H απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων είναι μια από τις προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον Αύγουστο.
H απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων είναι μια από τις προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον Αύγουστο.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που ταλανίζει τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας από το 2007. Η αλλαγή του νομικού πλαισίου για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων είχε ανακοινωθεί αρχικά από την πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε την περασμένη άνοιξη από την τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη. Ωστόσο μέχρι σήμερα το νομοσχέδιο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Πριν λίγους μήνες μειώθηκε ο αριθμός των υπηρεσιών που εκπροσωπούνται στις επιτροπές σταβλισμού. Συγκεκριμένα από 11μελείς έγιναν τριμελείς. Ωστόσο, με το πέρασμα από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις στις περιφερειακές, κινήθηκε εκ νέου η διαδικασία ορισμού νέων μελών στις παραπάνω επιτροπές, με αποτέλεσμα να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να συγκροτηθούν οι νέες.
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέχρι τα μέσα του Ιουλίου αναμενόταν η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των νέων επιτροπών σταβλισμού ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Η μείωση του αριθμού των μελών στις επιτροπές σταβλισμού μειώνει τη γραφειοκρατία στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αλλά δε λύνει οριστικά το πρόβλημα. Ειδικά σε περιπτώσεις νησιών όπως η Λέσβος και η Λήμνος, όπου υπάρχουν εκτεταμένες αρχαιολογικές ζώνες, περιοχές Natura, περιοχές που λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων έχουν χαρακτηριστεί αδόμητες (π.χ. η περιοχή Μάκαρα στη Λέσβο), η αδειοδότηση των στάβλων εξελίσσεται σε ένα πραγματικό βασανιστήριο. Οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε μηχανικούς και περιβαλλοντολόγους για να πάρουν την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η χορήγηση των αδειών καθυστερεί έως και δύο χρόνια και το κόστος έκδοσής τους αποδεικνύεται πολύ μεγάλο.
Το αποτέλεσμα αυτού του γραφειοκρατικού παραλογισμού είναι να έχει εκδοθεί πολύ μικρός αριθμός αδειών έως σήμερα.