«Μεταναστεύουν» κι οι καταναλωτές

01/07/2012 - 05:56
Τεράστιες απώλειες τζίρου υφίστανται καθημερινά οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις των ελληνικών μεθοριακών περιοχών. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Τεράστιες απώλειες τζίρου υφίστανται καθημερινά οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις των ελληνικών μεθοριακών περιοχών. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Συνολικά εκτιμάται ότι 600.000 καταναλωτές περνούν τα ελληνικά σύνορα και κάνουν τα ψώνια τους στις γειτονικές χώρες Τουρκία, Βουλγαρία, Π.Γ.Δ.Μ. και Αλβανία. Μαζί με τους καταναλωτές, τα σύνορα περνούν και οι επιχειρήσεις. 1.500 μεταποιητικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών έχουν μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες. Η μετακίνηση των επιχειρήσεων πέραν των ελληνικών συνόρων δεν είναι ορατό πρόβλημα στα νησιά του Νομού μας έως τώρα. Όμως η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου σύντομα αναμένεται να θέσει κι αυτό το ζήτημα στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, περίπου το 50% των καταναλωτών του νησιού μας παίρνει το καραβάκι και κάνει τα ψώνια του από το Αϊβαλί. Τα είδη που συνήθως ψωνίζουν οι κάτοικοι της Λέσβου είναι σχολικά είδη και είδη γάμου. Τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση στη μετακίνηση καταναλωτών από τη Μυτιλήνη προς το Αϊβαλί, κάτι που αποδίδεται στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων της Λέσβου.
Ο Εμπορικός Σύλλογος της γειτονικής Χίου εκτιμά ότι το 20% των καταναλωτών κάνει τα ψώνια του από τη Σμύρνη και το 70% των καταναλωτών του νησιού πηγαίνει μία φορά το χρόνο στη Σμύρνη για αγορές. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία χρόνια λόγω αύξησης των τιμών στην Τουρκία.
Η γειτνίαση της Σάμου με το Κουσάντασι έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή του νησιού. Το 30% των καταναλωτών σε τακτική βάση περνάει τα σύνορα για να κάνει τα ψώνια του. Πολλοί επαγγελματίες περνούν τα σύνορα για να αγοράσουν φθηνές πρώτες ύλες και είδη ένδυσης και υπόδησης, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες Μάιο - Οκτώβριο, αφού το χειμώνα δεν υπάρχει γραμμή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η απώλεια τζίρου για τις μεθοριακές περιοχές της χώρας μας ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Τι συμβαίνει εδώ…

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Μάρω Βερβενιώτου, τονίζει ότι δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί το ύψος του τζίρου που εκρέει από τη Λέσβο στα απέναντι τουρκικά παράλια. Ωστόσο, εκτιμά πως η ετήσια απώλεια τζίρου πρέπει να ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ, μια και το 2010 πέρασαν τα σύνορα 103.000 άτομα.
«Η απώλειες τζίρου από τη “μετανάστευση καταναλωτών”, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμής τους, τη μείωση των μισθών, την αύξηση των φόρων και το πάγωμα των πιστώσεων από τις τράπεζες, οδηγεί στη χρεωκοπία τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις της Μυτιλήνης», τονίζει η κ. Βεβρβενιώτου.


Προτάσεις αντιμετώπισης


Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της «καταναλωτικής μετανάστευσης», αλλά και για την προσέλκυση καταναλωτών από παραμεθόριες περιοχές στις ελληνικές εμπορικές αγορές, η ΕΣΕΕ προτείνει:
- Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων όλων των ακριτικών περιοχών. Διατήρηση των χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α. και επέκτασή τους σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές.
- Άρση όλων των εμποδίων έκδοσης βίζας με παροχή δυνατότητας έκδοσής της με την είσοδο του επισκέπτη στα σύνορα της χώρας.
- Αυστηροποίηση έλεγχου σε «μικροπωλητές» από τρίτες χώρες, οι οποίοι εγκαθίστανται σε παραμεθόριες περιοχές, όπως και στις οδικές αρτηρίες από τις παραμεθόριες περιοχές προς τα σύνορα, για την αντιμετώπιση του περάσματος λαθραίων εμπορευμάτων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey