Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των προβάτων της Λέσβου, της Λήμνου και του Άι-Στράτη για το μελιταίο πυρετό, σε εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας που στόχο έχει την εξάλειψη της νόσου από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ποσό που διατίθεται, ανέρχεται στις 66.000 ευρώ για το τρέχον έτος και θα δαπανηθεί για τις αμοιβές δύο κτηνιάτρων, δύο τεχνολόγων ζωικής παραγωγής και ενός εργάτη. Το 2013 προβλέπεται να εμβολιαστούν 70.000 ζώα από αυτά που εκτρέφονται στα νησιά του Νομού μας.
Σε βάθος πενταετίας θα εμβολιαστεί το σύνολο των 300.000 ζώων που εκτρέφονται στο νησί, δήλωσε στο «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου. Οι εμβολιασμοί θα διακοπούν εντός του καλοκαιριού και θα ξεκινήσουν εκ νέου το Νοέμβριο, διότι δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός των ζώων κατά την περίοδο της κυοφορίας.
Οι Συνεταιρισμοί Στύψης και Μεσοτόπου σε συνεργασία με την τυροκομική επιχείρηση «Κολιός», σχεδιάζουν τον εμβολιασμό του συνόλου των εκτρεφόμενων ζώων στα δύο χωριά. Ήδη έχουν απευθυνθεί στην κτηνίατρο Αναστασία Δαούση, που διατηρεί οργανωμένο κτηνιατρείο και έχει άδεια να κάνει τέτοιες εργασίες.
Η κ. Δαούση αναφέρει πως υπάρχει Κοινοτική Οδηγία που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ζώων που κρατήθηκαν για αναπαραγωγή, προκειμένου να εκριζωθεί η νόσος. Αν ένας κτηνοτρόφος δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού των ζώων του, δεν μπορεί να παραδώσει το γάλα που παράγει σε τυροκομείο. Επίσης τα τυροκομεία που θα παραλαμβάνουν γάλα από μη εμβολιασμένα ζώα, δε θα μπορούν να διαθέσουν τα τυροκομικά τους προϊόντα.
Η εκρίζωση του μελιταίου πυρετού, στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαραίτητη για να είναι δυνατή η μεταποίηση του γάλακτος χωρίς την παστερίωσή του, για την παραγωγή ορισμένων τύπων παραδοσιακών τυριών.
Στα κοπάδια της Λέσβου δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα μελιταίου πυρετού εδώ και πολλά χρόνια. Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί που γίνονται, έχουν ξεκάθαρα προληπτικό χαρακτήρα.