι οι έχοντες βαφτιστήρια, θα είναι εκείνοι που θα κινήσουν ελάχιστα τον τζίρο των καταστημάτων, γιατί, όπως επιτάσσει η παράδοση, θα αγοράσουν τη λαμπάδα και ίσως κάποιο δωράκι στα παιδιά που βάφτισαν.

Ο κ. Γιώργος Βαλτζής

Πολυτέλεια χαρακτήρισε η κ. Ταξούλα Αλεξάνδρου την αγορά ειδών ένδυσης και υπόδησης που συνηθιζόταν άλλοτε λόγω των εορτάσιμων ημερών. Η ίδια τόνισε ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που παραμονές της Μεγάλη Εβδομάδας έκανε βόλτες μαζί με τα παιδιά της μέσα στην Ερμού, χωρίς να την ενδιαφέρει πόσα χρήματα θα ξοδέψει στα μαγαζιά. Βέβαια τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Εδώ και λίγα χρόνια είναι χήρα, κι εκείνη μαζί με τα παιδιά της, παντρεμένα και ανύπαντρα, ζουν όλοι μαζί κάτω από μία στέγη, για να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα έξοδά τους.

Ο κ. Στράτος Γρηγορίου

Η κ. Αλεξάνδρου δουλεύει στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και περιμένει με ανυπομονησία, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί της, τα δεδουλευμένα Μαΐου και Ιουνίου. Μάλιστα δεν έκρυψε την ανακούφισή της για το γεγονός ότι το πρόγραμμα πήρε παράταση για άλλους έξι μήνες και έφυγε προσωρινά ο φόβος για το «αύριο» που είχαν μέχρι πριν λίγο καιρό, όταν δεν είχε ξεκαθαριστεί ακόμη τι επρόκειτο να γίνει. Ωστόσο, παρ’ όλα τα προβλήματα, εκείνη δε χάνει το κουράγιο της και δοξάζει το Θεό που τα μέλη της οικογένειάς της έχουν την υγειά τους. Βέβαια, δεν παρέλειψε να πει ότι η τελευταία δεν είναι άσχετη με τις οικονομικές συνθήκες, διότι το άγχος της ανασφάλειας έχει επιπτώσεις και στην υγεία του ανθρώπου.

Ο κ. Πέτρος Κακασαδέλλης

«Έλλειψη χρημάτων…»
Δεν έχει μεγάλες προσδοκίες για τις εισπράξεις που θα κάνει την περίοδο του Πάσχα ο επιχειρηματίας κ. Πέτρος Κακασαδέλλης, που διατηρεί κατάστημα υποδημάτων στην Ερμού. Εξηγεί ότι η ελαχιστοποίηση του ποσού του δώρου τού Πάσχα σε ορισμένους εργαζομένους και το οριστικό κόψιμό του σε κάποιους άλλους, έχουν ως αποτέλεσμα να περιορίζονται οι αγορές προϊόντων. Τόνισε ότι πολλοί καταναλωτές περίμεναν τα δώρα, είτε το Πάσχα, είτε τα Χριστούγεννα, για να αποκτήσουν κάποια αγαθά που δεν μπορούσαν όλη την υπόλοιπη περίοδο, λόγω του κόστους τους. Από τη στιγμή όμως που άλλαξαν τα δεδομένα με το δώρο, διαφοροποιήθηκαν και οι καταναλωτικές συνήθειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εμπόρους, την τοπική, αλλά και γενικά την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Θόδωρος Κιτζός

«Ανάσταση θα γίνει, αλλά τα πράγματα θα είναι λιτά», είπε ο κ. Θόδωρος Κιτζός, ιδιοκτήτης καταστήματος ενδυμάτων. Υποστήριξε ότι ο αριθμός εκείνων που κάνουν βόλτες στην Ερμού και θα μπουν στα μαγαζιά για να ψωνίσουν, θα είναι πολύ μικρός. Κάνοντας δε μία αναδρομή στο παρελθόν, είπε ότι από το 2009 και έπειτα παρουσιάζεται πτώση του τζίρου στο γυναικείο, ανδρικό και παιδικό ένδυμα την περίοδο του Πάσχα.

Τις απόψεις αυτές ενισχύει με τη δήλωσή του και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, ο οποίος είπε στο «Ε» ότι τίποτα δε θα κινηθεί πέραν των προϊόντων που σχετίζονται με το παιδί. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση, τα ποσά που θα διατεθούν θα είναι περιορισμένα.

 

Κίμων Καζάζης: «Δεν είμαι αισιόδοξος»



Ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Λέσβου και γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Κίμων Καζάζης, ο οποίος διατηρεί στην Ερμού κατάστημα με υποδήματα, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τον τζίρο που θα κάνουν το Πάσχα οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται είδη ένδυσης και υπόδησης.

Αυτό οφείλεται, όπως είπε στο «Ε», στην οικονομική δυσχέρεια του κόσμου. Η κινητικότητα που παρατηρείται στα μαγαζιά, είναι περιορισμένη σε σχέση με αντίστοιχες παλαιοτέρων ετών, όπως υποστήριξε.
Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι καταναλωτές… γένους θηλυκού να ψωνίσουν ρούχα ή παπούτσια λίγες ημέρες πριν την Ανάσταση, όταν ο καιρός θα έχει γίνει ακόμη πιο καλοκαιρινός.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey