Απώλειες 2.817 τουριστών έφερε το 2009 για τη Λέσβο. Σε ποσοστά η πτώση ανέρχεται στο 3,79% και αυτό οφείλεται στην αύξηση των αφίξεων τουριστών που είχαμε τους δύο τελευταίες μήνες του 2009, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2008. Ωστόσο, το στοιχείο αυτό δε μας δίνει πλήρη εικόνα για την πορεία της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό τη φετινή σαιζόν. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι οι εισπράξεις που έγιναν και σύμφωνα με τους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα έχουν πέσει από 15% έως 20%. Επίσης σαφέστερη εικόνα θα είχαμε αν υπήρχαν στατιστικά στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις που έγιναν. Ωστόσο, συγκριτικά με άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, η μείωση των αφίξεων είναι περιορισμένη, γι’ αυτό και οι επαγγελματίες του κλάδου λένε ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα».
Τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το «Ε» δείχνουν ότι παρά την πτώση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά των αφίξεων, διατηρήθηκαν πάνω από τις 70.000, όταν το 2006 και το 2005 είχαμε 68.850 και 66.400 αφίξεις αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά στις χώρες προέλευσης των τουριστών, η Αγγλία και η Ολλανδία έδωσαν για ακόμη μια χρονιά τους περισσότερους τουρίστες, με τους μισούς από τους επισκέπτες - σύμφωνα με τα στοιχεία - να προέρχονται από τις δύο αυτές χώρες. Αυτό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα που παρά τις προσπάθειες που γίνονται, δεν έχει επιλυθεί μέχρι σήμερα. Οι αφίξεις από τη Νορβηγία και την Τσεχία δείχνουν να πηγαίνουν αρκετά καλά, ωστόσο χρειάζεται να γίνει συστηματική δουλειά για να αναπτυχθούν περισσότερο. Η Γερμανία μάς έδωσε το 2009 κάτι περισσότερο από 6.200 τουρίστες, που πρόκειται για ένα πολύ μικρό αριθμό αν λάβουμε υπόψη τον πληθυσμό της χώρας. Περιορισμένες ήταν οι αφίξεις από τη Δανία και τη Σουηδία, δύο χώρες που έχουν κατοίκους με υψηλά εισοδήματα, και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να αυξηθούν οι τουρίστες που έρχονται από εκεί.
Στα κάτω…
Οι αφίξεις από τις υπόλοιπες χώρες κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τούτο πρέπει να προβληματίσει όσους σχεδιάζουν την τουριστική προβολή, αλλά και την ανάπτυξη του τουρισμού στη Λέσβο. Διότι όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος οικονομικού κραχ για τις τουριστικές επιχειρήσεις από έκτακτα ή τυχαία γεγονότα.
Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, σημειώσει: «Η μείωση των αφίξεων στη Λέσβο μάς δίνει το δικαίωμα μιας σχετικής ικανοποίησης αφού αποφύγαμε τα χειρότερα. Διότι το -3,79% που είχαμε εμείς πρέπει να συγκριθεί με το -36% που είχε η Χίος και το -30% που είχαν η Ρόδος, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά. Ο τζίρος των ξενοδοχειακών μονάδων είναι πεσμένος κατά 7% περίπου σε μέσα επίπεδα. Υπάρχουν ξενοδοχεία που κατέγραψαν πτώση πολύ μεγαλύτερη, έως και 15%, κι άλλα ξενοδοχεία που φέτος κατάφεραν να έχουν περισσότερα έσοδα από την προηγούμενη χρονιά.» Το χαμηλό ποσοστό πτώσης της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό, κατά την άποψη του κ. Αντωνίου, οφείλεται στο ότι προσπάθειες προβολής που γίνονται έχουν αρχίσει να δίνουν αποτελέσματα. Κι ως προβολή δεν εννοεί μόνο τη συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, αλλά και τους τουριστικούς οδηγούς που εκδίδονται, τις εκδηλώσεις που γίνονται στη Λέσβο κ.λπ..
Ο τουριστικός πράκτορας κ. Λευτέρης Καραπλιάς μάς είπε: «Ήταν μια κακή χρονιά αναμφισβήτητα. Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα όπως σε άλλες περιοχές. Από αυτήν τη σκοπιά μπορούμε να πούμε “πάλι καλά”. Το άσχημο για μας είναι ότι είχαμε κάμψη στις εισπράξεις που κατά την εκτίμησή μου ανέρχεται στο 20% περίπου.
Οκτωβριανή αύξηση
»Τον Οκτώβριο είχαμε μια αύξηση στην τουριστική κίνηση, η οποία όμως δεν αποδίδει τίποτα, καθώς μιλάμε για 300 με 400 τουρίστες επιπλέον οι οποίοι ούτε εκδρομές κάνουν πάνω στο νησί, ούτε ξοδεύουν χρήματα πολλά σε εστιατόρια.» Κατά την εκτίμηση του κ. Καραπλιά, η τουριστική κίνηση τη σαιζόν του 2010 θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με φέτος. Η εκτίμησή του αυτή βασίζεται στο ότι δεν έχουν γίνει καινούργιες συνεργασίες και δεν έχουν ανοίξει καινούργιες αγορές μέχρι τώρα.
Άλλωστε η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι προσδοκίες κρατούνται σε χαμηλό επίπεδο.
ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΦΙΞΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ