«Στραγγαλίζει» τα ξενοδοχεία η έλλειψη ρευστότητας

01/07/2012 - 05:56
Προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της Λέσβου λίγο πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Η βασική αιτία του προβλήματος είναι η οικονομική κρίση, ωστόσο το πρόβλημα επιτείνεται μια και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν λάβει τις επιδοτήσεις που δικαιούνται.
Προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της Λέσβου λίγο πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Η βασική αιτία του προβλήματος είναι η οικονομική κρίση, ωστόσο το πρόβλημα επιτείνεται μια και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν λάβει τις επιδοτήσεις που δικαιούνται για επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης που πραγματοποίησαν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χρηματοδοτήσεις καθυστερούν να καταβληθούν επί πολλούς μήνες, πέντε, έξι έως και οκτώ σε κάποιες περιπτώσεις. Τα ξενοδοχεία, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εργασίες που προβλέπονταν από τα επενδυτικά προγράμματα, πήραν δάνεια από τις τράπεζες, οπότε όσο καθυστερεί η καταβολή των επιδοτήσεων, τόσο οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να πληρώνουν τους τόκους των κεφαλαίων που έχουν λάβει έναντι της επιδότησης. Οι τόκοι με τη σειρά τους επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και το τελικό αποτέλεσμα είναι οι νέες επενδύσεις, αντί να αποφέρουν κέρδη στις επιχειρήσεις, να τις καθιστούν ζημιογόνες.
Τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα έχουν και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των επιστροφών τού Φ.Π.Α. στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Το κράτος παρακρατεί επί πολλούς μήνες κεφάλαια απαραίτητα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, με απόρροια αυτές να δανείζονται από τις τράπεζες για να έχουν κεφάλαια κίνησης, να πληρώνουν τόκους, οι τόκοι να επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και εν τέλει να αυξάνονται το κόστος λειτουργίας και οι τιμές των υπηρεσιών που παρέχουν, κι όταν δεν μπορούν να αυξήσουν τις τιμές τους, να καταγράφουν ζημίες στους ισολογισμούς τους.
Τα ποσά που έχουν να λαμβάνουν τα ξενοδοχεία της Λέσβου, είτε από επιστροφές Φ.Π.Α. είτε από επιδοτήσεις, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, όπως σημειώνει ο διευθυντής μεγάλης ξενοδοχειακής επιχείρησης του νησιού.

Κι άλλες καθυστερήσεις

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στις πληρωμές των ξενοδοχείων από κρατήσεις που κάνουν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και κρατικοί φορείς.
Μικρότερης έκτασης είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των ξενοδοχείων από τους tour operators του εξωτερικού. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Αχιλλέας Σούγιολτζης, σημειώνει: «Η κρίση έχει εξυγιάνει την αγορά στο ζήτημα αυτό. Σίγουρα υπάρχουν κάποια υπόλοιπα που οφείλονται στα ξενοδοχεία από την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο είναι μικρά ποσά, και σε καμμία περίπτωση δεν είναι στο ύψος που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Άλλωστε, τώρα πια στην περιοχή της βόρειας Λέσβου δραστηριοποιούνται δύο μεγάλες επιχειρήσεις, η Thomas Cook και η ΤUI, οι οποίες δεν αφήνουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι και οι μικρές εκκρεμότητες είναι πρόβλημα για τα ξενοδοχεία αυτή την εποχή.»

Συμψηφισμοί
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Περικλής Αντωνίου, σημειώνει πως το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις καταβολής των επιδοτήσεων και των επιστροφών Φ.Π.Α. είναι πολύ μεγάλο. «Είναι ένα ζήτημα που το θέτουμε κάθε φορά στα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και στους παράγοντες των τοπικών υπηρεσιών, διότι οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες των νησιών μας είναι απόλυτη ανάγκη να εισπράξουν αυτά τα κεφάλαια.
Ως πρώτη προτεραιότητα θέτουμε την άμεση καταβολή τους ώστε τα μέλη μας να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει και τις άλλες υποχρεώσεις τους.
Στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει άμεση καταβολή, πρέπει να γίνουν συμψηφισμοί με τις υποχρεώσεις των ξενοδοχείων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΜ κ.λπ.), ώστε να μη μας κυνηγάει το ΙΚΑ και οι άλλοι οργανισμοί την ώρα που έχουμε να λαμβάνουμε επιχορηγήσεις από το Δημόσιο. Κι αν δεν μπορεί να γίνει πλήρης συμψηφισμός, ας γίνει μερικός.»
PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey