Τον κίνδυνο να εξαπλωθεί και στη Λέσβο το σκαθάρι που κατατρώει τους φοίνικες επεσήμαναν χθες η γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Εύη Πίττικα και η προϊσταμένη Χρυσούλα Τζαννή, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μαζί με τον αρμόδιο αντινομάρχη Χάρη Γραμμό.
Τον κίνδυνο να εξαπλωθεί και στη Λέσβο το σκαθάρι που κατατρώει τους φοίνικες επεσήμαναν χθες η γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Εύη Πίττικα και η προϊσταμένη της ίδιας υπηρεσίας, Χρυσούλα Τζαννή, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μαζί με τον αρμόδιο αντινομάρχη Χάρη Γραμμό. Νωρίτερα είχε προηγηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου της ΤΕΔΚ, Σωτήρη Ζαμτράκη, του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου και εκπροσώπου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να αποτραπεί η είσοδος του σκαθαριού που έχει εξελιχθεί στη χειρότερη μάστιγα για τους φοίνικες όλης της χώρας.
Ο σημαντικότερο κίνδυνος να έρθει το σκαθάρι αυτό στη Λέσβο είναι από πλανόδιους εμπόρους φυτών, είτε από ιδιώτες που θα εισάγουν στο νησί φοίνικες που δε θα διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Γι’ αυτό θα γίνει προσπάθεια να ελεγχθούν οι εισαγωγές στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Η κ. Πίττικα εξήγησε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λόγω της επικινδυνότητας του εντόμου, επέβαλε έκτακτα μέτρα. Τα οποία είναι:
- Έλεγχοι σε επιχειρήσεις που έχουν εισαγάγει φοίνικες τα δύο τελευταία έτη ή εμπορεύονται φοινικοειδή, καθώς και σε δημόσιους χώρους, σε αστικές περιοχές όπου υπάρχουν φοινικοειδή (κήποι - πάρκα, βοτανικοί κήποι, δεντροστοιχίες κ.λπ.), σε φοινικοδάση κ.λπ. από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας.
- Η διακίνηση φοινίκων εντός της χώρας μας επιτρέπεται μόνο όταν οι φοίνικες συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, το οποίο διαβεβαιώνει ότι τα συγκεκριμένα φυτά έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και δεν προέρχονται από προσβεβλημένες περιοχές
- Υποχρεωτική καταστροφή όλων των προσβεβλημένων φοινικοειδών με ευθύνη του κατόχου τους. Τα φυτά των φοινικοειδών κόβονται, τεμαχίζονται και όπου υπάρχει η δυνατότητα θρυμματίζονται και στη συνέχεια καίγονται. Οι ανωτέρω προβλεπόμενες εργασίες διενεργούνται από τον κάτοχο των ευπαθών φυτών, υπό την επίβλεψη της υπηρεσίας φυτοϋγειονομικού ελέγχου.