Θα πληρωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις εντός του Οκτωβρίου; Μοιάζει απίθανο, αλλά όλα είναι δυνατό να συμβούν. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν οι επιδοτήσεις να καταβάλλονται φέτος πολύ νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια.
Θα πληρωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις εντός του Οκτωβρίου; Μοιάζει απίθανο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά όλα είναι δυνατό να συμβούν. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν οι επιδοτήσεις να καταβάλλονται φέτος πολύ νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Τη φιλολογία αυτή ενισχύει η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, για τη λήψη δανείου 2,5 δισ. ευρώ (για τη χρηματοδότηση του ΟΠΕΚΕΠΕ) και της Αγροτικής Τράπεζας. Η συμφωνία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 1η Οκτωβρίου. Το ποσό αυτό είναι αρκετό για να καταβληθούν οι προκαταβολές των επιδοτήσεων.
Ο νέος κοινοτικός κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να πληρώσουν τις προκαταβολές των επιδοτήσεων μετά τις 16 Οκτωβρίου. Δηλαδή από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μετά. Μόνο που για να γίνει αυτό, θα πρέπει η χώρα μας να δείξει ότι έχει προχωρήσει η ψηφιοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης των παραγωγών μας. Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, καθώς η ψηφιοποίηση προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς κι από μέρα σε μέρα τα προβλήματα, αντί να μειώνονται, αυξάνονται όλο και περισσότερο. Πώς, λοιπόν, θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις; Με με τη συνήθη τακτική που εφαρμόζεται κάθε χρόνο, δηλαδή με τη διαδικασία της πιστωτικής διευκόλυνσης.
Μόνο που για να γίνουν οι πληρωμές, θα πρέπει να οριστεί νέα διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και είναι βέβαιο ότι θα γίνει μέσα στο μήνα.
Δυνατότητα, αλλά…
Ας δούμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος έδωσε τη δυνατότητα στις χώρες-μέλη να πληρώσουν πολύ νωρίτερα τις αγροτικές επιδοτήσεις, προκειμένου να αντισταθμιστούν - όσο αυτό είναι δυνατόν από μια τέτοια κίνηση - οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι αγρότες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμίζουμε ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη δυτική Ευρώπη εξ αιτίας της κάθετης πτώσης της τιμής του αγελαδινού γάλακτος.
Η χώρα μας, όμως, είναι στο στόχαστρο των κοινοτικών αρχών, διότι εδώ και χρόνια δεν έχει θεσμοθετήσει αξιόπιστο σύστημα υπολογισμού και καταβολής των επιδοτήσεων. Έτσι, πολύ δύσκολα θα πάρει έγκριση για άμεση καταβολή. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε δανειοδότηση των παραγωγών εν όψει της πληρωμής των επιδοτήσεων. Αυτό είναι η λεγόμενη πιστωτική διευκόλυνση που αναφέραμε πιο πάνω.
Οι καταβολές αυτές θα γίνουν - αν γίνουν - τόσο στους παραγωγούς που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του 2007, όσο και σε εκείνους που έχουν προβλήματα. Στην πρώτη κατηγορία οι καταβολές θα φθάσουν το 70% των επιδοτήσεων που έλαβαν για το 2008 και στη δεύτερη κατηγορία στο 50%. Κατά τα φαινόμενα οι φετινές πληρωμές θα συσχετιστούν με τις περσινές, αφού μόνο έτσι μπορούν να γίνουν προπληρωμές των επιδοτήσεων.
Στη Λέσβο
Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ψηφιοποίηση των αγροκτημάτων που ενεργοποιούν τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης στη Λέσβο έχουν φθάσει στο 15%. Σε αντίστοιχο επίπεδο βρίσκονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένοι πεδινοί νομοί της χώρας, στους οποίους λειτουργούσαν τοπογραφικές υπηρεσίες. Εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα, γι’ αυτό και η διαδικασία της ψηφιοποίησης προχωράει με ταχύτερους ρυθμούς.
Το μόνο ουσιαστικό ζήτημα που μένει να λυθεί, για να προχωρήσουν οι πληρωμές, είναι να λήξει το ζήτημα του ορισμού νέας διοίκησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ξενοφών Βεργίνης, κατέβηκε στις εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Λευκάδας, γι’ αυτό και λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές παραιτήθηκε από τη θέση του. Οπότε, ο Οργανισμός αυτήν τη στιγμή είναι ακέφαλος. Αν πράγματι έχει η κυβέρνηση πρόθεση να πληρώσει άμεσα τις επιδοτήσεις στους αγρότες, τότε θα πρέπει να περιμένουμε πολύ σύντομα τον ορισμό νέας διοίκησης στον Οργανισμό.
Η άμεση πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων είναι πάντα ένα ζήτημα που απασχολεί όλες τις κοινωνικές ομάδες της υπαίθρου κι όχι μόνο τους αγρότες. Άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων σημαίνει και τόνωση της αγοραστικής κίνησης στις τοπικές αγορές και γενικά αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων στην ελληνική περιφέρεια. Συνεπώς είναι ένα μέτρο που έχει πάρα πολλούς λόγους να το αξιοποιήσει η κυβέρνηση.