Μπαίνει στο «παιχνίδι» η ΕΑΣ Λέσβου

Στα 2,55 ευρώ τα τρία δέκατα

06/03/2013 - 16:12

Δυναμική επιστροφή στη χονδρική αγορά του ελαιολάδου επιχειρεί η ΕΑΣ Λέσβου, με αργά αλλά σταθερά βήματα, τη φετινή χρονιά. Χθες Τρίτη, αργά το απόγευμα, ανακοίνωσε νέες αυξημένες τιμές ελαιολάδου για τους παραγωγούς του νησιού, σε μια προσπάθεια να ανταγωνισθεί ευθέως τους ιδιώτες εμπόρους που αγοράζουν λάδι από τα ελαιοτριβεία και τους συνεταιρισμούς.

Δυναμική επιστροφή στη χονδρική αγορά του ελαιολάδου επιχειρεί η ΕΑΣ Λέσβου, με αργά αλλά σταθερά βήματα, τη φετινή χρονιά. Χθες Τρίτη, αργά το απόγευμα, ανακοίνωσε νέες αυξημένες τιμές ελαιολάδου για τους παραγωγούς του νησιού, σε μια προσπάθεια να ανταγωνισθεί ευθέως τους ιδιώτες εμπόρους που αγοράζουν λάδι από τα ελαιοτριβεία και τους συνεταιρισμούς. Τις τελευταίες ημέρες, ιδιώτες έμποροι αγόραζαν το λάδι από τους συνεταιρισμούς και τα ελαιοτριβεία της Λέσβου στα 2,60 ευρώ το κιλό (οξύτητα 0,3 βαθμών). Οι παραγωγοί λάμβαναν 2,50 ευρώ για κάθε κιλό λαδιού και έμενε στα ελαιοτριβεία (συνεταιριστικά και ιδιωτικά) προμήθεια 0,10 ευρώ.

Η ΕΑΣ Λέσβου, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που είχε ανακοινώσει στις 25 Φεβρουαρίου, έδινε 2,50 ευρώ στο παραγωγό και 2,5% προμήθεια στους συνεταιρισμούς (περίπου έξι λεπτά τού ευρώ). Με την αύξηση των τιμών παραγωγού κατά πέντε λεπτά, στριμώχνει τους ιδιώτες εμπόρους και τους συνεταιρισμούς που συνεργάζονται μαζί τους, επιδιώκοντας να κερδίσει μεγαλύτερο μέρος της χονδρικής αγοράς του λαδιού.

Η κινητικότητα που επιδεικνύει η ΕΑΣ Λέσβου, δείχνει μια σχετική βελτίωση της κατάστασής της κι αυτό οφείλεται στη ρευστότητα που απέκτησε εμπορευόμενη σημαντικές ποσότητες πυρηνελαίου που παράγει το πυρηνελαιουργείο της.

Οι νέες τιμές παραγωγού τής ΕΑΣ Λέσβου είναι αυξημένες κατά πέντε λεπτά του ευρώ σε σχέση με εκείνες που αναφέρονταν στον τιμοκατάλογο της 25ης Φεβρουαρίου κι αυξάνονται κατά δέκα λεπτά τού ευρώ αν ο παραγωγός επιλέξει να πληρωθεί μετά από έξι μήνες.

Ειδικότερα, η τιμή του έξτρα παρθένου 0,3 βαθμών διαμορφώνεται στα 2,55 ευρώ ανά κιλό για τον παραγωγό. Η πληρωμή γίνεται με την παράδοση των καταστάσεων και του ελαιολάδου από τους συνεταιρισμούς, δηλαδή άμεσα. Η τιμή του «άσσου» διαμορφώνεται στα 2,30 ευρώ το κιλό, η τιμή για το δυάρι στα 2,15 ευρώ το κιλό, η τιμή για το τριάρι στα 2,06 ευρώ το κιλό, η τιμή για το τεσσάρι στα 2,03 ευρώ το κιλό και η τιμή για το πεντάρι στα 2,00 ευρώ το κιλό.

Όπως φαίνεται από τους πίνακες που δημοσιεύουμε, πριν από ένα χρόνο η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,3 βαθμών ανέβηκε από το 1,90 ευρώ, στα 2,55 ευρώ, δηλαδή κατά 0,65 ευρώ ή κατά 34,21%. Η τιμή του «άσσου» αυξήθηκε από το 1,75 ευρώ, στα 2,30 ευρώ το κιλό, δηλαδή κατά 0,55 ευρώ ή κατά 31,42%.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey