Δυσθυμία για απλοποίηση της ΚΥΑ για την φερτάρδευση

Αόριστες υποσχέσεις αποκόμισαν οι ελαιοτριβείς

30/05/2017 - 09:52 Ενημερώθηκε 30/05/2017 - 09:56

Θα γίνει απλούστευση της ΚΥΑ για την διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων ή όχι; Αυτό το ερώτημα μένει να απαντηθεί μετά από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στο Επιμελητήριο Λέσβου, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου. Και το οποίο προκύπτει από τον τρόπο που το ελληνικό κράτος, διαχρονικά, αντιμετωπίζει το ζήτημα, αλλά και από τα όσα ακούστηκαν στην ημερίδα, διότι ούτε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, ούτε ο ειδικός σύμβουλος τους, Γιάννης Μπακάλης, δήλωσαν με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο πως θα προχωρήσουν στην αναμόρφωση - απλούστευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που ορίζει τον τρόπο εφαρμογής της φερτάρδευσης ως αποδεκτής μεθόδου διαχείρισης των αποβλήτων ελαιοτριβείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ερευνητής Κώστας Χαρτζουλάκης με σαφή και απόλυτο τρόπο, δήλωσε πως η συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι πρακτικά ανεφάρμοστη. Διότι ζητάει από τα ελαιοτριβεία να ακολουθούν σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, που δυσκολεύουν την εφαρμογή της μεθόδου και ανεβάζουν πολύ το τελικό κόστος για τα ελαιοτριβεία.

Σίγουρα είναι θετικό ότι μετά από πολύχρονη διαβούλευση θεσπίστηκε μια διαδικασία που δεν αντιμετωπίζει τον κατσίγαρο ως απόβλητο, αλλά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων προϊόντων. Διότι αυτό σηματοδοτεί μια κρίσιμη αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα το ελληνικό κράτος, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου, Ηλίας Πολυχνιάτης. Ωστόσο από το σημείο αυτό μέχρι να διαμορφωθεί ένα απλό, λειτουργικό και αξιόπιστο πλαίσιο εφαρμογής της φερτάρδευσης, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Γιατί σε τελική ανάλυση και το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση, είναι η -χωρίς προβλήματα- εφαρμογή της φερτάρδευσης, αφού αυτή προκρίνεται ως μέθοδος για τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

 

Ναι μεν, αλλά...

Η ΚΥΑ για την εφαρμογή της φερτάρδευσης, θεσπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ένα μήνα μετά την θέσπιση της, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, δηλώνει από την Μυτιλήνη πως θα γίνει αναμόρφωση της ΚΥΑ. Τέσσερις μήνες μετά τις δηλώσεις του κ. Τσιρώνη, κυβερνητικό στέλεχος επαναλαμβάνει ότι η ΚΥΑ μπορεί να αναμορφωθεί. Αλλά ο τρόπος που τοποθετείται, δεν πείθει ότι πράγματι θέλει να προχωρήσει στην αναμόρφωση - απλούστευση της ΚΥΑ.

Εν τω μεταξύ ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων της Λέσβου από την περίοδο που ξεκίνησε η συζήτηση του θέματος, έχει προτείνει την εφαρμογή του ιταλικού νομοθετικού πλαισίου. Δηλαδή ενός συγκεκριμένου και δοκιμασμένου τρόπου αξιοποίησης της φερτάρδευσης. Ως σήμερα κανένα κυβερνητικό στέλεχος ή υπηρεσιακό στέλεχος των συναρμόδιων υπουργείων, δεν έχει εξηγήσει γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί η ιταλική δοκιμασμένη συνταγή και γίνεται προσπάθεια να «ανακαλυφθεί» εκ νέου …η Αμερική, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Στην τοποθέτηση του, ο ειδικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, Γιάννης Μπακάλης, ένας από τους συντάκτες της ΚΥΑ, δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βελτιώσει την υφιστάμενη ΚΥΑ, που θεσπίστηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη. Ωστόσο όλη η τοποθέτηση του, είχε ως στόχο να αναλύσει την ΚΥΑ και να δείξει ότι μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει χωρίς τροποποιήσεις. Έτσι υποστήριξε ότι το κόστος εφαρμογής είναι χαμηλό και ότι μπορεί να γίνει ακόμη χαμηλότερο αν τα ελαιοτριβεία συνεργαστούν κατά ομάδες για να εφαρμόσουν την μέθοδο.

 

Και χρηματοδοτικά προγράμματα

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα χρηματοδοτικά προγράμματα από τα οποία μπορούν να επιδοτηθούν επενδύσεις για την διαχείριση των αποβλήτων ελαιοτριβείου προκειμένου να αξιοποιηθούν για την παραγωγή νέων προϊόντων. Στα προγράμματα αυτά θα προβλέπεται χρηματοδότηση κατά 100% για την απόκτηση του μηχανολογικού εξοπλισμού μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων ελαιοτριβείων. Η αναφορά αυτή έγινε δεκτή με προβληματισμό, διότι οι επιδοτήσεις στην δημιουργία τέτοιων επενδύσεων, δεν αντιμετωπίζουν το βασικό πρόβλημα, που είναι η παραγωγή προϊόντων σε ανταγωνιστική τιμή.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου, Ηλίας Πολυχνιάτης, στην τοποθέτηση του, αναφέρθηκε στο ιστορικό των προσπαθειών που έχει καταβάλει ο Σύνδεσμος προκειμένου να θεσπιστεί ένα πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων, το οποίο να ανταποκρίνεται στο πραγματικό μέγεθος του ζητήματος.

Επίσης ανέλυσε διεξοδικά το στρεβλό πνεύμα και τις αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις με τις οποίες η ελληνική Πολιτεία στέκεται απέναντι στο ζήτημα ως σήμερα. Παράλληλα χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε με την ΚΥΑ, κυρίως γιατί παύει να αντιμετωπίζεται ο κατσίγαρος ως απόβλητο.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey