Ζημία από δυο έως τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για τον τουρισμό της Λέσβου σημαίνει η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού που αυτός υλοποιεί.
Πλήγμα για τη Λέσβο η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού
Ζημία από δυο έως τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για τον τουρισμό της Λέσβου σημαίνει η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού που αυτός υλοποιεί. Παράλληλα θα χαθούν ετησίως 40.000 διανυκτερεύσεις και 5.000 - 6.000 Έλληνες τουρίστες που χρησιμοποιούν αυτά τα προγράμματα.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πλήγμα, σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, που συμπληρώνει: «Οι απώλειες δε θα πλήξουν μόνο τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν αυτούς τους επισκέπτες, αλλά όλους τους συναδέλφους, διότι τα κενά δωμάτια θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν από άλλους τουρίστες και έτσι θα οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των τιμών που δίνουμε τα δωμάτια στους tour operators.»
Μεγάλο θα είναι το πλήγμα και για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εξυπηρέτηση των τουριστών, δηλαδή τουριστικά γραφεία, τουριστικά λεωφορεία, εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ..
Για τους παραπάνω λόγους, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Λέσβου ζητά από τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, να μην υλοποιηθεί η απόφαση αυτή, κάνοντας λόγο για άστοχη απόφαση, που λήφθηκε σε λάθος χρόνο κι η εφαρμογή της θα στερήσει έσοδα και τζίρο από τους δοκιμαζόμενους ευαίσθητους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Λέσβος.
Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι η απόφαση για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού δεν τεκμηριώνεται σε καμμία αναφορά και σε καμμία ανάλυση της σχέσης κόστους - οφέλους για το Δημόσιο, την αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα σε ό,τι αφορά στην κοινωνικοοικονομική διάσταση των επιπτώσεων του μέτρου.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι δεν έχει γίνει πρόβλεψη για τη λήψη άλλων μέτρων, ισοδύναμου αποτελέσματος για τα νησιά μας.
«Προσβλέπουμε στην αναθεώρηση της σχετικής απόφασης και ζητάμε την άμεση άρση της, προκειμένου ν’ αποφευχθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της στις τοπικές μας κοινωνίες, που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την… ύφεση. Αντίθετα, πιστεύουμε στην ενίσχυση και διεύρυνση τέτοιων πρωτοβουλιών, με πιο έξυπνες, στοχευμένες κι αποτελεσματικές “διαδραστικές” ενέργειες», τονίζει η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.