Κοντεύει να πιάσει πάτο η μετοχή της ΝΕΛ. Την Παρασκευή έκλεισε στα 0,17 ευρώ, εξέλιξη που καθιστά αμφίβολη την αύξηση κεφαλαίου, που έχει σχεδιάσει η διοίκηση της ΝΕΛ από το περασμένο καλοκαίρι. Η πτώση της μετοχής, δύο μήνες μετά τη διαδικασία του reverse split, είναι εντυπωσιακή.
Κοντεύει να πιάσει πάτο η μετοχή της ΝΕΛ. Την Παρασκευή έκλεισε στα 0,17 ευρώ, εξέλιξη που καθιστά αμφίβολη την αύξηση κεφαλαίου, που έχει σχεδιάσει η διοίκηση της ΝΕΛ από το περασμένο καλοκαίρι. Η πτώση της μετοχής, δύο μήνες μετά τη διαδικασία του reverse split (επί της ουσίας πρόκειται για μείωση του αριθμού των μετοχών με παράλληλα αναμόρφωση της αξίας τους) με εξαιρετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών, είναι εντυπωσιακή.
Στις 20 Σεπτεμβρίου, η τιμή της μετοχής βρισκόταν στα 0,60 ευρώ. Στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και την πρώτη μέρα η μετοχή υποχώρησε στα 0,48 ευρώ. Επρόκειτο για μια αναμενόμενη εξέλιξη για την πλειοψηφία των μετόχων, ωστόσο η διοίκηση της ΝΕΛ πίστευε ότι η μετοχή θα σταματήσει πάνω από τα 0,30 ευρώ, που ήταν η τιμή αγοράς των μετοχών για όσους ήθελαν να συμμετάσχουν στην αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας. Περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, στις 6 Οκτωβρίου, η μετοχή είχε πέσει στα 0,25 ευρώ. Για περίπου τρεις εβδομάδες η μετοχή τής ΝΕΛ «ταλαιπωρήθηκε» μεταξύ των 0,21 ευρώ και των 0,28 ευρώ. Στις 29 Οκτωβρίου, η μετοχή έκλεισε στα 0,21 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε πέντε εβδομάδες είχε χάσει τα 2/3 της αξίας της.
Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου η μετοχή έκλεισε στα 0,20 ευρώ, οπότε και άρχισε ένας νέος κύκλος διολίσθησής της. Μια εβδομάδα αργότερα, η μετοχή τής ΝΕΛ βρέθηκε στα 0,16 ευρώ, το χαμηλότερο σημείο των δύο τελευταίων μηνών. Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου η μετοχή έκλεισε στα 0,17 ευρώ.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν η τιμή της μετοχής είναι στα 0,17 ευρώ είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να πετύχει μια αύξηση κεφαλαίου που καλεί παλιούς και νέους μετόχους να αγοράσουν τις νέες μετοχές στα 0,30 ευρώ τη μία. Διότι, αν κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει μετοχές της εταιρείας, μπορεί να αποταθεί στους παλαιούς μετόχους - μέσω του Χρηματιστηρίου - και να αγοράσει τις μετοχές που θέλει είτε στα 0,17 ευρώ είτε σε ανώτερη τιμή (π.χ. 0,20 ευρώ ή 0,25 ευρώ), αλλά σε κάθε περίπτωση κάτω από τα 0,30.
Ωστόσο, κύκλοι προσκείμενοι στη ΝΕΛ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες η αύξηση κεφαλαίου να πετύχει. Η εταιρεία αναμένει την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έως το τέλος της εβδομάδας. Αν εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου, τότε θα επιδιωχθεί πάση θυσία να ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου. Κι αυτό γιατί μετά την ημερομηνία αυτή θα αναγκαστεί να κάνει εκ νέου όλη τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου.
Η εξέλιξη της μετοχής της ΝΕΛ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου
Πιθανότητες
Όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας της αύξησης κεφαλαίου σημειώνουν ότι αυτή την περίοδο διαθέσιμες μετοχές τής ΝΕΛ προς πώληση είναι ελάχιστες. Κι αυτό το αποδίδουν στο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων κρατούν τις μετοχές, πιστεύοντας ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου τόσο η εταιρεία όσο και η μετοχή θα ανακάμψουν.
Εκείνοι που πουλούν τις μετοχές τής ΝΕΛ, εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να πετύχει η αύξηση κεφαλαίου, γι’ αυτό θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατούν τις μετοχές που έχουν στα χέρια τους.
Η ΝΕΛ δεν τρέφει πολλές ελπίδες ότι οι παλαιοί μέτοχοι θα πάρουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου, με εξαίρεση τους βασικούς μέτοχους της. Γι’ αυτό κι έχουν γίνει διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές. Είναι βέβαιο, αν και δεν ανακοινώνεται, ότι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει και με τις πιστώτριες τράπεζες της ΝΕΛ, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να συμμετάσχουν στη διαδικασία αύξησης του κεφαλαίου της εταιρείας, μια και μόνο αν πετύχει η αύξηση μπορούν να ελπίζουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν δανείσει.
Πρόσφατα, άλλη μια ακτοπλοϊκή εταιρεία, η Hellenic Seaways, είδε στο μετοχικό της κεφάλαιο να μπαίνει δυναμικά η Τράπεζα Πειραιώς.