Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί 80 οικογένειες απ’ την Άγρα, φέρνει με επιστολή του στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λέσβος, Δημιουργική πορεία» Δημήτρης Κάσσιος.
Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί 80 οικογένειες απ’ την Άγρα, φέρνει με επιστολή του στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λέσβος, Δημιουργική πορεία» Δημήτρης Κάσσιος, ζητώντας να υπάρχει δυνατότητα ελεγχόμενης δόμησης στην περιοχή των Μακάρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνει τροποποίηση της χαρακτηρισμένης ως αδόμητης ζώνης περιοχής, ώστε να μπορέσουν να γίνουν - υπό τον έλεγχο πάντα των αρμόδιων υπηρεσιών - εκείνες οι αναγκαίες για τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς υποδομές. Μόνο έτσι θα εκλείψουν οι αυθαίρετες κατασκευές που δίνουν εικόνα «τσαντιριού» σε κάποια σημεία της περιοχής.
Όπως σημειώνει ο κ. Κάσσιος στην επιστολή του, εδώ και 15 χρόνια μια πάρα πολύ μεγάλη και αξιόλογη περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Άγρας, που αποτελείται από τις τοποθεσίες Πέραντος, Άγιος Παντελεήμων, Μάκαρα, Ροντάκι, συνολικής έκτασης 6.500 στρεμμάτων περίπου, που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής έκτασης της αγροτικής περιφέρειας Άγρας, έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογική περιοχή και μάλιστα σε Α΄ Ζώνη, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση και γενικά όλες οι δραστηριότητες επί του εδάφους. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πατερέλλη, εξηγώντας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η απόφαση στην κτηνοτροφία, στον τουρισμό αλλά και στο περιβάλλον, με κατασκευές «τσαντίρια», επισημαίνει πως οι κάτοικοι βρίσκονται σε συνεχή ομηρία και ζητά να τροποποιηθεί η απόφαση χαρακτηρισμού από Α΄, σε Β΄ Αρχαιολογική Ζώνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, για την αποτελεσματικότερη προστασία των αρχαιοτήτων της περιοχής, θα μπορούσε η Α΄ Ζώνη να περιοριστεί στους θύλακες αρχαιοτήτων που έχουν εντοπισθεί. «Το μόνο που ζητάμε είναι να συνυπάρξουμε με τα αρχαία ευρήματα», καταλήγει ο κ. Κάσσιος, μεταφέροντας το πρόβλημα των ιδιοκτητών γης που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις «δεσμευμένες» εξ αιτίας της απόφασης περιουσίες τους.
Και πρόταση για την αξιοποίηση του δημοτικού δάσους Παρακοίλων
Προστασία του δάσους, απ’ το… δάσος
Με άλλη επιστολή του, προς τους Χρήστο Κορδώνη και Απόστολο Πατέστο, ο κ. Κάσσιος αναφέρεται στην από 2002 εκπονηθείσα μελέτη για τη διαχείριση του δημοτικού δάσους Θερμά Νερά Παρακοίλων, η οποία παραμένει αναξιοποίητη. Όπως υποστηρίζει ο κ. Κάσσιος, με τη μελέτη αυτή προβλέπεται μεταξύ άλλων η υλοτόμηση συστάδων του πευκοδάσους Θερμών Νερών Παρακοίλων περίπου 10.000 κυβικών μέτρων για τεχνική ξυλεία, η εκμετάλλευση της οποίας θα αποφέρει στο Δήμο συνολικά 50 - 60 χιλιάδες ευρώ έσοδα. Χρήματα που ο Δήμος προτείνεται απ’ το δημοτικό σύμβουλο να αξιοποιήσει στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, στη συντήρηση του οδικού δασικού δικτύου, στην κατασκευή υδροδεξαμενών, στην οργάνωση δικτύου πυροφυλακείου-παρατηρητηρίου και γενικά σε ό,τι κρίνεται χρήσιμο για την προστασία και ανάδειξη του δασικού πλούτου και του πρασίνου της περιοχής των Παρακοίλων.