Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε νέο υπολογισμό των προσωρινών δικαιωμάτων επιδότησης προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν πολλά από τα δεδομένα που περιγράφαμε στο ρεπορτάζ του «Ε» με τίτλο «Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αγροτικών επιδοτήσεων», που δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στον υπολογισμό και την απόδοση δικαιωμάτων επιδότησης στους παραγωγούς που είχαν καταθέσει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2013 και δεν είχαν ως τότε δικαιώματα επιδότησης.
Επίσης, δόθηκαν δικαιώματα επιδότησης σε όσους είχαν ενταχθεί τα προηγούμενα χρόνια στο πρόγραμμα νέων αγροτών αλλά και τα πρόσθετα δικαιώματα επιδότησης που ζήτησαν οι αγρότες νεαρής ηλικίας. Ακόμη, υπολογίστηκαν οι πρόσθετες επιδοτήσεις που δικαιούνται οι παραγωγοί για τα καθεστώτα των συνδεδεμένων ενισχύσεων (σε ορισμένα προϊόντα για να ενισχυθεί η παραγωγή τους δίνεται πρόσθετη επιδότηση στους παραγωγούς με βάση το ύψος της παραγωγής).
Από «μεγάλοι» γίνονται «μικροί»
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να γίνουν αναπροσαρμογές στο τελικό ύψος της βασικής επιδότησης που λαμβάνει κάθε δικαιούχος των επιδοτήσεων. Έτσι παραγωγοί που πριν από 15 ημέρες ήταν στο καθεστώς των μεγάλων παραγωγών, τώρα εντάσσονται στο καθεστώς των μικρών παραγωγών. Πρόκειται για παραγωγούς που βρίσκονταν πολύ κοντά στο όριο των 1.250 ευρώ.
Οι παραγωγοί αυτοί θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα μελετητικά γραφεία που συνεργάζονται για την κατάθεση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης προκειμένου να μάθουν αν τελικά εντάσσονται στο καθεστώς των μικρών παραγωγών ή όχι.
Αδιευκρίνιστο είναι ως αυτήν την ώρα αν οι παραγωγοί που τώρα εμφανίζονται στο καθεστώς των μικρών παραγωγών θα έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση εξαίρεσης ή όχι. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως χθες το απόγευμα δεν είχε εκδώσει καμία σχετική ανακοίνωση για το θέμα. Κι η προθεσμία κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων έχει λήξει στις 15 Οκτωβρίου.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι μειώσεις στο ύψος των δικαιωμάτων επιδότησης για τους «μεγάλους» παραγωγούς είναι περιορισμένες.
Δεν είναι όμως γνωστό πώς επηρεάζεται το ύψος της επιδότησης για τους μικρούς παραγωγούς από τις προαναφερόμενες αλλαγές. Κι αυτό γιατί, από το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων που θα λάβουν οι Έλληνες παραγωγοί, μόλις το 10% μπορεί να δοθεί στους μικρούς παραγωγούς.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί των νησιών του Αιγαίου ότι, άσχετα με το αν εντάσσονται ή όχι στο καθεστώς των μικρών παραγωγών, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται από το ειδικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου, δηλαδή τη στρεμματική επιδότηση των ελαιώνων, επιδοτούμενες ζωοτροφές, επιδοτήσεις για την παραγωγή πατάτας, για το γάλα που μεταποιείται στα νησιά του Αιγαίου, για την παραγωγή τοπικών προϊόντων (π.χ. μαστίχα Χίου κ.λπ).
Εκτός της βασικής επιδότησης μένουν οριστικά όσοι παραγωγοί καλλιεργούν λιγότερα από τέσσερα στρέμματα.