Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Διαχείριση βοσκήσιμων γαιών
Τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τις 13 Περιφέρειες της χώρας μας επιδιώκει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Υπουργός Μ. Βορίδης προκειμένου να προχωρήσει η σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών όλης της χώρας. Μάλιστα ήδη οι σχετικές προγραμματικές συμβάσεις έχουν σταλεί προς μελέτη και υπογραφή στις Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειών.
Η ενέργεια αυτή σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ίδιου του Υπουργείου, στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση επιλέξιμων εκτάσεων, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων.
Παράλληλα, αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού χάρτη της χώρας και διασφαλίζει τα συμφέροντα της πατρίδας μας στο ευρωπαϊκό πεδίο προς όφελος των κτηνοτρόφων και του συνόλου της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.
Αντικειμενικές δυσκολίες
Το ζήτημα ωστόσο της σύνταξης των μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων εκτάσεων των νησιών του Βορείου Αιγαίου και της Λέσβου ειδικότερα, θεωρείται από τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Παν. Κουφέλο μία αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιχείρησε να προχωρήσει στη σύνταξη των μελετών αυτών, αναθέτοντας το έργο στις Περιφέρειες στις οποίες μετέφερε την αρμοδιότητα μίσθωσης και είσπραξης των μισθωμάτων από τα βοσκοτόπια, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.
Στη διαχείριση και την είσπραξη των μισθωμάτων αυτή τη στιγμή εκτός από την Περιφέρεια, εμπλέκονται οι δήμοι καθώς και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που δημιουργεί αρκετά σύνθετες καταστάσεις, οι οποίες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το ήδη ρευστό τοπίο που υπάρχει στον τομέα της διαχείρισης.
Όπως αναφέρεται από στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς και της αρμόδιας υπηρεσίας η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να έχει ξεκάθαρη εικόνα των βοσκήσιμων εκτάσεων, ώστε να γίνεται ορθή διαχείριση των πόρων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.
Πρόσθετη χρηματοδότηση και προσωπικό
Σε κάθε περίπτωση, για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη απαιτούνται το λιγότερο 900.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστεί, είτε έκτακτη χρηματοδότηση, είτε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο αφού τα κονδύλια που έχουν συγκεντρωθεί και προέρχονται από τα μισθώματα των βοσκοτόπων από το 2017 έως σήμερα είναι περίπου 464.000 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για το έργο.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι για τη σύνταξη των Σχεδίων διαχείρισης των βοσκοτόπων απαιτείται επάρκεια προσωπικού και συγκεκριμένες ειδικότητες οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στην υπηρεσία όπως για παράδειγμα τοπογράφοι μηχανικοί. Εξάλλου έως το Πάσχα ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων της υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης, καταναλώνεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης, στη γνωμοδότηση καθώς και στη δημοσιοποίηση των οριστικών πινάκων.