Μαύρα μαντάτα για την κτηνοτροφία

08/08/2014 - 13:45

Επιβεβαιώθηκε και εργαστηριακά πως υπάρχει νέο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο, 

Επιβεβαιώθηκε και εργαστηριακά πως υπάρχει νέο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο, χθες τις πρώτες απογευματινές ώρες, όπως δήλωσε στο «Ε» ο κτηνίατρος και πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, Γιάννης Τσακίρης. Το μόνο που μένει να διευκρινιστεί, είναι ο ορότυπος του ιού.

Η κ. Τσακίρης μάς αναφέρει πως το νέο κρούσμα του καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση που βρίσκεται στην περιοχή της Τζιχράντας κι ο ιδιοκτήτης της διαμένει στο Σκουτάρο. Αυτό σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα κουνούπια μετέφεραν τον ιό από τα απέναντι τουρκικά παράλια, στο νησί.

Μεγάλο πλήγμα

Ο κ. Τσακίρης δηλώνει πως τον ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το νέο κρούσμα εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κι όχι το φθινόπωρο, όταν υπάρχει αυξημένη υγρασία στο νησί. Αυτό που φοβάται, είναι πως το πλήγμα στα κοπάδια του νησιού τους επόμενους μήνες θα είναι πολύ μεγάλο. Γι’ αυτό και συνιστά στους κτηνοτρόφους να κάνουν συνεχείς ψεκασμούς για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, που μεταφέρουν τη νόσο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει να διευκρινιστεί ο ορότυπος του ιού που εντοπίστηκε στη Λέσβο. Αν είναι ο ορότυπος 4, που προκαλεί τη νόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα φουντώσει η φημολογία πως η νόσος προϋπήρχε στη Λέσβο και μεταφέρθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα με ζώα που εξήχθησαν για άμεση σφαγή. Αν ο ορότυπος του ιού είναι διαφορετικός, τότε θα επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου πως η νόσος δεν υπήρχε στο νησί την περίοδο της άνοιξης και κατά συνέπεια δε φταίνε οι εξαγωγές για άμεση σφαγή για την εξάπλωσή της στην Πελοπόννησο και την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του στο «Ε» ο κτηνίατρος και πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, Γιάννης Τσακίρης, μέχρι σήμερα είναι γνωστοί 24 συν δύο ορότυποι του ιού.

Η επιβεβαίωση του κρούσματος βάζει τέλος στις προσπάθειες ανάκλησης της καραντίνας και για τους επόμενους μήνες θα παγώσει η δυνατότητα εξαγωγής ζώων προς άμεση σφαγή, με τις αναμενόμενες οικονομικές συνέπειες.

Τα συμπτώματα της νόσου

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα πρόβατα εμφανίζουν τη νόσο τέσσερις έως 14 ημέρες μετά την προσβολή τους από τον ιό. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν τα ζώα, εξαρτάται από τον ορότυπο του ιού, τη φυλή του ζώου και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η άμεση και μακρά έκθεση στον ήλιο κ.λπ.. Η θνησιμότητα που παρατηρείται στα πρόβατα, κυμαίνεται από 1% έως 30%. Στην οξεία μορφή, ο καταρροϊκός πυρετός εκδηλώνεται με τα ακόλουθα συμπτώματα: πυρετός μέχρι 42 βαθμούς, οίδημα στην περιοχή του στόματος, των ματιών και των αυτιών, διαυγές ορώδες έκκριμα στη μύτη που γίνεται βλεννοπυώδες, φλεγμονή, εξέλκωση, διάβρωση και νέκρωση του στοματικού βλεννογόνου, με αποτέλεσμα την έντονη έκκριση σάλιου, οίδημα και κυανή (μπλε) γλώσσα, αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών, επιπλοκές πνευμονίας, αδυνάτισμα.

Αν τα ζώα που θα ασθενήσουν δεν πεθάνουν, αναρρώνουν μετά από οκτώ έως δέκα ημέρες, όμως χάνουν μεγάλο μέρος από το μαλλί τους, εμφανίζουν στειρότητα ή μειώνεται δραστικά η παραγωγή τους σε γάλα και γενικά καθυστερεί η ανάπτυξή τους.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey