Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τα επίσημα στοιχεία τού ΕΛΓΟ «Δήμητρα» δείχνουν πως οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, της Λήμνου και του Άι-Στράτη ήταν οι φτωχοί συγγενείς τον προηγούμενο χρόνο, πουλώντας το γάλα τους φθηνότερα από ό,τι οι συνάδελφοί τους στους άλλους μεγάλους γαλακτοπαραγωγικούς νομούς της χώρας.
Η μέση τιμή για τους παραγωγούς του Νομού το 2012, ήταν 0,8527 ευρώ για το πρόβειο γάλα, όταν η μέση τιμή παραγωγού στο Νομό Ηπείρου ήταν πάνω από το 1,03 ευρώ το κιλό, το Νομό Αιτωλοακαρνανίας ήταν 0,9645 ευρώ το κιλό και το Νομό Αχαΐας 0,9759 ευρώ το κιλό. Στους Νομούς της Θεσσαλίας η μέση τιμή παραγωγού ξεκινούσε από τα 0,9169 ευρώ το κιλό και έφτανε τα 0,9653 ευρώ το κιλό. Ακόμη και στους Νομούς της Κρήτης που δεν παράγεται φέτα, η μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος κυμάνθηκε μεταξύ 0,8667 ευρώ το κιλό και τα 0,9103 ευρώ το κιλό. Σε υψηλότερα επίπεδα από τα νησιά του Νομού μας διαμορφώθηκαν οι μέσες τιμές του πρόβειου γάλακτος το προηγούμενο έτος στους Νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στους οποίους το κόστος των ζωοτροφών είναι αισθητά χαμηλότερο από ό,τι στα νησιά του Νομού Λέσβου.
Μόνο στους Νομούς Έβρου και Ροδόπης παρατηρήσαμε χαμηλότερες μέσες τιμές για το πρόβειο γάλα. Ειδικότερα, η τιμή του πρόβειου γάλακτος στο Νομό Ροδόπης διαμορφώθηκε στα 0,8307 ευρώ το κιλό και στο Νομό Έβρου, στα 0,8499 ευρώ το κιλό.
Την ίδια εικόνα με μικρές διαφοροποιήσεις παρατηρούμε και στις μέσες τιμές του κατσικίσιου γάλακτος για το 2012. Στο Νομό Λέσβου, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 0,4734 ευρώ το κιλό και είναι από τις χαμηλότερες όλης της χώρας. Σε ελάχιστους νομούς παρατηρούνται χαμηλότερες μέσες τιμές παραγωγού από τα νησιά μας. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για νομούς όπου υπάρχει πολύ μικρή παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος ή το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερο.
Κάμψη της παραγωγής
Τα στοιχεία τού ΕΛΓΟ «Δήμητρα» δείχνουν ότι η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στο Νομό το 2012 διαμορφώθηκε στους 28,3 χιλιάδες τόνους και η παραγωγή του κατσικίσιου γάλακτος, στους 2,34 χιλιάδες τόνους. Το 2011 η παραγωγή πρόβειου γάλακτος ήταν 29,07 χιλιάδες τόνοι και η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος ήταν 2,78 χιλιάδες τόνοι. Το 2010 η παραγωγή πρόβειου γάλακτος ήταν 28,61 χιλιάδες τόνοι και κατσικίσιου γάλακτος 3,25 χιλιάδες τόνοι στα τρία νησιά του Νομού μας. Το 2009 στο Νομό η παραγωγή πρόβειου γάλακτος ήταν 27,46 χιλ. τόνοι και η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος 3,36 χιλ. τόνοι.
Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στο Νομό μας για πρώτη φορά το 2012 καταγράφει μια ελαφρά κάμψη. Η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος καταγράφει ραγδαία πτωτική πορεία εδώ και αρκετά χρόνια.
Το 2010 ο αριθμός των κτηνοτρόφων του Νομού ήταν 2.377, το 2011 ήταν 2.412 και το 2012 ήταν 2.359. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν πως δε διαφοροποιηθεί σημαντικά ο αριθμός των κτηνοτρόφων του Νομού την τελευταία τριετία.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, η παραγωγή πρόβειου γάλακτος ακολουθεί φθίνουσα πορεία από το 2010 και μετά. Συγκεκριμένα, το 2010 παρήχθησαν 551.954 τόνοι πρόβειου γάλακτος και το 2012 η παραγωγή έπεσε στους 496.581 τόνους. Πτωτική είναι και η μέση τιμή του πρόβειου.
Στο σύνολο της χώρας, η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος το 2012 έπεσε στους 114.614 τόνους. Πρόκειται για τη χαμηλότερη παραγωγή από το 2001 και μετά. Το 2006 ήταν η χρονιά που καταγράφθηκε η υψηλότερη παραγωγή και ήταν 182.905 τόνοι.