Παρέμβαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους «Γαλάζιους Ορίζοντες»

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης Φωτογραφία Αρχείου: Ελένη Γαλάνη

Κελέτσης: «Υδατοκαλλιέργειες ένας δυναμικός τομέας της οικονομίας»

26/02/2024 - 13:08

Κλειδί για την προστασία της αλιείας θεωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, την εξάλειψη της ψευτοερασιτεχνικής αλιείας και την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από εκείνους που απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα από τη χρήση του θαλάσσιου χώρου προς τους αλιείς, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ και προστίθεται ακολούθως ότι σε παρέμβασή του στο Συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες» με θέμα την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τον θαλάσσιο τουρισμό, ο Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι οι δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον, άρα και την αλιεία, θα πρέπει να αντισταθμίζουν αυτήν την επιβάρυνση με θετικά περιβαλλοντικά μέτρα, όπως επίσης και να παρέχεται αντισταθμιστικό όφελος σε αλιείς στις περιοχές που εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες.

Παράλληλα υ υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για θέματα αλιείας Σταύρος Κελέτσης, χαρακτήρισε τις υδατοκαλλιέργειες ως ένα δυναμικό τομέα της οικονομίας.

Ειδικότερα ο κ. Κελέτσης ανέφερε: «Η αλιεία αποτελεί σημαντικό κλάδο του πρωτογενή τομέα που ξεκινά από τη θάλασσα και καταλήγει στο πιάτο ενεργοποιώντας και ενισχύοντας μια σειρά από άλλες οικονομικές δραστηριότητες .Η συνολική παραγωγή του 2022 ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2021, αλλά παραμένει μειωμένη σε σχέση με το 2020 και 2019 λόγω της πανδημίας , της ενεργειακής κρίσης κτλ.

Σημαντικό βέβαια μέρος του αλιευτικού τομέα σήμερα ανήκει στις Υδατοκαλλιέργειες, ενός δυναμικού τομέα της οικονομίας. Το 2021 το 71% προερχόταν από την υδατοκαλλιέργεια και το 29% από την αλιεία. Το ίδιο έτος η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση στην ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή υδατοκαλλιέργειας, και την 16η σε ότι αφορά την συλλεκτική αλιεία.

Το 2022 τα ψάρια κατατάχθηκαν στην 4η θέση ως προς την αξία των εξαγωγών και 10η θέση ως προς τον όγκο.Ο συνολικός όγκος εξαγωγών αλιευμάτων ανήλθε σε 164.167 τόνους αξίας 940 εκ ευρώ, εκ των οποίων το 90% εξάχθηκε στην ΕΕ – 27 και το 10% σε τρίτες χώρες. Σχεδόν το 64% του όγκου και της αξίας εξαγωγών αφορούσε τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοτροφείου.Είχαμε όμως και εισαγωγές 124,1 τόνους αξίας 705,9 εκ ευρώ. Το 45% από χώρες της ΕΕ, 55% από τρίτες χώρες.

Η καθαρή συμμετοχή αυτής της κατηγορίας στο ΑΕΠ του 2022 ήταν 233,9 εκ ευρώ δηλαδή το 9,5 της αξίας του συνόλου της αγροτικής παραγωγής της χώρας.Νομίζω πως οι τάσεις και οι αριθμοί μας δείχνουν το δρόμο για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ωστόσο μια παράμετρος που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στη χάραξη της πολιτικής μας είναι οι νέες προκλήσεις της εποχής που δεν πρέπει να αγνοήσουμε και να πορευτούμε με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη βιώσιμη αλιευτική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική αλλαγή.

Θα πρέπει με τις πολιτικές μας να αναζητήσουμε το σημείο ισορροπίας:Την «εξασφάλιση ενός δίκαιου βιοτικού επιπέδου στον πληθυσμό» που είναι ο στόχος της κοινής πολιτικής της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 39 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕΕ) από τη μια και τον στόχο «της διατήρησης και της βιώσιμης εκμετάλλευσης των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής» , της «βιώσιμης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας» που επιβάλλουν οι Κανονισμοί της Ένωσης».

Εγκατάσταση Ιχθυοκαλλιεργειών στη θέση Μπαλούτσος

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στα Ιχθυοτροφεία Σκαλοχωρίου που υποστηρίζουν πάνω από 11 φορείς της τοπικής κοινωνίας έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές Λέσβου, Χαράλαμπο Αθανασίου, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη και Μαρία Κομνηνάκα με θέμα την αποτροπή χωροθέτησης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και εγκατάστασης ιχθυοτροφείων στην θέση Μπαλούτσος Σκαλοχωρίου.

Οι δηλώσεις Κελέτση από Λέσβο

Θυμίζουμε ότι σε δήλωσή του, στην Λέσβο ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης σε ότι είχε να κάνει με το χωροταξικό του Κόλπου Καλλονής είχε αναφέρει: «Το χωροταξικό του Κόλπο Καλλονής δεν ανήκει στο ΥπΑΑΤ, αλλά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος . Η Δ/νση Αλιείας ερωτάται όταν πάει να προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και γνωμοδοτεί, χωρίς η γνωμοδότηση να είναι υποχρεωτική, για το θέμα που πρόκειται να αποφασιστεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όταν ερωτηθεί το Υπουργείο μας φυσικά και θα απαντήσει υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αλιέων κάθε περιοχής (..) όπως συμβαίνει και στο θέμα των υδατοκαλλιεργειών». Είχε προηγηθεί ανακοίνωσή του Αγροτικού Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Επαγγελματικής Αλιείας Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ο Μάκαρ» που  έκανε λόγο για ανατροπή στο οικοσύστημα του Κόλπου Καλλονής αν και κατά την οστρακαλιευτική περίοδο αλιεύονται περισσότεροι από 500 τόνοι. Γι' αυτό και ζητούσε από τα αρμόδια υπουργεία και συγκεκριμένα από το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλιείας, Περιβάλλοντος, καθώς και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Β. Αιγαίου, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, αλλά και από την Βουλή και τους βουλευτές του νομού μας, την εξαίρεση του Κόλπου Καλλονής από το Γενικό Χωροταξικό, ενόψει των εξελίξεων που δρομολογούνται και των επικείμενων αδειοδοτήσεων υδατοκαλλιεργειών στο πλαίσιο των επενδύσεων.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey