Οριστικά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Στις Περιφέρειες η «καυτή πατάτα»

15/07/2017 - 17:26 Ενημερώθηκε 14/07/2017 - 20:46

 

Την Τετάρτη το μεσημέρι, οι αναπληρωτές υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος έδωσαν συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασαν τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εκπόνηση των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της χώρας. Ο κ. Τσιρώνης στις δηλώσεις του μίλησε για λύση του προβλήματος, ενώ ο κ. Φάμελλος είπε ότι λύνεται ένας γόρδιος δεσμός. Στην πραγματικότητα όμως τα διαχειριστικά σχέδια που θα εκπονηθούν δεν πρόκειται να δώσουν λύση στο πρόβλημα, απλά θα μεταφέρουν ένα πρόβλημα στο τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, δηλαδή στα τέλη του 2020, τότε που λήγει η περίοδος είσπραξης των πόρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και των άμεσων επιδοτήσεων.

Όσο για την πραγματική επίλυση του προβλήματος αυτή θα πρέπει να την αναζητήσει η τότε κυβέρνηση, αν και το πιθανότερο είναι πως και τότε θα γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση που για ακόμη μια φορά θα μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον. Εντωμεταξύ, με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ η κυβέρνηση πετάει την ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος στις Περιφέρειες για να μεταφέρει σε αυτές το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η απώλεια επιδοτήσεων.

 

Δεν υπάρχουν χρήσεις γης

Η αρχή του κακού βρίσκεται στο ότι η χώρα μας δεν έχει ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, δεν υπάρχουν σαφώς οριοθετημένες χρήσεις γης, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε απίθανες καταστάσεις, όπου μια έκταση σήμερα να χαρακτηρίζεται βοσκότοπος και να δίνει στον κτηνοτρόφο που τη δηλώνει επιδότηση και μετά από δύο χρόνια να χαρακτηρίζεται δάσος και να οδηγήσει όχι μόνο στη μη καταβολή επιδοτήσεων, αλλά και στην επιβολή προστίμων. Κι αυτές οι αποφάσεις να λαμβάνονται με φωτοερμηνείες αεροφωτογραφιών, δηλαδή με εκτιμήσεις που κάνουν από κάποιο γραφείο κάποιοι τεχνικοί.

Μελετητές αναφέρουν ότι τα διαχειριστικά σχέδια που θα εκπονηθούν υποσκάπτονται και κυριολεκτικά είναι στον αέρα διότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν σχέδια διαχείρισης για τις περιοχές που προστατεύονται από το δίκτυο Natura 2000 και τη σύμβαση Ramsar (υγροβιότοποι διεθνούς σημασίας). Η έκδοση των δασικών χαρτών που βρίσκεται σε εξέλιξη θα οδηγήσει σε νέα προβλήματα καθώς πολλές βοσκήσιμες εκτάσεις που σήμερα δηλώνονται από τους κτηνοτρόφους θα εμφανιστούν ως δάση, δασικές εκτάσεις ή αναδασωτέες εκτάσεις.

Το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθούμε σε ένα νέο αδιέξοδο που ό,τι προσπαθεί να δημιουργήσει μια κρατική υπηρεσία να το υπονομεύει η δράση μιας άλλης κρατικής υπηρεσίας. Επιπλέον, η λεγόμενη τεχνική λύση που δόθηκε το 2015 για να πληρωθούν οι επιδοτήσεις δημιούργησε ορισμένα δεδομένα. Οι κτηνοτρόφοι όλοι της χώρας έλαβαν κάποια δικαιώματα επιδότησης, ορισμένοι έχασαν δικαιώματα, αλλά η πλειοψηφία βγήκε κερδισμένη. Η εκπόνηση των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων θα οδηγήσει σε ανακατανομή επιδοτήσεων, η οποία φυσικά δεν θα γίνει αποδεκτή απ’ αυτούς που θα χάσουν δικαιώματα επιδότησης κι εν τέλει τα θύματα θα είναι οι κτηνοτρόφοι, καθώς θα χάσουν αγροτικές επιδοτήσεις. Μάλιστα, φαίνεται πως είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας επιδοτήσεων και στη χώρα μας.

 

Τι είπαν οι υπουργοί

Στη συνέντευξη Τύπου, εκτός από τους προαναφερόμενους υπουργούς, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου καθώς και οι αρμόδιοι επιστημονικοί σύμβουλοι από τα δύο υπουργεία.

Ο κ. Τσιρώνης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ιστορικής σημασίας στιγμή, γιατί ένα πρόβλημα δεκαετιών, που κορυφώθηκε όταν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τους βοσκότοπους το 1987 πριν από 30 χρόνια, βαίνει προς τη λύση του με τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών. Το περίφημο οικοσύστημα των ελληνικών δασών, το οποίο επί χιλιάδες χρόνια συντηρούσε τους προγόνους μας, θα αποκατασταθεί, αφού θα λυθούν προβλήματα είτε βόσκησης είτε εγκατάλειψης και υποβόσκησης και επιτέλους θα επανέλθει η νομιμότητα στον ταλαιπωρημένο χώρο της κτηνοτροφίας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η κτηνοτροφία δεν είναι απλά και μόνο μια παραγωγική δραστηριότητα η οποία εξέθρεψε επί χιλιάδες χρόνια τους Έλληνες, αλλά είναι και ζωτικό εργαλείο για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές ενώ αποκαθιστά το μεσογειακό οικοσύστημα που είναι μικτό, ανθρωπογενές και φυσικό ταυτόχρονα.

(…) Η πολιτεία είναι μία και οφείλει να παρέχει στον πολίτη τις υπηρεσίες, είτε αυτές εκπορεύονται από ευθύνες του υπουργείου του κεντρικού κράτους, είτε από συναρμοδιότητες Υπουργείου, Περιφέρειας και δήμων. Όλοι μαζί ενωμένοι γυρνάμε σελίδα για τη χώρα μας».

 

Καθορίζονται οι όροι των μελετών

Ο κ. Φάμελλος, σε γραπτή δήλωσή του, επεσήμανε: «Με την ΚΥΑ των προδιαγραφών των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης καθορίζονται οι όροι σύνταξης των μελετών αυτών, οι οποίες έχουν θετικό αναπτυξιακό πρόσημο. Οι συγκεκριμένες μελέτες ρυθμίζουν το σημαντικότατο θέμα της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών σε όλους τους δήμους της χώρας, όπου ασκείται εκτατική και ημι-εκτατική κτηνοτροφία, και ικανοποιούν το γενικότερο πλαίσιο πολιτικής της κυβέρνησης για τη διαχείριση του δασικού και αγροτικού χώρου. Με γνώμονα την ανάπτυξη και στήριξη της κτηνοτροφίας αλλά και την προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, επιλύουμε έναν γόρδιο δεσμό δεκαετιών και μια καθυστέρηση της χώρας μας. Αποδεικνύουμε ότι περιβάλλον και ανάπτυξη είναι συνυφασμένα, ότι στη χώρα μας υπάρχει και η γνώση και η βούληση να γίνουν τα πράγματα σωστά, δημιουργώντας πρόοδο με συνέπεια στους ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν από τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους φορείς των κτηνοτρόφων, ώστε να πετύχουμε και διαθεσιμότητα αλλά και βελτίωση των βοσκήσιμων γαιών. Ουσιαστικά, τίθενται οι βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση του κλάδου της κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα μέτρα υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Τέλος, τίθενται οι βάσεις για την άμεση και ουσιαστική πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αφού η βόσκηση είναι ένα σημαντικότατο εργαλείο για τη μείωση της καύσιμης ύλης, ενώ με την κατάλληλη κατανομή των λιβαδικών μονάδων θα μειωθεί καθοριστικά η ανάγκη της δημιουργίας μέσω καύσης ικανοποιητικών βοσκήσιμων γαιών».

 

 

Επικαλύψεις αγροτεμαχίων με τους δασικούς χάρτες

 

Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες

 

Σας ενημερώνουμε ότι στο σύστημα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2017 (ΕΑΕ 2017) έχουν αναρτηθεί τα ΑΦΜ στα οποία υπάρχουν επικαλύψεις αγροτεμάχιου ή αγροτεμαχίων με τους Δασικούς Χάρτες μετά τον έλεγχο που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις Αιτήσεις (ΕΑΕ2017).
Η πρόσβαση στο σύστημα γίνεται μέσω των κωδικών που χρησιμοποιήσατε κατά την υποβολή της αίτησής σας ή απευθυνόμενοι στον φορέα όπου υποβάλατε την αίτηση.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου είναι διαθέσιμα στο μενού Προεκτυπώσεις / Αγροτεμάχια - Στάβλοι / Επικ/ψεις με Δασικά από αποσφαλ. 9.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε μπορείτε να επισκεφθείτε τους παρακάτω δικτυακούς τόπους: Ιστοσελίδα ΕΚΧΑ ΑΕ http://www.ktimatologio.gr/, οδηγίες φυλλαδίου για τους αγρότες: http://gis.ktimanet.gr/forestsuspension/default.aspx.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey