Χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο θα συνεχίσουν να κατανέμονται οι επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της υφυπουργού Μιλένας Αποστολάκη προς το βουλευτή τής Ν.Δ. Σπύρο Γαληνό.
Χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο θα συνεχίσουν να κατανέμονται οι επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της υφυπουργού Μιλένας Αποστολάκη προς το βουλευτή τής Ν.Δ. Σπύρο Γαληνό. Ο κ. Γαληνός είχε φέρει το θέμα στη Βουλή στηριζόμενος στο ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το «Ε» για το θέμα αυτό στις 5 Μαρτίου και στην επιστολή ενός κτηνοτρόφου από τη Γέρα που δημοσιεύθηκε λίγο καιρό αργότερα.
Στην εκτενή απάντηση της υφυπουργού, υπάρχουν ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν, κι επισήμως πλέον, ότι ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει. Κατ’ αρχήν τονίζεται ότι ελέγχεται το 3% των εκμεταλλεύσεων και τουλάχιστον το 5% του ζωικού κεφαλαίου κάθε χρόνο, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία για την κατανομή των επιδοτήσεων. Στη Λέσβο, από το 2005 έως το 2010 έχουν πραγματοποιηθεί 384 επιτόπιοι έλεγχοι σε εκμεταλλεύσεις βοοειδών και αιγοπροβάτων. Μόνο σε έξι περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Ωστόσο, δεν αναλύεται το είδος των παραβάσεων. Παράλληλα, επισημαίνεται: «Πέραν των ανωτέρω, εφόσον υφίστανται βάσιμα στοιχεία (συγκεκριμένες και επώνυμες καταγγελίες, εξακριβώσεις κ.λπ.) υπάρχει πάντα η δυνατότητα και η υποχρέωση των υπηρεσιών να ελέγξουν επιπλέον εκμεταλλεύσεις σε σχέση με το αρχικό δείγμα.»
Το βασικό στοιχείο για την πληρωμή των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους είναι το Μητρώο Αιγοπροβάτων. «Η τήρηση του μητρώου της εκμετάλλευσης αποτελεί υποχρέωση του κάθε κατόχου αιγοπροβάτων, ο οποίος ελέγχεται ως προς την ορθότητα και την πληρότητα των καταχωρήσεων», υπογραμμίζει η υφυπουργός και προσθέτει πως σύμφωνα με τη νομοθεσία «η απογραφή του ζωικού κεφαλαίου της εκμετάλλευσης πραγματοποιείται από τον ίδιο τον κάτοχο, ο οποίος οφείλει να διαβιβάζει τα αποτελέσματά της στις οικείες κτηνιατρικές αρχές, τουλάχιστον μία φορά ετησίως».
Είναι γνωστό ότι οι κτηνιατρικές αρχές θεωρούν τα Μητρώα Αιγοπροβάτων χωρίς να πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους. Αυτό σημαίνει πως η δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων και η ορθή καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου επαφίεται στη φιλοτιμία των κτηνοτρόφων. Κι επειδή στην απάντηση της κ. Αποστολάκη δε γίνεται καμμία αναφορά για αλλαγή του συγκεκριμένου καθεστώτος, είναι σαφές ότι μέχρι και το 2013 οι «μαϊμού» κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδοτήσεις που δεν τις δικαιούνται. Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Πήραν «φωτιά» οι ζωοτροφές
Αναφερόμενοι στο υψηλό κόστος των ζωοτροφών, η υφυπουργός διαπιστώνει αύξηση των τιμών τους κατά 50% τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ζωοτροφές καλύπτουν το 60% του κόστους παραγωγής. Επίσης θυμίζει ότι για τη στήριξη των κτηνοτρόφων του Αιγαίου επιδοτείται το κόστος μεταφοράς των ζωοτροφών. Το σχετικό κονδύλι για το 2011 θα ανέλθει στα 2,051 εκατ. ευρώ.
Για τον έλεγχο του κόστους των ζωοτροφών, το μόνο που έχει γίνει από το Υπουργείο είναι ότι υποχρεώθηκαν οι επιχειρήσεις εμπορίας ζωοτροφών να ενημερώσουν, μια εβδομάδα πριν αυξήσουν τις τιμές, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.
Τα εν λόγω μέτρα δεν αρκούν για να μειωθούν οι τιμές των ζωοτροφών, όπως φάνηκε στην πράξη. Η επιδότηση του κόστους μεταφοράς ελάχιστα ωφελεί τους κτηνοτρόφους, αφού μόνο ένα μικρό μέρος φθάνει σε αυτούς. Οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων πολλές φορές έχουν θέσει ως στόχο να αλλάξει ο τρόπος καταβολής της επιδότησης αυτής ώστε να πηγαίνει απ’ ευθείας στους κτηνοτρόφους, κι από εκεί και πέρα η διακίνηση των ζωοτροφών να ακολουθεί τους «νόμους» του ελεύθερου εμπορίου.
Δημήτρης Βουνάτσος:
«Δεν έχουμε σχέση με τα Μητρώα Αιγοπροβάτων»
Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, διευκρινίζει ότι ο Δήμος δεν ελέγχει και δε σφραγίζει τα Μητρώα Αιγοπροβάτων των κτηνοτρόφων.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Επικρατεί ανεπίτρεπτη σύγχυση στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σχετικά με τη σφράγιση των Μητρώων Αιγοπροβάτων, τα Σχέδια Βελτίωσης Κτηνοτρόφων. Υπάρχει μια υπόγεια πολιτική εκμετάλλευση σε βάρος της δημοτικής αρχής Λέσβου εξ αιτίας των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Δηλώνω κατηγορηματικά προς τους συμπατριώτες ότι ο Δήμος καμμία αρμοδιότητα κατά νόμο δεν έχει με τα ανωτέρω - και άλλα - προβλήματα, για τα οποία αποκλειστικά αρμόδιες είναι οι Διευθύνσεις Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Οι οποίες κατά νόμο, επαναλαμβάνω, υπάγονται στην Αυτοδιοικητική Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προς την οποία οι ενδιαφερόμενοι πρέπει αποκλειστικά να απευθύνονται.»
Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος του καταρροϊκού πυρετού
Νέες εστίες σε Χίο, Σάμο, Ρόδο
Ένα κεφαλαιώδες ζήτημα για την κτηνοτροφία της Λέσβου και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου είναι οι ζημιές που προκαλεί ο καταρροϊκός πυρετός.
Πέρα από το ζωικό κεφάλαιο που πλήττεται, οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου χάνουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους κι από την καραντίνα, μια και δεν μπορούν να εξάγουν ζωντανά ζώα από το νησί. Τον περασμένο Αύγουστο η τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, είχε υποσχεθεί ότι θα δίνονταν αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους της Λέσβου γι’ αυτήν τη ζημιά. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημα αυτό κι από τα όσα αναφέρει στην απάντησή της προς τον κ. Γαληνό, δείχνει ότι δεν είναι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου η καταβολή αποζημιώσεων.
Κρούσματα της ασθένειας εμφανίστηκαν και το 2011 στη Χίο, τη Ρόδο και τη Σάμο. Μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανιστεί στη Λέσβο, αλλά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Το 2010 είχαν εμφανιστεί 39 εστίες της νόσου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, από τις οποίες οι 19 στη Λέσβο. Το 2009 εμφανίστηκαν 179 εστίες στη Λέσβο, τέσσερις στη Χίο, τρεις στη Σάμο και πέντε στη Ρόδο.
Η υφυπουργός, στην απάντησή της, τονίζει ότι συνεχίζει να ισχύει το ευεργετικό μέτρο της μετακίνησης αιγοπροβάτων από τις πληγείσες περιοχές για άμεση σφαγή, ανεξάρτητα από τη ηλικία τους.