Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι εισαγωγές πρόβειου γάλακτος στη χώρα μας το 2010μ σε σχέση με το 2009. Συγκεκριμέναμ οι εισαγωγές το πρώτο τριμήνου του φετινού έτους αυξήθηκαν κατά 2.000 τόνους.
Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι εισαγωγές πρόβειου γάλακτος στη χώρα μας το 2010μ σε σχέση με το 2009. Συγκεκριμέναμ οι εισαγωγές το πρώτο τριμήνου του φετινού έτους αυξήθηκαν κατά 2.000 τόνους. Τα στοιχεία αυτά ήρθαν στη δημοσιότητα περίπου ένα μήνα μετά τη μείωση των τιμών του πρόβειου γάλακτος στην ηπειρωτική Ελλάδα, κι ενώ είναι γνωστό ότι φημολογείται πως και στα νησιά του Αιγαίου το φετινό χειμώνα θα πέσουν οι τιμές του γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι τυροκόμοι της Λέσβου υπογραμμίζουν ότι οι εισαγωγές γάλακτος που γίνονται νόμιμα δεν μπορούν να απαγορευτούν από κανέναν. Εκείνο που αποτελεί πρόβλημα είναι ότι όταν το γάλα μπαίνει στις βιομηχανίες και «εξαφανίζεται» με το να μην ξέρει κανείς τι απογίνεται και ποια προϊόντα παράγονται με αυτό. Σε κάθε περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα είναι να ασκείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των κτηνοτρόφων και των μικρών τυροκομικών επιχειρήσεων.
Ο τυροκόμος Ιγνάτης Θυμέλης μάς είπε για το ζήτημα αυτό: «Πράγματι γίνονται εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από άλλες χώρες. Αυτό το γνωρίζουμε. Άλλωστε και σε εμάς έχει γίνει πρόταση να μας φέρνουν γάλα από την Ιταλία, πιστοποιημένο, με πολύ καλές προδιαγραφές, που θα παραδίδεται στο τυροκομείο με τελική τιμή 0,90 ευρώ το κιλό. Αλλά αν έρθει γάλα στη Λέσβο από εισαγωγή, θα γίνει γνωστό αμέσως διότι το βυτίο πρέπει να περάσει από το λιμάνι. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει με τις εισαγωγές γάλακτος είναι πως δε γνωρίζουμε ποια προϊόντα παράγοντα από αυτό το γάλα. Αν παράγονται προϊόντα ΠΟΠ όπως είναι η φέτα και το κασέρι, τότε είναι παράνομο.»
Ο κτηνοτρόφος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Λευτέρης Μανδάνης, μας είπε: «Το ζήτημα που υπάρχει με το θέμα αυτό είναι τι γίνεται το γάλα που εισάγεται. Στην παραγωγή ποιων προϊόντων χρησιμοποιείται και αν ο καταναλωτής ενημερώνεται ότι το γάλα που χρησιμοποιήθηκε είναι εισαγόμενο ή όχι.
Πού είναι το πρόβλημα
»Το όλο πρόβλημα κατά την άποψή μου εντοπίζεται στον ΕΛΟΓΑΚ. Οι έλεγχοι που γίνονται δεν είναι αποτελεσματικοί κι αυτό το έχουμε πει δεκάδες φορές. Τα συμφέροντα που παίζονται στον τομέα του γάλακτος είναι τεράστια, επειδή και τα κέρδη είναι πολύ μεγάλα.»
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κασαπίδης, δήλωσε: «Η πραγματικότητα διαψεύδει τις μεγαλόστομες εξαγγελίες και προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για στήριξη της εγχώριας παραγωγής προϊόντων ποιότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαξίωση του ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο αποτελεί τη βάση για την παραγωγή ελληνικών τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, όπως η φέτα, το κασέρι, η γραβιέρα, το μανούρι κ.ά.. Ενώ οι εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος πλήττουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων - πιέζοντας τις τιμές του ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος προς τα κάτω έως και 12 λεπτά του ευρώ - δεν παρατηρείται αντίστοιχη μείωση των τιμών των τυροκομικών προϊόντων για τον καταναλωτή. Και μάλιστα, η αύξηση αυτή των εισαγωγών είναι αδικαιολόγητη, αφού δεν παρατηρείται έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος στη ελληνική αγορά. Με την ανοχή της, η κυβέρνηση εξυπηρετεί, χωρίς δισταγμό, τα συμφέροντα των λίγων - εισαγωγέων ή μεγαλοβιομηχάνων γάλακτος - εις βάρος των συμφερόντων των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων και των οικογενειών.»