Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το Μάρτιο
Το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι δηλωμένοι άνεργοι του βορείου Αιγαίου που αναζητούν εργασία ανήλθαν σε 14.746. Το πρώτο τρίμηνο του 2016 ήταν 13.435. Ο μήνας με το χαμηλότερο αριθμό ανέργων -για το τρέχον έτος- ήταν ο Μάρτιος (14.613) και ο μήνας με το μεγαλύτερο αριθμό ήταν ο Φεβρουάριος (14.816). Οι άνεργοι αναζητούντες εργασία το Μάρτιο του 2016 ήταν 13.692, σχεδόν 1.000 λιγότεροι απ’ όσους καταγράφηκαν το φετινό Μάρτιο. Εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι πως από το 2010 ως το 2017 έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν εργασία στα νησιά του βορείου Αιγαίου κι, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν μια τάση συγκράτησης της δηλωμένης ανεργίας, στα νησιά του βορείου Αιγαίου καταγράφεται ταχύτατη, αν όχι αλματώδης αύξηση.
Το σύνολο των ανέργων που αναζητούν εργασία στη χώρα ανήλθαν στους 918.181. Οι μακροχρόνια άνεργοι του βορείου Αιγαίου το Μάρτιο ανήλθαν στα 6.464 άτομα. Έναν χρόνο πριν (Μάρτιος 2016) ήταν 5.843. Οι λοιποί άνεργοι του βορείου Αιγαίου, αυτοί που δεν αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 1.058 άτομα, ενώ οι άνεργοι στα νησιά της περιφέρειας που έλαβαν επίδομα ανεργίας το προηγούμενο μήνα ήταν μόλις 1.805.
Δυσοίωνες προοπτικές
Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες για τους επόμενους μήνες. Δύο τομείς που θα μπορούσαν να δώσουν νέες θέσεις εργασίας ή έστω να διατηρήσουν τις υπάρχουσες δεν έχουν καθόλου θετικές προοπτικές. Αναφερόμαστε στον τομέα της ανακούφισης των προσφύγων και τον τουρισμό.
Την τελευταία διετία νέες θέσεις εργασίες δημιουργήθηκαν ουσιαστικά μόνο στον τομέα ανακούφισης των προσφύγων, είτε προήλθαν από MKO είτε από το δημόσιο τομέα. Πρόκειται για προσωρινές θέσεις εργασίας που πολλές θα χαθούν τους επόμενους μήνες. Ήδη έχει ανακοινωθεί η αποχώρηση ορισμένων ΜΚΟ από τη Λέσβο και το ίδιο θα γίνει το επόμενο διάστημα στη Χίο και τη Σάμο. Αρκετοί εργαζόμενοι στις ΜΚΟ ενημερώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους που λήγουν στο τέλος του Απριλίου. Το ίδιο θα γίνει και με τις συμβάσεις που λήγουν στο τέλος του Μάη.
Λήγουν συμβάσεις
Επίσης, στο τέλος του Απριλίου λήγουν οι συμβάσεις των πρώτων οκταμηνιτών που προσλήφθηκαν στους δήμους για την ανακούφιση των προσφύγων. Πριν από το Πάσχα οι εργαζόμενοι αυτοί διεκδίκησαν την ανανέωση των συμβάσεών τους από τη στιγμή που συνεχίζει να υπάρχει το αντικείμενο εργασίας για το οποίο προσλήφθηκαν. Οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται από πόρους του ΕΣΠΑ. Μέχρι τώρα το αίτημά τους για ανανέωση των συμβάσεών τους δεν έχει γίνει δεκτό κι ούτε έχει ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα για την αντικατάστασή τους.
Φημολογείται πως το επόμενο διάστημα κρατικές δομές, πιθανότατα με συμβασιούχους υπαλλήλους, θα αναλάβουν τη λειτουργία των καταυλισμών και των κέντρων κράτησης των προσφύγων. Αυτό σημαίνει ότι θα ανακοινωθούν νέα προγράμματα προσλήψεων, πιθανότατα με πόρους από το ΕΣΠΑ και πάλι. Ωστόσο, μέχρι να γίνουν αυτές οι προσλήψεις, φαίνεται ότι θα υπάρξει ένα διάστημα μεγάλης μείωσης των εργαζομένων στα κέντρα φιλοξενίας και κράτησης των προσφύγων. Επίσης, αυτήν τη στιγμή είναι άγνωστο αν στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα υπάρξει καθαρή μείωση ή αύξηση των θέσεων εργασίας σε αυτές τις δομές.
Λίγα και απ’ τον τουρισμό
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ελάχιστες θα είναι οι νέες θέσεις εργασίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου τη φετινή χρονιά, διότι οι αφίξεις τουριστών από την Ευρώπη θα παραμείνουν πολύ λιγότερες από το 2015 στη Λέσβο, ενώ στη Χίο δεν αναμένεται καμία πτήση τσάρτερ. Οι χρηματοδοτήσεις για την προβολή των νησιών του βορείου Αιγαίου ώστε να μη χαθεί η φετινή χρονιά αγνοούνται ακόμη, παρότι έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από τότε που έγινε η σύσκεψη στο Υπουργείο Τουρισμού υπό την προεδρία της υπουργού Έλενας Κουντουρά.
Τα θετικά μηνύματα που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα από την τουρκική αγορά και οι ελάχιστες νέες πτήσεις τσάρτερ προς τη Λέσβο δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.