Τα δικαιώματα της οργής

01/07/2012 - 05:56
Κάτω από την πίεση των κοινοτικών αρχών και της απειλής να περικοπούν οι επιδοτήσεις κατά 10%, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλάζει τα δεδομένα στη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης.
Κάτω από την πίεση των κοινοτικών αρχών και της απειλής να περικοπούν οι επιδοτήσεις κατά 10%, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλάζει τα δεδομένα στη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης. Έτσι 10 μέρες μετά τη θεωρητική ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ενεργοποίησής τους, στην πράξη δεν έχει ξεκινήσει απολύτως τίποτα. Ορισμένες Ενώσεις Συνεταιρισμών της χώρας, παραλαμβάνουν υπογραμμένες τις προεκτυπωμένες αιτήσεις των παραγωγών και εισπράττουν την αμοιβή τους για αυτές τις αιτήσεις. Από εκεί και πέρα όμως, δεν γίνεται τίποτα ουσιαστικό καθώς τα ηλεκτρονικά αρχεία έχουν επιστρέψει και πάλι στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα.
Για να γίνει σωστή χαρτογράφηση και ψηφιακή καταχώρηση των αγροκτημάτων πάνω στους χάρτες, θα έπρεπε να υπάρχει άνεση χρόνου και διάθεση συνεργασίας από όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία: Υπουργείο, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ενώσεις Συνεταιρισμών και παραγωγούς.


Το Υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τώρα έχουν κάνει τα εξής βήματα:
- Έχουν αναθέσει στις Ενώσεις Συνεταιρισμών και την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη διαχείριση του ΟΣΔΕ αλλά κάτω από την πίεση της Κομισιόν, έχουν περιορίσει κατά πολύ τις δυνατότητες ελιγμού. Η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι λάθος, αλλά δεν μπορεί να φθάνουμε στο σημείο, οι Ενώσεις να μη μπορούν να τυπώσουν τους χάρτες, που τους έχουν σταλεί σε ηλεκτρονική μορφή. Πώς αλήθεια θα γίνει η αναγνώριση των χωραφιών από τους παραγωγούς μέσα από την οθόνη ενός φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή;
- Έχουν περάσει τροπολογία από τη Βουλή, που δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει το κόστος ενεργοποίησης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ωστόσο μέχρι σήμερα, δεν έχουν στείλει στις Ενώσεις Συνεταιρισμών, λίστα με τα ονόματα των παραγωγών που δεν θα πληρώσουν από την τσέπη τους την ενεργοποίηση. Αφήνουν τις Ενώσεις να κάνουν το διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και σε μη κατά κύριο επάγγελμα. Ορισμένες από τις Ενώσεις, όπως η ΕΑΣ Λέσβου, αρνούνται να κάνουν αυτές το διαχωρισμό καθώς αντιλαμβάνονται ότι αυτό θα τους φέρει σε αντιπαράθεση με μεγάλο αριθμό παραγωγών.

Οι Ενώσεις και η ΠΑΣΕΓΕΣ

Οι Ενώσεις και η ΠΑΣΕΓΕΣ κάθε άλλο παρά ικανοποιημένες είναι από την κατάσταση. Θα ήθελαν να αποφύγουν όλη αυτή τη διαδικασία αλλά αντιλαμβάνονται πως κάνοντας κάτι τέτοιο, θα χάσουν μια σταθερή και σίγουρη πηγή εσόδων. Αυτός είναι ο λόγος που εκτός από κάποιες χλιαρές ανακοινώσεις, από την πλευρά της ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία ουσιαστική αντίδραση. Επιπλέον όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, λένε ότι ελάχιστοι είναι οι συνεταιριστές που έχουν κατανοήσει το βάρος της ευθύνης που ανέλαβαν.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, είναι η έως τώρα άρνηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου, να διερευνήσουν από κοινού τις δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος πριν φθάσουμε σε τετελεσμένα, που δεν θα μπορούν να ανατραπούν. Έτσι για παράδειγμα, όπου υπάρχει ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων με βάση τους προηγούμενους ορθοφωτοχάρτες, δεν έγινε τίποτα ώστε να μεταφερθεί το παλιό αρχείο ψηφιοποίησης πάνω στους νέους χάρτες. Κι αν αυτό δεν γίνει το επόμενο διάστημα, σημαίνει ότι όλη η δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να γίνει ξανά από την αρχή.
Μια τέτοια περίπτωση είναι η Λέσβος.

Ξανά... ψηφιοποίηση
Στο ζήτημα που τίθεται από πάρα πολλές Ενώσεις ότι δεν υπάρχει επάρκεια χρόνου, για να γίνει η εργασία που ζητάει το Υπουργείο, δίνονται απαντήσεις, που αντί να λύνουν το πρόβλημα, το διογκώνουν. Για παράδειγμα, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στις πληρωμές των παραγωγών, προτείνεται να κλείσουν πρώτα οι αιτήσεις των παραγωγών, που βρίσκονται στη διαδικασία του επιτόπιου ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι στις περιπτώσεις που κάποιοι που είναι σε επιτόπιο έλεγχο, δηλώσουν ως δικά τους, χωράφια που δεν τους ανήκουν, θα αδικηθούν άλλοι παραγωγοί.
Άλλο ζήτημα προκύπτει από την αλλαγή των γεωγραφικών ενοτήτων με αποτέλεσμα να μην είναι συμβατές με τις παλαιές γεωγραφικές ενότητες, πράγμα που δημιουργεί νέα πρόσθετα προβλήματα και αυξάνει κατά πολύ το φόρτο εργασίας.
Για να γίνει κατανοητή η τάξη μεγέθους της εργασίας που πρέπει να υλοποιηθεί στη Λέσβο και σε όλη τη χώρα, αρκεί να επισημάνουμε τα εξής: Στη Λέσβο, θα πρέπει να ψηφιοποιηθούν περί τα 270.000 με 280.000 αγροκτήματα. Η συμπλήρωση και η ηλεκτρονική καταχώρηση της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης ενός παραγωγού με εντοπισμό 10 κτημάτων, απαιτεί περί τη μία με μιάμιση ώρα. Αν φυσικά γίνει απλώς εντοπισμός των κτημάτων και δεν υπάρχουν άλλου τύπου εμπλοκές.
Στη Λέσβο, αναμένεται να κατατεθούν 18.000 με 20.000 αιτήσεις. Αν γίνει αναγωγή των δύο παραπάνω στοιχείων σε εργατοώρες ,είναι εύκολο να αντιληφθούμε πόσος χρόνος απαιτείται για να ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση. Σε αυτό το χρόνο, θα πρέπει να προσθέσουμε και το χρόνο που απαιτείται για να εντοπισθούν και να διορθωθούν τα λάθη που είναι επόμενο ότι θα γίνουν.

Οι πληρωμές

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η πληρωμή των επιδοτήσεων θα γίνει με τη διαδικασία της πιστωτικής διευκόλυνσης. Πρόκειται για μια διαδικασία, που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από το 2005. Φαίνεται δε ότι είναι ανεκτή από τους κοινοτικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Έτσι τον προσεχή Δεκέμβρη, δεν περιμένουμε να υπάρξουν προβλήματα στις πληρωμές. Τα όποια προβλήματα θα προκύψουν πολύ αργότερα όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενεργοποίησης. Τότε όσοι χάσουν τις επιδοτήσεις που έπαιρναν, θα κληθούν να επιστρέψουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρήματα που ήδη θα έχουν εισπράξει. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του οργανισμού, μπορεί να ζητήσει, όποτε το κρίνει σκόπιμο, την επιστροφή των χρημάτων που έχει καταβάλει ως επιδοτήσεις.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey