Αιολική ενέργεια και φωτοβολταϊκά, αλλά και ό,τι άλλο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συνεργασίας στην προσπάθεια αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη Λέσβο.
Στελέχη τής «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» στη Μυτιλήνη, για διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας με την ΑΔΕΛ Α.Ε. προς αξιοποίηση των ΑΠΕ
Αιολική ενέργεια και φωτοβολταϊκά, αλλά και ό,τι άλλο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συνεργασίας στην προσπάθεια αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη Λέσβο (υβριδικό φράγματος Ερεσού, γεωθερμία), μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Λέσβου (ΑΔΕΛ) Α.Ε. και «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.». Στελέχη της θυγατρικής τής ΔΕΗ αναμένονται τη Δευτέρα στη Λέσβο για μια πρώτη διερευνητική επαφή με το συμβούλιο της ΑΔΕΛ Α.Ε., ο πρόεδρος της οποίας υποστηρίζει πως «οι ΑΠΕ - και υπάρχει το παράδειγμα των ανεμογεννητριών - μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για όλο το νησί, αρκεί να αξιοποιηθούν».
Απ’ τις πρώτες αναπτυξιακές δραστηριότητες που το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου παραχώρησε στην ΑΔΕΛ Α.Ε. ήταν η αμιγής δημοτική επιχείρηση του τέως Δήμου Μυτιλήνης «Αιολική», η οποία λόγω «Καλλικράτη» έπαυσε να υφίσταται στις 31/12/2010. Εκτός όμως απ’ την εκχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της «Αιολικής», το Συμβούλιο μεταβίβασε στην ίδια επιχείρηση και τις άδειες παραγωγής 2,5 MW για αιολική ενέργεια του τέως Δήμου Μυτιλήνης, όπως και τις δύο άδειες για φωτοβολταϊκό πάρκο 70 KW του τ. Δήμου Μυτιλήνης και φωτοβολταϊκό πάρκο 70 KW του τ. Δήμου Αγίας Παρασκευής.
Στην πράξη, δηλαδή, η ΑΔΕΛ βρέθηκε με τρεις ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Κουτσουμπάρας, εγκατεστημένης ισχύος 0,825 μεγαβάτ, με μία άδεια παραγωγής αιολικής ενέργειας για 2,5 μεγαβάτ στην περιοχή Γαϊδουροράχη (ένα χιλιόμετρο πιο ψηλά απ’ την Κουτσουμπάρα) και με δυο άδειες για φωτοβολταϊκά σε Κουτσουμπάρα και Αγία Παρασκευή.
Μεγάλα έσοδα
Με αυτά τα δεδομένα, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Α.Ε.,
Αριστείδης Ταξείδης, «είναι μονόδρομος για μας αφενός να εκμεταλλευτούμε την εγκατεστημένη ενέργεια και αφετέρου να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε τις άδειες παραγωγής που μας εκχωρήθηκαν, προχωρώντας στις αντίστοιχες επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά».
Σε ό,τι αφορά στις υπάρχουσες ανεμογεννήτριες, με ιδιαίτερα μικρό κόστος (περίπου 4.000 ευρώ) αποκαταστάθηκε η μία, που όχι μόνο λειτουργεί, αλλά μέσα σε δέκα μέρες με ισχυρούς βοριάδες απέφερε και έσοδα (απ’ την πώληση του παραγόμενου ρεύματος στη ΔΕΗ, της τάξης των 7.500 ευρώ) στο Δήμο Λέσβου.
Για να υπάρξουν ανάλογα έσοδα και απ’ τις δύο άλλες ανεμογεννήτριες, αλλά κυρίως για να αξιοποιηθούν οι άδειες παραγωγής, πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση. «Επειδή οι στρόφιγγες των τραπεζών για δανεισμό έχουν κλείσει, αξιολογούμε πως μόνο με συνεργασίες μπορεί να εξασφαλίσουμε τα αναγκαία κεφάλαια που σύντομα θα υλοποιήσουν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ», ανέφερε ο κ. Ταξείδης, ο οποίος μετά από επαφές με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» ενημερώθηκε πως στελέχη της εταιρείας, με επικεφαλής το
Μιχάλη Χλαμπουτάκη, διευθυντή Γεωθερμικής Ενέργειας, θα επισκεφτούν τη Λέσβο την προσεχή Δευτέρα, για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας των δύο φορέων. Ή, πιο απλά, η ΔΕΗ θα επενδύσει στις άδειες παραγωγής που έχει η ΑΔΕΛ, ώστε με την αξιοποίησή τους να υπάρξουν οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Στις συζητήσεις δεν αποκλείεται να εξεταστούν και άλλα ενεργειακά ζητήματα σε σχέση με τις ΑΠΕ που απασχολούν το Δήμο Λέσβου και αφορούν στο υβριδικό σύστημα στο φράγμα Ερεσού, όπως και στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Στύψης.