Ολοκληρώνεται ο Διαγωνισμός για τη δακοκτονία

Αναλαμβάνουν οι περσινοί εργολάβοι για μια τριετία

02/05/2020 - 11:41

Οι εταιρείες Δόμηση Α.Ε. και Χ. Παπαδέλλης και ΣΙΑ ΟΕ με τη μορφή κοινοπραξίας, θα είναι όπως όλα δείχνουν για τα επόμενα τρία χρόνια, οι ανάδοχοι για το έργο της δακοκτονίας στο νησί της Λέσβου. Ως γνωστόν οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν και πέρυσι το καλοκαίρι στο ίδιο έργο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ως εκ τούτου αποφάσισαν και φέτος να προχωρήσουν τη συνεργασία τους.

Ο διαγωνισμός, βγήκε στον αέρα στις 13 Μαρτίου και σύμφωνα με τα στοιχεία αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει και να επικυρωθεί από την Οικονομική Επιτροπή η μοναδική πρόταση που κατατέθηκε.

Για τρία χρόνια

Καινοτομία της φετινής διαδικασίας αποτελεί το γεγονός ότι ο διαγωνισμός δεν θα καλύψει την τρέχουσα μόνο περίοδο, αλλά τα επόμενα τρία χρόνια έως και το 2022, γεγονός που θα απαλλάξει τόσο τις υπηρεσίες της Περιφέρειας όσο και τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας από το άγχος και την ανησυχία της μη έγκαιρης έναρξης των εργασιών.

Η επιλογή της τριετίας έγινε κατόπιν εισήγησης της Υπηρεσίας Αγροτικής Οικονομίας προς την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας, με το σκεπτικό του περιορισμού όσο γίνεται των περιττών γραφειοκρατικών διαδικασιών του διαγωνισμού ο οποίος καθυστερεί σημαντικά και ορισμένες φορές θέτει σε κίνδυνο το έργο της δακοκτονίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου μαζί με το ΦΠΑ για τρία χρόνια είναι 3.466.189,58 ευρώ.

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν όταν δώσουν το πράσινο φως οι γεωπόνοι της υπηρεσίας οι οποίοι θα συνεκτιμήσουν την ωρίμανση του καρπού της ελιάς και την συγκέντρωση πληθυσμών αρσενικού και θηλυκού δάκου στον ελαιώνα. Ο χρόνος ωρίμανσης και ξυλοποίησης του πυρήνα που θεωρείται κομβικό σημείο για την έναρξη των ψεκασμών, εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και κυρίως από τις θερμοκρασίες του χειμώνα. Για παράδειγμα το 2018 όπου είχαμε ήπιο χειμώνα, ο καρπός της ελιάς ωρίμασε πολύ γρήγορα ενώ αντίθετα πέρυσι όπου ο χειμώνας ήταν αρκετά πιο κρύος, η ωρίμανση της ελιάς καθυστέρησε ένα μήνα περίπου σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης των εργασιών για φέτος δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί αυτή τη στιγμή με δεδομένο ότι οι συνθήκες και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί, ενώ η κλιματική αλλαγή μπορεί να φέρει ανά πάσα στιγμή απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα.

Σημαντική παράμετρος στην εκτίμηση των δεδομένων για την έναρξη των ψεκασμών αποτελεί η τοποθέτηση των δακοπαγίδων η οποία ήδη έχει πραγματοποιηθεί σε ενδεικτικές περιοχές του Λεσβιακού ελαιώνα από συνεργεία και γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τοποθέτηση παγίδων

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας ετοιμάζονται να βγάλουν στον αέρα και δεύτερο διαγωνισμό, ο οποίος θα αφορά και πάλι διάστημα τριών ετών με προϋπολογισμό 412.125,95 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, για την τοποθέτηση παγίδων. Ο εργολάβος που θα αναλάβει αυτό το έργο θα κληθεί να τοποθετήσει τις παγίδες μετά τον πρώτο δολωματικό ψεκασμό που θα πραγματοποιηθεί από τα συνεργεία της δακοκτονίας.

Δεν έχει γίνει γνωστό πάντως μέχρι αυτή τη στιγμή, αν θα πραγματοποιηθούν φέτος ψεκασμοί με drone, όπως είχαν γίνει πέρυσι στο πλαίσιο πειραματικών εφαρμογών με καινοτόμα μέσα, έπειτα από πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα των ψεκασμών αυτών που είχαν γίνει σε ελαιώνες στην περιοχή Λ. Θερμής, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και μάλιστα κατατέθηκαν ως πρόταση για υιοθέτηση του μέτρου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προσαρμογή πλαισίου φυτοπροστασίας

Το προηγούμενο διάστημα, αξίζει να σημειωθεί, τόσο κατά τη διάρκεια συσκέψεων, όσο και κατά τη διάρκεια ενημερωτικών συναντήσεων με στελέχη του Υπουργείου, οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωναν ότι το νομοθετικό και επιστημονικό πλαίσιο κάτω από το οποίο πραγματοποιούνται οι ψεκασμοί κατά του δάκου θα πρέπει να τροποποιηθεί και να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα και στην κλιματική αλλαγή. Όπως επισημαίνεται δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή έπειτα από όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν συμβεί στις κλιματικές συνθήκες της Ευρώπης και της Μεσογείου ειδικότερα, να πραγματοποιούνται εργασίες ψεκασμών με τα δεδομένα του 1970 όπου οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές.

Οι Μεσογειακές χώρες, σημειώνεται, θα πρέπει πλέον να επενδύσουν στην επιστημονική έρευνα και στην επικαιροποίηση των μέτρων φυτοπροστασίας της ελιάς και φυσικά να προσαρμοσθούν στα νέα σύγχρονα δεδομένα, βάζοντας στη διαδικασία των ψεκασμών και άλλες μεθόδους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey