1,722 ευρώ το λίτρο ήταν η ανώτατη τιμή πώλησης αμόλυβδης βενζίνης που όρισε το Υπουργείο Ανάπτυξης, όταν στη Μυτιλήνη πωλούνταν πολύ φθηνότερα και η μέση τιμή πώλησης ήταν στο 1,724 ευρώ.
Περισσότερα από τα μισά πρατήρια καυσίμων της Λέσβου χθες πουλούσαν την αμόλυβδη βενζίνη κάτω από την τιμή τού πλαφόν (1,722 ευρώ το λίτρο) που όρισε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η τιμοληψία που έκανε χθες το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έδειξε ότι σε 39 πρατήρια καυσίμων, πάνω από την τιμή τού πλαφόν πωλούσαν την αμόλυβδη βενζίνη τα 18. Τα υπόλοιπα 21 πωλούσαν κάτω από την τιμή τού πλαφόν. Ας σημειωθεί ακόμα ότι με την απόφαση του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ορίζονται για τη Λέσβο ανώτατες λιανικές τιμές για την αμόλυβδη βενζίνη, όμως στους γειτονικούς Νομούς της Σάμου και της Χίου ορίζονται και ανώτατες τιμές χονδρικής. Δεδομένων τούτων, ορατός είναι ο κίνδυνος αντί για μειώσεις τιμών να έχουμε αυξήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός ισχύος των ανώτατων τιμών κι ο αρμόδιος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε πως «το πλαφόν θα αρθεί όταν λυθεί οριστικά το πρόβλημα».
Όπως είπε ο υπουργός, «δυστυχώς μετά από έναν και πλέον μήνα, τα στοιχεία δείχνουν πως κάποιοι δε θέλησαν να πάρουν το μήνυμα. Κανένα πρόβλημα για την Πολιτεία. Η κυβέρνηση διαθέτει και άλλα εργαλεία για να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αυθαιρετούν και να κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών και του οικογενειακού τους προϋπολογισμού που δοκιμάζεται καθημερινά.».
Επίσης παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η διαφορά των τιμών σε σχέση με τη μέση τιμή της Αθήνας ήταν ακόμη και 16,9 λεπτά το λίτρο και η τιμή τού πλαφόν που επιβάλλεται, σε κάποιες από τις περιοχές όπου επιβλήθηκε το πλαφόν, είναι χαμηλότερη ακόμη και από την κατώτατη τιμή που πωλούσαν τα πρατήρια.
Οι ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης που ορίστηκαν στην αμόλυβδη βενζίνη στους Νομούς του Αιγαίου έχουν ως εξής:
Λέσβου (1,722 ευρώ), Κυκλάδες (1,724 ευρώ ανά λίτρο), Δωδεκάνησα (1,724 ευρώ), Λασίθι (1,788 ευρώ), Ρέθυμνο (1,774 ευρώ), Σάμος (1,734 ευρώ) και Χίος (1,739 ευρώ).
Φθηνότερη η τιμή από το πλαφόν, στη βενζίνη που πωλούσαν...
Τα ακριβά και φθηνά πρατήρια
Σύμφωνα με τις τιμοληψίες του Τμήματος Εμπορίου, τα ακριβά πρατήρια καυσίμων εντοπίζονται στις περιοχές της Λέσβου που βρίσκονται μακριά από τη Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρατήρια καυσίμων στην Καλλονή, την Άντισσα, τον Πολιχνίτο, τον Παπάδο της Γέρας, το Σκαλοχώρι, το Σκουτάρο, την Πλαγιά, την Κάπη, την Ερεσό, το Βαφειό, την Αρίσβη, τα Παράκοιλα, το Πλωμάρι και την περιοχή του Ντιπίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυξημένες τιμές στα χωριά δικαιολογούνται από το αυξημένο κόστος μεταφοράς.
Τα «φθηνά» πρατήρια καυσίμων εντοπίζονται στη Μυτιλήνη και σε ορισμένα χωριά που είναι βόρεια της πόλης και στη Γέρα. Επίσης φθηνά πρατήρια εντοπίζονται στο Μανταμάδο, τον Παλαιόκηπο, την Πέτρα, τη Βατούσα, τον Πολιχνίτο και αλλού.
...κεντρικά βενζινάδικα της Μυτιλήνης
Ο κίνδυνος
Η επιβολή ανώτατων τιμών υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσει αντιστρόφως από ό,τι θα ήθελε το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς δίνεται η δυνατότητα στα πρατήρια που έχουν χαμηλές τιμές να τις αυξήσουν στο όριο που θέτει το πλαφόν. Άλλωστε, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη Λέσβο είναι μόλις δύο χιλιοστά τού ευρώ χαμηλότερη από την τιμή που όρισε το Υπουργείο: 1,722 είναι η ανώτατη τιμή που όρισε το Υπουργείο, 1,724 ευρώ ήταν η μέση τιμή πριν την επιβολή του πλαφόν.
Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων καταγγέλλει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για υποκρισία, διότι η επιβολή πλαφόν μόνο στις λιανικές τιμές αφήνει έκθετο στα μάτια της κοινής γνώμης τον πρατηριούχο. Πρόταση της Ομοσπονδίας προβλέπει:
- Πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων για ουσιαστική προστασία των καταναλωτών και των υγιών πρατηριούχων.
- Μείωση φόρων σε υποφερτά για το μέσο καταναλωτή επίπεδα, προκειμένου να αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου.