Λίγο πριν την τελευταία στιγμή θα προλάβει η ΕΑΣ Λέσβου να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ψηφιοποίησης των αγροκτημάτων του νησιού, όπως δείχνει η πορεία των πραγμάτων. Χθες το μεσημέρι, ο συνεργάτης της ΕΑΣ Λέσβου Γιάννης Φλωρίδης μάς έλεγε όχι έχουν μείνει προς ψηφιοποίηση 17.000 αγροκτήματα από ένα σύνολο 240.000 αγροτεμαχίων που δημιουργήθηκαν από τις 23.152 νέες γεωγραφικές ενότητες.
Με λίγα λόγια, η Ένωση ολοκληρώνει ένα μεγάλο έργο αν αναλογιστεί κανείς ότι έγινε από την αρχή ψηφιοποίηση των αγροκτημάτων της Λέσβου που μέχρι το 2008 ήταν χωρισμένα σε 17.152 ενότητες και εμφανίζονταν να είναι περί τα 80.000 αγροκτήματα. Ο πραγματικός αριθμός των αγροκτημάτων του νησιού δεν είναι ούτε 240.000 ούτε 80.000. Διότι οι γεωγραφικές ενότητες σε πάρα πολλές περιπτώσεις χωρίζουν σε δύο ή περισσότερα κομμάτια ενιαία αγροκτήματα. Αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τους νέους ορθοφωτοχάρτες, όπως είχαμε επισημάνει στο «Ε» από τις 9 Απριλίου του 2009.
Η ολοκλήρωση αυτής της εργασίας ανοίγει το δρόμο για να πληρωθούν οι επιδοτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, όπως υποσχέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή. Βέβαια, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάστηκε να ελαστικοποιηθούν σε απίστευτα μεγάλο βαθμό οι διαδικασίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την ανοχή των κοινοτικών αρχών. Επίσης χρειάστηκε η ΕΑΣ Λέσβου να προσλάβει πρόσθετο προσωπικό και να σταλούν ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από το Δεκέμβρη το δυναμικό της Ένωσης που ασχολούνταν με το συγκεκριμένο αντικείμενο δουλεύει σε δύο βάρδιες. Έτσι κατάφερε σε ημερήσια βάση να ψηφιοποιεί περί τα 2.500 αγροκτήματα.
Χάρη στην ελαστικοποίηση, ολοκληρώθηκε το έργο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, στις 31 Ιανουαρίου 2010 η ψηφιοποίηση είχε φθάσει στο 95% της χώρας και κάλυψε περισσότερα από έξι εκατομμύρια αγροκτήματα. Το 5% που δεν έχει ψηφιοποιηθεί ακόμη, αφορά σε αγροκτήματα που βρίσκονται στα νησιά όπου η προθεσμία ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2010.
Οι πληρωμές
Περί τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα οι κοινοτικοί ελεγκτές που θα εξετάσουν την πορεία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης και γενικά όλη τη λειτουργία του συστήματος.
Αμέσως μετά θα ανοίξει ο δρόμος για την πληρωμή της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ η εξόφληση αναμένεται να γίνει περί τα μέσα του καλοκαιριού.
Οι επιλέξιμες εκτάσεις
Σε κάθε περίπτωση, όμως, παραμένει άλυτο το πρόβλημα των επιλέξιμων εκτάσεων, το οποίο εκτενώς είχε παρουσιαστεί από την ΕΑΣ Λέσβου τον περασμένο Απρίλιο.
Αν δε λυθεί αυτό το ζήτημα, σύντομα θα εμφανιστούν ξανά προβλήματα με τις πληρωμές. Κι αυτήν τη φορά δε θα αφορούν μόνο στην ενιαία ενίσχυση, αλλά στο σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων που δίνονται στα νησιά μας. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΑΣ Λέσβου, οι επιδοτήσεις που κινδυνεύουν να χάσουν οι αγρότες της Λέσβου, εφόσον δε βρεθεί λύση, κυμαίνονται από οκτώ έως 15 εκατ. ευρώ.
Τεράστια θα είναι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με τις επιδοτήσεις των βιοκαλλιεργητών, με την εξισωτική αποζημίωση, με τη στρεμματική ενίσχυση των ελαιώνων κ.λπ..
nman@emprosnet.gr