Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Κοινή γραμμή τηρούν τυροκομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Λέσβο, αλλά και αυτές που παίρνουν γάλα από το νησί και το μεταποιούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Βρισκόμαστε στα τέλη του Δεκεμβρίου και καμία τυροκομική επιχείρηση δεν έχει γνωστοποιήσει τις τιμές που προτίθεται να δώσει στους συνεταιρισμούς με τους οποίους συνεργάζεται.
Είναι η πρώτη φορά που όλες οι επιχειρήσεις που παρεμβαίνουν στην τοπική αγορά γάλακτος, ακολουθούν την ίδια τακτική στο ζήτημα των τιμών. Τα προηγούμενα χρόνια οι τυροκομικές επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, προχωρούσαν νωρίς σε συμφωνία με τους γαλακτοπαραγωγικούς συνεταιρισμούς της Λέσβου, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τοπικές επιχειρήσεις να δώσουν καλύτερες τιμές.
Η διαφαινόμενη εναρμονισμένη τακτική των τυροκομικών επιχειρήσεων μεταφέρει την πίεση στους συνεταιρισμούς και τους κτηνοτρόφους.
Εν τω μεταξύ ορισμένοι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται γιατί οι συνεταιρισμοί τους, έχουν επιλέξει να συνεργάζονται με τυροκομικές επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι διαμαρτυρίες τους, επικεντρώνονται στο ότι οι κτηνοτρόφοι των οποίων το γάλα καταλήγει σε τοπικές επιχειρήσεις, τους προηγούμενους μήνες έλαβαν πριμοδότηση 0,1 ευρώ ανά κιλό γάλακτος από το πρόγραμμα στήριξης των αγροτικών προϊόντων στα νησιά του Αιγαίου, ενώ οι κτηνοτρόφοι των οποίων το γάλα καταλήγει στις τυροκομικές επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, έλαβαν 3 λεπτά του ευρώ ως αντιστάθμισμα για την απώλεια της συγκεκριμένης επιδότησης.
Πρόκειται για τις συνήθεις κοντόφθαλμες διαμαρτυρίες, που ξεχνούν ότι αν δεν έφευγε γάλα από τη Λέσβο προς την ηπειρωτική Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού θα είχαν υποχωρήσει σε επίπεδο τιμών πριν από μια πενταετία. Δεν θεωρούμε ότι οι εξαγωγές γάλακτος αποτελούν πανάκεια, ωστόσο χάρη σε αυτή την πρακτική, οι τιμές παραγωγού κρατήθηκαν σταθερές ή κατέγραψαν μικρή αύξηση τα προηγούμενα χρόνια.
Οι παραπάνω εξελίξεις καθιστούν πολύ πιθανή την πτώση των τιμών του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος στη Λέσβο για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο.
Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι όλες οι τυροκομικές επιχειρήσεις δέχονται πολύ μεγάλη πίεση από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ώστε να ρίξουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Κι αυτές με την σειρά τους, προσπαθούν να μεταφέρουν όλη αυτή την πίεση στους κτηνοτρόφους.